0:00

„Traian Humulescu va candida la funcția de primar în 2016”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Neculai Andoni, consilier județean PNL

– USL s-a destrămat. Mulțumit sau dezamăgit?

– Într-adevăr, pentru moment, USL s-a destrămat. Sunt dezamăgit pentru că scopul fiecărui partid politic este să ajungă la guvernare. PNL, după o muncă foarte grea, cu multe sacrificii (au fost membri PNL care au fost schimbați din funcții, au fost amenintați, șantajați, batjocoriți, umiliți, cercetați penal, unii condamnați) a ajuns la guvernare și odată ajuns s-a și retras. Retragerea de la guvernare înaintea a două campanii electorale foarte importante pentru PNL nu are cum să mă mulțumească. Este mai ușor să lupți într-o campanie electorală, atunci când ești la guvernare și într-o alianță de peste 70%. Va fi mai greu, dar dacă asta este hotărârea PNL, membrii și simpatizanții liberali trebuie să o respecte. USL și-a asumat guvernarea pe un program. Partidele politice care nu respectă programul de guvernare pentru care au primit votul electoratului vor da socoteală atunci când vor chema oamenii din nou la urne.

Ce nu a mers în USL?

– Părerea mea este că s-a vrut prea mult de la această megaconstrucție politică. Scopul principal a fost înlăturarea guvernului PDL și a lui Traian Băsescu . Dar, după înlăturarea guvernului și a președintelui, ce și cum punem în loc? Pentru a găsi răspunsul la această  întrebare, în programul USL trebuiau stabiliți niște pași. Un prim pas a fost pregătirea și desfășurarea alegerilor pentru administrațiile publice locale. A fost un prilej în care partidele componente ale USL ( PSD, PNL, PC și UNPR ) puteau să se organizeze, să-și probeze și evalueze concret potențialul, să-și asigure susținerea la guvernare și să-și asigure baza pentru alegerile parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Acest lucru se putea face numai cu candidați proprii ai fiecărui partid, cu liste separate, cu programe proprii convergente cu cel al USL. Organizarea alegerilor locale pe baza unor sondaje nu a stabilit ponderea concretă a fiecărui partid component al USL. Astfel, fiecare dintre partidele componente a căutat să-și maximizeze rezultatele și să apară reproșuri de genul: dacă nu era PSD sau PNL sau PC sau UNPR, nu câștiga USL într-o anumită comună, oraș sau județ. Un rezultat concret îl poate da numai electoratul. Funcție de rezultatele obținute după campania la locale se putea construi o formulă de guvernare și un program pentru care a votat electoratul. O construcție guvernamentală fără susținerea electoratului nu poate să reziste. Cine poate spune cu exactitate câte voturi a obținut PSD, PNL, PC sau UNPR? Nefiind o evaluare certă, s-a făcut o construcție guvernamentală în baza unui protocol care nu a mai fost respectat, deoarece fiecare din partidele componente a căutat să ia mai mult decât i se cuvenea, în special PSD, pe considerentul că este cel mai mare partid din USL și din România. Nerespectarea protocolului, coroborat cu atacurile permanente la Traian Băsescu, în loc să se concentreze și pe guvernare au dus la destabilizarea guvernului.

– Scopul uniunii a fost înlăturarea lui Băsescu. Acum care mai este obiectivul Partidului Național Liberal?

– Scopul USL a fost înlăturarea de la guvernare a PDL și președintelui Băsescu. PDL a fost înlăturat de la guvernare, dar Traian Băsescu, nu. USL nu și-a atins scopul până la capăt, o parte din membrii marcanți ai PDL sunt în structurile de conducere, iar Traian Băsescu este pe funcție și coordonează pârghiile de putere. PNL  s-a retras de la guvernare fără ca obiectivul USL să fie îndeplinit. Acum, obiectivul PNL este 20% la alegerile europarlamentare și câștigarea Președinției României prin coagularea forțelor de dreapta.

– Ați fost unul dintre liberalii județului care s-au opus acestei alianțe cu PSD. Care au fost motivele?

– Nu m-am opus obiectivului USL. Nu am fost de acord cu modul cum s-a făcut evaluarea preelectorală și postelectorală a PNL în județul Neamt. Nu s-a făcut o evaluare diferențiată pe fiecare comună și oraș în parte.

– Credeți că decizia PNL de a intra în opoziție a fost una bună?

– Nu a fost o decizie bună, dar a fost corectă. Între una bună sau rea și una corectă, dacă se respectă niște principii, o alegi pe cea corectă.

– La Neamț PSD, fostul aliat al PNL se află într-o alianță neoficială cu cei de la PDL. În Consiliul Județean cel puțin, este și vizibilă. În acest caz, PNL cu cine ar trebui să facă o alianță pentru a lupta cu noua majoritate politică a județului?

– Într-adevăr, PSD face majoritate în Consiliul Județean cu PDL și PP-DD.  PNL ar trebui să facă majoritate cu partidele componente ale USL (PSD , PC, UNPR ) așa cum au votat cetățenii județului.

– La Târgu-Neamț, cel puțin până acum, USL trăiește prin tandemul Harpa-Humulescu. Cum comentați?

– La Târgu- Neamt, USL funcționează prin majoritatea care există în Consiliul Local al orașului : 6 consilieri PNL și 4 consilieri PSD. Doi oameni nu pot asigura o majoritate indiferent ce funcții ocupă.

– Mai sunt doi ani și vin alegerile locale. Pe cine îl vedeți candidat la Primăria Târgu-Neamț din partea PNL?

– La alegerile locale din 2016 candidat la Primăria Orașului Târgu-Neamț, din partea PNL, va fi Traian Humulescu, obiectiv asumat în Adunarea Generală a Organizației Locale Orășenești PNL Târgu-Neamț . Alt candidat din partea PNL poate fi numai dacă Adunarea Generală îl va desemna.

– Se spune că actualul primar Harpa are asigurat și următorul mandat de primar, neexistând deocamdată nici un lider al unei alte formațiuni politice din Târgu-Neamț care să-i pună probleme în campanie. Sunteți de acord cu această teorie?

– Trebuie avut în vedere că Vasilică Harpa a câștigat Primăria orașului Târgu-Neamț fiind unic candidat al USL și cu un singur tur de scrutin. În anul 2016, se va merge pe liste separate și cum este legal și democratic cu două tururi de scrutin. În această situație, nici un candidat nu poate afirma că are victoria asigurată cu doi ani înainte. În doi ani se pot schimba multe. În momentul de față se poate spune că actualul primar Vasilica Harpa are prima șansă fiind susținut de PSD.

– Cine credeți că are dreptate în „războiul” dintre Arsene și Tărâță?

– Nu putem vorbi de un război dintre Arsene și Tărâță. Putem vorbi de un conflict între generații. Tinerețea și experiența în viața politică și administrația centrală și locală trebuie măcar armonizate, dacă nu așezate într-o anumită ierarhie. Cei doi politicieni au fost în USL, acum sunt în USD. USL nu a funcționat în exercițiul guvernării, iar dacă nici USD nu funcționează se poate crea o criză guvernamentală greu de imaginat.

– Vom mai vedea PNL Neamț după alegerile prezidențiale de anul acesta, în aceeași formulă a conducerii organizației?

– Dacă PNL Neamt va câștiga alegerile prezidențiale în Neamț conducerea nu va fi schimbată. Un partid, o organizație care vrea să se impună și să se întărească nu schimbă formula de conducere câștigătoare. Poți schimba formula câștigătoare numai dacă vrei să-ți distrugi organizația.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentAvem prifect. Tot june, tot navetist …
Articolul următorPrimăria, șmecheria și usturoiul de la Urban

3 COMENTARII

  1. DAR DACA LA COMANDA CANDIDATUL PNL HUMULESCU CANDIDEAZA DIN PARTEA PSD SUB PRESIUNE POLITICA????????????????????????//LA ASTA V-ATI GANDIT??AVETI SI ALTA VARIANTA DE CANDIDAT DACA HUMULESCU LASA LIBERALII CU OCHII IN SOARE???

  2. Daca actualul primar Harpa continua sa se inconjoare cu NEICA NIMENI pe care i-a adus in Primarie ,are toate sansele sa plece la plimbare definitiv din politica dupa alegeri!Cu politruci mercenari de mana a doua aduci in primarie nu se face o imagine buna PSD-ULUi si nici primarului Harpa.ALIANTA CU PDL-UL la Targu Neamt DEJA II ESTE FATALA!

Comentariile sunt închise.