0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

BOX

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pregătirile pugiliștilor pietreni

Apropiata deschidere a sezonului oficial de box a impus tinerilor pugiliști componenți ai echipei Ceahlăul un regim sporit de antrenamente, îmbinate cu câteva prețioase întâlniri de verificare în compania unor formații redutabile. După cum se știe, între 4 și 12 aprilie se va desfășura la Piatra Neamț etapa zonală a Campionatului republican de juniori pentru Moldova, la care vor participa reprezentanți din 10 județe. Zilele acestea ne-a vizitat la redacție antrenorul Constantin Maxim, de la care am aflat câteva amănunte interesante privind actuala etapă de pregătire a speranțelor nemțene. Astfel, sâmbătă, 14 februarie, Ceahlăul va întâlni redutabila echipă PAL Brăila, una dintre cele mai cunoscute furnizoare de talente a echipei naționale de juniori. Reuniunea constituie revanșa unei recente întâlniri desfășurate la Brăila și încheiate cu scorul de 14-6 în favoarea gazdelor. Victoria pietrenilor asupra pugiliștilor de la Dunărea Galați -adevărată surpriză! – ne îndreptățește așteptarea acestei noi verificări cu o curiozitate sporită. Vor urma, în săptămânile următoare, o dublă întâlnire cu selecționata județului Suceava și apoi revanșa în compania formației Dunărea Galați. La mijlocul lunii martie va avea loc campionatul județean de box – ultima verificare – în urma căreia va fi alcătuit lotul care va participa la etapa zonală de la Piatra Neamț a campionatului republican. În încheiere, o veste de ultimă oră: în luna septembrie a fost programată tot la Piatra Neamț etapa zonală a Campionatului republican de seniori pentru anul 1970. Vestea aceasta este de natură să justifice odată în plus recunoașterea de către federația de specialitate a progreselor înregistrate în acest sport și concretizate prin câteva rezultate de valoare. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, joi, 12 februarie 1970)

Ceahlăul – PAL Brăila 12-10

Gala de sâmbătă seara ne-a convins pe deplin că în momentul de față Ceahlăul dispune de o echipă pugilistică în plină ascensiune, capabilă să se înfrunte onorabil cu parteneri de valoare. Victoria la limită în fața experimentatei garnituri brăilene, obținută pe merit după opinia noastră, ne-a făcut să constatăm progresul real înregistrat de câțiva dintre tinerii boxeri pietreni, aflați încă în perioada acumulărilor de ordin tehnic. Dar să nu omitem că tocmai, odată cu cizelarea arsenalului de cunoștințe tehnice, el trebuie să învingă impasul inhibiției în ring. Astfel, cu puține excepții, juniorii antrenorului Constantin Maxim, sunt încă dezordonați, lipsiți de vigilență în apărare, imprudenți în atac – nu gândesc, am spune, la nivelul deprinderilor incontestabile, agonisite cu migală. Este un obstacol firesc în evoluția fiecărei echipe și de felul în care el este depășit depinde adevărata sa glorie. Întâlnirile programate, deși nu s-au ridicat la un nivel tehnic și spectacular deosebit, au constituit o experiență serioasă pentru gazde, care au obținut nu mai puțin de 5 victorii prin M. Donciu, Gh. Mantu, Gh. Bumbu, Ion Turică și Gh. Matache, au făcut două meciuri nule și au pierdut 4 întâlniri în fața unor parteneri valoroși. Nu s-au înregistrat erori în acordarea victoriilor, în schimb am reținut câteva stângăcii vizibile ale arbitrilor de ring, câteodată pripiți, uneori ezitând la anumite hotărâri – greșeli care nu au afectat însă rezultatul final al reuniunii. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, marți, 17 februarie 1970)

FOTBAL

Victoria Roman – Ceahlăul 0-1 (0-1)

La mijlocul acestei săptămâni s-a disputat la Roman returul întâlnirii amicale dintre formațiile Ceahlăul Piatra Neamț și Victoria Roman. Desfășurată pe un teren desfundat, partida a solicitat foarte multe eforturi din partea jucătorilor, care au depășit în general aceste impedimente, realizând un joc util pentru verificarea actualului stadiu de pregătire. Meciul a luat sfârșit cu scorul de 1-0 în favoarea pietrenilor, golul fiind marcat de Baicu în prima repriză. Continuându-și pregătirile, echipa Ceahlăul va întâlni duminică dimineața la ora 11, pe terenul din localitate divizionara B Ştiința Bacău. (Ceahlăul, vineri, 13 februarie 1970)

Partidă amicală de fotbal

Victoria Roman – CFR Pașcani 4-0 (2-0)

Întâlnirea, disputată pe o ceață “londoneză” și pe un teren greu, ne-a dat ocazia să asistăm la unele momente de joc spectaculoase. Spre deosebire de partidele anterioare de verificare, romașcanii au făcut un joc ceva mai bun, înviorându-ne într-un fel “speranțele” pentru campionat și cupă. Ne-au plăcut puterea de luptă a gazdelor, jocul ofensiv practicat în majoritatea celor 90 de minute și eficacitatea sporită față de partidele anterioare. Golurile echipei Victoria au fost marcate de Apostol (2), Sârcu II și Hacman. (Ceahlăul, miercuri, 18 februarie 1970)

ADMINISTRAŢIE

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Plenara CS Ceahlăul

Recent, a avut loc plenara Clubului Sportiv Ceahlăul din municipiul Piatra Neamț, care și-a propus să analizeze activitatea desfășurată în cursul anului trecut la nivelul secțiilor sale pentru îndeplinirea obiectivelor propuse în plenara anterioară, să discute planul de măsuri pe anul în curs și să stabilească câteva măsuri organizatorice menite să instaureze în cadrul clubului pietrean un climat de muncă intensă, animată de sentimentul responsabilității față de speranțele și entuziasmul suporterilor săi. Discuțiile purtate au scos la iveală deficiențele organizatorice și mai ales de ordin material care au fost înregistrate anul trecut, făcându-se numeroase propuneri pentru îmbunătățirea activității sportive, precum și a bazei materiale a clubului. Cu acest prilej au fost alese birourile secțiilor pe ramuri de sport (atletism, box, fotbal, volei, canotaj) și a fost stabilită componența Consiliului de conducere a clubului, format din 25 de membrii. În biroul Consiliului clubului au fost aleși ca membri tovarășii : Aldea Gligorie, Andone Costache, Blaga Constantin, Dimitriu Vitalie, Dulf Stelian, Popa Adrian și Ţapu Constantin. În funcția de președinte al Clubului Sportiv Ceahlăul a fost ales Dimitriu Vitalie. (Ceahlăul, sâmbătă, 14 februarie 1970)

VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Liceul Nicolae Bălcescu Brăila – Şcoala sportivă Piatra Neamț (f) 0-3 (-5, -4, -3)

Un joc extrem de dificil, dacă ținem seama de faptul că acasă, brăilencele, aflate pe locul al 3-lea în clasament, au dat de furcă tuturor echipelor cu care au jucat. Pietrencele au intrat hotărâte să obțină o victorie categorică și – spre bucuria noastră – au obținut-o. Acoperind tot terenul, mereu atente la preluări și pase, au inițiat atacuri decisive și au încheiat partida în numai 40 de minute. Trebuie să evidențiem verva deosebită manifestată în acțiunile de atac de elevele Dana Zahareanu, Anca Neamțu, Georgeta Popescu și Mihaela Ceaușu, precum și aportul deosebit al ridicătoarelor: Georgeta Tănase și Maria Rusu, care au servit atacul prin pase de mare precizie.

Şcoala sportivă Buzău – Şcoala sportivă Piatra Neamț (m) 3-0 (8, 8, 7)

Jocul se anunța deosebit de disputat ținând seama de valoarea apropiată a celor două echipe și miza mare, ocuparea locului întâi în serie. Ne așteptam ca pietrenii, deși aflați în deplasare, să lupte cu toate forțele pentru a-și apăra șansa de a ocupa primul loc. Dar ei au jucat sub orice critică pierzând la un scor categoric. Nu rezultatul la care au pierdut ne nemulțumește, ci faptul că tocmai cei de la care ne așteptam să lupte cel mai mult pentru echipă – Codrel Budiș, Mircea Agușoaie, Dorel Chirilescu, Iulius Cârligeanu – au jucat slab, fără vlagă, comportându-se ca niște începători. (Ceahlăul, miercuri, 18 februarie 1970)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Turneu amical de volei la Sibiu

Timp de trei zile s-a desfășurat la Sibiu un turneu amical feminin de volei, dotat cu “Cupa 16 februarie”, la care a fost invitată să participe și echipa divizionara A Ceahlăul. Pietrencele au dispus cu 3-0 de Drapelul Roșu Sibiu, din divizia B și Voința Miercurea Ciuc și au pierdut cu 2-3 cu CSM Sibiu. Deși învinsă la mare luptă în partida decisivă, formația din Piatra Neamț a lăsat în general o impresie bună. S-au remarcat în mod deosebit: Ana Gheorghe, Iulia Popa, Victorița Andronic și Luiza Zaharia. Turneul trebuia să reunească partenere mai redutabile, care și-au anunțat în ultimul moment neparticiparea din motive obiective. Astfel, în ceea ce privește echipa antrenorului Contantin Hîncu, verificarea s-a dovedit utilă numai în parte. (Ceahlăul, joi, 19 februarie 1970)

SPORT ŞCOLAR

Cresc micuții performeri…

O veste îmbucurătoare era adusă astă toamnă la cunoștința iubitorilor de sport din Roman: înființarea Şcolii sportive de elevi (la handbal fete și fotbal băieți) pe lângă Liceul teoretic nr. 2 din Roman. Dascăli, doi inimoși profesori de specialitate: Aurel Bacruban (handbal) și Gheorghe Tusz (fotbal). Suntem în măsură să anunțăm acum că elevii de ieri “au crescut”, atât în vârstă cât mai ales în pregătire. Şi aceasta datorită unui program judicios alcătuit pe durata a 4 ani de ucenicie, urmând ca ciclul viitor, tot de 4 ani, să dea performaței sportivi gata formați. În prima perioadă a ciclului întâi s-a avut în vedere depistarea talentelor din toate școlile municipiului Roman, lucru realizat și argumentat de prezența a două grupe stabile (una de 25 de băieți, la fotbal și alta de 25 de fete, la handbal) formate din copii de 11-13 ani. Micuții sportivi se pregătesc în cadrul a trei antrenamente săptămânale, însumând fiecare câte 2 ore. Desigur, pentru a-i încuraja îi vom nota aici pe cei mai inimoși elevi la antrenamente: Cojocaru Doru, Mahu Dan, Oszvat Francisc, Zancu Adrian, Apetroaie Gheorghe, Aramă Lucian, Maftei Liviu la fotbal și Blaj Carmen, Huci Carolia, Boștiog Liliana la handbal. Nu-i vom uita spre a fi un… stimulent și pentru alți colegi, pe cei ce acordă un prețios ajutor specialiștilor Şcolii sportive de elevi: profesorii Olaru Stelian (Şcoala nr. 7) și Tronciu Vasile (Şcoala nr. 1). (George M. Groapă, Ceahlăul, sâmbătă, 14 februarie 1970)

PATINAJ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Pledoarie pentru o activitate cetățenească deosebit de utilă

Unii vor spune că patinoarul și patinajul constituie o chestiune de sport și trebuie privită ca atare. În ceea ce mă privește am să o tratez ca pe o activitate cetățenească strâns legată de viața copiilor și, puțin, de rentabilitatea și pe timp de iarnă a instalațiilor frigorifice pentru fabricarea gheții. Acum doi ani, la o masă rotundă la care participau profesori, medici, muncitori, tineri și vârstnici, profesorul Constantin Săvinescu a făcut propunerea: “În parc, să se amenajeze un patinoar artificial, iar instalația de produs frig să fie folosită vara pentru producerea de gheață, lângă patinoar să se amenajeze o unitate de alimentație publică pentru un ceai, un dulce, un vin fiert”. Privesc “Colibele Haiducilor” cu lacăte mari pe porți, păzite de câini răi, cufundate în zăpadă și liniște. Ce rentabilitatea or fi având în aceste zile? Propunerea a rămas propunere. De ce revin acum? Clubul sportiv Ceahlăul a reușit să amenajeze un patinoar natural. L-am vizitat de câteva ori. Copii mulți alunecau pe luciul gheții. Păcat însă că amatorii de patinaj se află la discreția vremii. Dacă urcă puțin mercurul peste zero grade, s-a terminat și cu patinoarul iar copiii trebuie să pună patinele în cui. Dar nu numai pentru ei e rău, ci și pentru proprietari. Când cred că au realizat ceva, vremea le joacă feste. În alte orașe fabricile de gheață se află în plină activitate și iarna, amenajându-se în apropierea lor patinoare prin a căror exploatare realizează o producție la un preț de cost mai scăzut. Şi la Piatra Neamț avem o fabrică de gheață. Specialiștii ar putea găsi soluții de utilizare a instalațiilor ei pentru un patinoar artificial. Încasările pe timp de iarnă ar face fabrica amintită mai rentabilă poate. Dar cât ar avea de câștigat copiii noștri! Aer, dezvoltare fizică armonioasă, sănătate! S-ar dezvolta și o nouă ramură de sport care ar putea aduce noi venituri în bugetul municipiului. Pentru iarna aceasta problema abordată în prezentul articol, desigur, e tardivă. Poate la anul însă credem că merită studiată. În Piatra Neamț s-au realizat prin munca oamenilor obiective de interes obștesc care stârnesc invidia locuitorilor din alte orașe. Oare organizațiile de sindicat, de UTC, educație fizică și sport, școlile, sprijinite de întreprinderi, de consiliul popular, nu pot realiza un asemenea obiectiv? Părerea noastră este: da. (B. Emilian, Ceahlăul, vineri, 13 februarie 1970)

TENIS DE MASA

Tenisul de masă și-a desemnat campionii județeni

Sala de sport a Liceului nr. 2 din Roman a găzduit recent etapa județeană a Campionatului republican de tenis de masă (individual) pentru seniori -masculin și feminin. Disputat în sistem eliminatoriu, turneul a reunit la start reprezentanți ai orașelor Roman, Piatra Neamț și Târgu Neamț, care au oferit întreceri spectaculoase, apărându-și șansele cu deosebită dârzenie. Finala probei masculine a constituit o veritabilă partidă-derby, cei doi finaliști – Mihai Pavel (Voința Roman) și Gheorghe Bucșă (Celuloza Piatra Neamț) – oferind un spectacol pasionant. La capătul a 5 seturi, după ce romașcanul a condus cu 2-0, dar a fost egalat, victoria a revenit totuși lui Mihai Pavel cu 3-2 (în setul decisiv s-a impus cu 21-16). La feminin a câștigat Marilena Cucureac de la Voința Roman. (Ceahlăul, joi, 19 februarie 1970)

BASCHET

Învingători în deplasare

Şcoala sportivă Suceava – Şcoala sportivă Piatra Neamț 68-82 (32-37)

Şi în acest joc elevii pietreni au manifestat o deosebită vervă de joc, mișcându-se excelent atât în atac cât și în apărare, câștigând detașat. Dominând ambele panouri prin recuperări sigure și utilizând adesea contraatacul, oaspeții și-au asigurat repede avantajul, astfel că în minutul 18 al celei de-a doua reprize conduceau cu o diferență de 21 de puncte. Formația pietreană: Sorin Mătase, Andrei Cotoros, Adrian Vornicu, Strejerel Spiridonescu, Valentin Dăscălescu, Mircea Dascălu, Ioan Tătaru, Valentin Filip, Mihai Tedravi, Ioan Rogojină și Sergiu Rusu. (Ceahlăul, miercuri, 18 februarie 1970)

SCRIMĂ

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gala Muschetarilor

Componenții lotului național de scrimă au acceptat cu plăcere invitația ziarului Ceahlăul de a oferi iubitorilor acestui sport prima demonstrație de scrimă organizată la Piatra Neamț. “Gala Muschetarilor”, programată pentru sâmbătă seara, ora 18, în sala Ceahlăul, cu concursul CS Ceahlăul, are ca scop principal apropierea de publicul spectator a unor sportivi care fac cinste cu rezultatele lor mereu mai bune culorilor țării noastre, într-o disciplină încă puțin populară la noi. Își vor dovedi o dată în plus măiestria cei mai valoroși reprezentanți ai scrimei românești: Ileana Drâmbă, Maria Vicol, Olga Szabo, Suzana Ardeleanu, Mihai Ţiu, Iosif Sepeșiu – într-un veritabil festival comentat de ziaristul și campionul național de sabie Octavian Vintilă. Invitații noștri vor oferi în încheiere autografe. (Ceahlăul, marți, 17 februarie 1970)

Articolul precedentCu dragoste, despre Ovidiu Ţoc
Articolul următorPetrotub egalată în ultimul minut