0:00

SUCEAVA: Fără medic de familie, de doi ani, în comuna Crucea, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiOamenii au rămas fără medic, după ce doctorul Gheorghe Matei nu a mai putut reînnoi contractul cu CAS din cauza datoriilor. Aproape 2.200 de persoane străbat chiar şi 20 de kilometri până la cel mai apropiat medic de familie. În comună este doar o asistentă care vaccinează copiii şi face triajul epidemiologic în şcoli şi la grădiniţă. Primăria are un apartament de serviciu pregătit pentru cel ce doreşte să vină să profeseze aici. Medicul da familie Gheorghe Matei avea pe listele sale aproape 500 de pacienţi înscrişi. Pe lângă faptul că nu mai are cine să-i consulte în caz de nevoie, nu este nici medic care să le elibereze reţete compensate şi gratuite, bilete de trimitere, concedii medicale sau certificate de deces, în timp ce activitatea de vaccinare a copiilor şi de monitorizare a femeilor însărcinate este foarte dificilă.

“În luna aprilie 2013, când s-a demarat procesul de contractare, s-a cerut certificatul fiscal şi s-a constatat că înregistrează datorii. Pentru serviciile prestate pe baza actului adiţional la contractul încheiat în anul 2012, din ianuarie 2013 şi până pe 30 aprilie 2013, CAS Suceava i-a decontat medicului Gheorghe Matei suma de 23.500 de lei”, a declarat Anda Sălăgean, director în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

În comună sunt 2 139 de locuitori dintre care 270 sunt şcolari şi preşcolari. Toţi aceştia străbat chiar şi 20 de kilometri până la cel mai apropiat medic de familie, fiind aproape doi ani de când în această comună nu mai este un doctor.

“Oamenii mai tineri s-au înscris la medici din Dorna Arini, Broşteni sau Ostra dar populaţia mai îmbătrânită a rămas fără medic de familie. Am tot încercat să aducem un medic în zonă dar nu am reuşit. Consiliul Local şi Primăria au un cabinet medical la Crucea şi un apartament de serviciu pe care să-l punem la dispoziţia celui care va dori să se mute aici. Este nevoie de medic la Crucea, mai ales că este bazin minier aici şi majoritatea pensionarilor sunt foşti mineri care suferă de tuberculoză. Aceşti oameni au nevoie de reţete, au nevoie de consult periodic. Am solicitat ajutor la Direcţia de Sănătate Publică, dar se pare că nimeni nu vrea să vină din cauză că numărul pacienţilor nu este foarte mare, iar medicii de familie sunt plătiţi de către Casa de Asigurări de Sănătate în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi pe listă. Avem doar o asistentă care face triajul epidemiologic în şcoli şi care vaccinează copiii”, a precizat Dorin Rusu, primarul comunei Crucea.

Articolul precedentIAȘI: Studenții care au dat șpagă vor fi anchetați
Articolul următorBACĂU: Rafinăria RAFO vândută la fier vechi
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.