Medicul de gardă de la Centrul de permanenţă din localitatea vasluiană Codăeşti, unde a fost dusă fetiţa de doi ani care a fost târâtă de o căruţă şi care a murit ulterior, a fost amendat cu 1.000 de lei de DSP pentru faptul că nu era la serviciu atunci când copila a ajuns în centru, relatează gandul.info, citând Mediafax.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui l-a sancţionat cu 1.000 de lei pe medicul Adrian Grom, care era de gardă la Centrul de permanenţă Codăeşti miercuri după-amiază, atunci când a fost adusă, în stare gravă, fetiţa de doi ani care fusese târâtă de o căruţă şi care a murit ulterior. Sancţiunea a fost aplicată de autorităţile sanitare pe motiv că medicul nu era la serviciu, el aflându-se, potrivit propriilor declaraţii, cu maşina într-un service auto din municipiul Vaslui.

“În urma anchetei desfăşurate la Centrul de Permanenţă Codăeşti, s-a aplicat o sancţiune contravenţională de 1.000 de lei pentru nerespectarea de către medicul de gardă a obligaţiilor privind efectuarea gărzilor. Medicul a recunoscut că nu era la program atunci când fetiţa a fost dusă în centru, însă a afirmat că oricum nu ar fi putut-o salva pe micuţă, chiar dacă era la cabinet, întrucât avea leziuni incompatibile cu viaţa”, a declarat, vineri (5 iunie), directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Potrivit acesteia, echipa de control nu a descoperit alte probleme la Centrul de permanenţă Codăeşti, în ceea ce priveşte organizarea şi dotarea unităţii medicale.

Tragedia

O fetiţă de doi ani, din localitatea vasluiană Rediu Galian, a murit, miercuri (3 iunie) după-amiază, după ce a căzut din căruţa în care se afla împreună cu un văr al său, în vârstă de 14 ani, şi a fost târâtă peste un kilometru, băiatul fiind, de asemenea, rănit. Potrivit cercetărilor desfăşurate de poliţiştii vasluieni, fetiţa se afla la plimbare împreună cu vărul său de 14 ani într-o căruţă a familiei, pe un drum sătesc din Rediu Galian, iar la un moment dat, din cauza unui şanţ, cei doi copii s-au dezechilibrat şi au căzut. Haina cu care era îmbrăcată fetiţa a rămas agăţată de partea din faţă a căruţei, iar copila a fost târâtă pe jos peste un kilometru. Băiatul, care a suferit excoriaţii la un picior, a strigat după ajutor, iar mai mulţi localnici au intervenit pentru a opri căruţa. Calul a fost oprit cu greutate de către localnici, iar fetiţa a fost urcată apoi într-o maşină şi dusă la un centru medical de permanenţă din satul învecinat. Între timp, s-a solicitat şi intervenţia unei ambulanţe, în zonă fiind trimis un echipaj de terapie intensivă mobilă, precum şi un elicopter SMURD.

“Din păcate, fetiţa nu a mai putut fi salvată, în pofida manevrelor de resuscitare făcute de către echipajul medical al ambulanţei. În acest caz, poliţiştii de la Biroul Poliţiei Rutiere Vaslui desfăşoară cercetări pentru ucidere din culpă”, declara, miercuri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

În urma anchetei preliminare, poliţiştii au constatat că fetiţa de doi ani fusese lăsată nesupravegheată de către mama sa.

Cazul a ajuns, joi, în atenţia autorităţilor sanitare, după ce s-a constatat că medicul de gardă de la centrul de permanenţă unde a fost dusă copila lipsea de la serviciu. Medicul declara că se afla cu maşina într-un service din municipiul Vaslui, el ajungând în centrul medical din Codăeşti – unde, teoretic, trebuia să asigure permanenţa – la aproximativ două ore, după ce în zonă aterizase elicopterul SMURD venit de la Iaşi. Mama fetiţei susţinea că fiica sa trăia în momentul în care a ajuns cu ea la centrul medical de permanenţă, însă medicul lipsea de la serviciu. Ca urmare, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a făcut o anchetă la acest centru. (ZCH NEWS)