0:00

Ce li se „coace” polițiștilor?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un proiect de modificare a statutului polițistului le dă serios de gândit oamenilor legii.  Practic, consilierii ministrului afacerilor interne doresc interzicerea unui al doilea loc de muncă pentru polițiști, cu excepția aceluia de cadru didactic. În ultima vreme au apărut destule cazuri în care polițiștii au ales să renunțe la uniforme în schimbul unor locuri de muncă în alte domenii, în țară sau chiar peste hotare, atâta vreme cât pot asigura un trai decent pentru ei și familiile lor. Pentru cei rămași în sistem, un al doilea loc de muncă constituie o modalitate de rotunjire a veniturilor, lucru pentru care nimeni nu poate fi învinovățit.

După muncă, și răsplată?

Totul pornește de la bani, lucru recunoscut chiar de șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț, comisarul șef Paul Tablan, din spusele căruia sintagma „după muncă, și răsplată” nu prea se potrivește cu realitatea din teren.

„Dacă salariile pe care le primesc polițiștii ar fi pe măsura volumului de muncă pe care îl au, cu siguranță nu s-ar mai pune problema ca ei să-și caute un al doilea serviciu. Dar resursele financiare care ni se alocă sunt așa cum sunt, iar polițiștii au foarte mult de muncă. Lucrează și peste program, pentru că asta este situația, mai sunt chemați chiar și din timpul liber, atunci când situația o cere, dar nu avem ce să facem. Au familii, nu le este deloc ușor, mai ales în ziua de azi. Dacă, într-un final, proiectul va rămâne în forma în care este el dorit în momentul de față, nu avem ce să facem, decât să respectăm acest lucru”, a declarat șeful IPJ Neamț.

Totodată, Paul Tablan recunoaște că există o serie de joburi care aduc atingere statutului de polițist. „Sunt foarte mulți colegi de-ai noștri care au făcut, de exemplu, cursuri de mediator. Nu este nimic rău în asta, însă, există și riscuri. Dacă un polițist activează în compartimentul judiciar și are tangență cu diferite dosare, un job de mediator s-ar suprapune cu munca din cadrul departamentului în care își desfășoară activitatea, lucru care nu este normal”.

Până acum, orice polițist putea să își găsească un al doilea job, dar numai dacă acesta nu era incompatibil cu sarcinile de serviciu. Mai mult decât atât, în actualul format legislativ, polițistul nu poate avea, în niciun caz, normă întreagă la cel de-al doilea loc de muncă, ci maximum 4 ore pe zi.

Alex SÎRBU

Articolul precedentZiua Vânătorilor de Munte, cu plăcinte și politicieni
Articolul următorLuna noiembrie, luna balurilor