0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

ORIENTARE TURISTICĂ. Etapa județeană – Campionatul Republican

Duminică dimineață pe un cer acoperit, mai puțin îmbietor pentru drumeție, s-a dat startul în concursul de orientare turistică a Campionatului Republican, pentru desemnarea campionilor pe județ ai anului 1968. Decorul de toamnă timpurie a îmbrăcat porțiunile de deal Cârlomanul și Cozla, locul unde organizatorii au stabilit traseul de concurs. La juniori s-au impus Constantin Dăscălescu și Maria Manolică, ambii de la Voința Piatra Neamț, iar la seniori au câștigat Vasile Mocanu de la Avântul Fabrica Bistrița și Viorica Moldoveanu de la Sănătatea Bisericani. Pe echipe, la juniori, primul loc a fost ocupat de Dăscălescu Constantin și Vasile Grădinaru de la Voința Piatra Neamț, iar la junioare, pe prima poziție s-au situat Maria Manolică și Virginia Domnica tot de la Voința Piatra Neamț; seniori-Mihai Cojocaru și Nicolae Cumpătă (Voința Piatra Neamț); senioare-Mariana Ciufu și Apalaghiei Milica (Voința Piatra Neamț). Reprezentanții orașelor Roman, Târgu Neamț și Bicaz au lipsit în mod nejustificat. (C. Nemțeanu, Ceahlăul, vineri  4 octombrie 1968)

RUGBY. Divizia B – Viitorul Săvinești-Constructorul Bârlad 3-8

Echipa din Săvinești avea prilejul să-și înscrie în catastife prima victorie rugbistică, dar a trecut cu ușurință la un pas de o asemenea fericire. Am asistat duminică la o parodie a acestui minunat sport, împănată cu abundente înjurături și ieșiri grosolane mai ales din partea gazdelor, care, în această calitate, și-au permis cam multe. A contribuit poate și ambianța inadecvată oferită de spectatori, nu odată părtași la amenințări nefondate și chiar la scene de cruzime. Totul pentru o victorie care se putea obține foarte bine prin muncă și nu prin alte subterfugii. Căci săvineștenii dovedesc reale calități pugilistice, dar puțin din tainele rugbiului, propriu-zis complăcându-se în anemice șarje și angajări timorate de absența cunoștințelor elementare. Partenera a fost net superioară la gramadă și în câmp, deși nu a avut prilejul să-și releve prea mult principiile tactice. Așa-zisa “încercare” a gazdelor a fost datorată unei faze dubioase, animată de Rusu, singurul rugbist decorativ de pe teren. Formația doctorului Costescu trebuie să persevereze, deși sunt cunoscute dificultățile de antrenament cărora trebuie să le facă față. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 15 octombrie 1968)

BOX. Ceahlăul Piatra Neamt-Chimia Gh. Gheorghiu Dej (10-8)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sala sporturilor Ceahlăul a găzduit sâmbătă întâlnirea amicală de box, în limitele a 9 categorii, între tânăra echipa Ceahlăul Piatra Neamț și formația Chimia din orașul Gheorghe Gheorghiu Dej, reuniune desfășurată în cinstea deschiderii JO din Mexic. Pugiliștii pietreni verificați în această întâlnire mai au multe de pus la punct în ceea ce privește stăpânirea unui stil de box modern, spectaculos, obiectiv important pentru antrenorul echipei, Constantin Maxim. Au boxat de la CS Ceahlăul: Constantin Maxim, Vasile Ignea, Constantin Nița, Ion Bostan, Eugen Cojocaru, Petre Vasile, Cozma Ion, Glosaru Mihai, Nicolae Iovu.(C. Nemțeanu, Ceahlăul, marți, 15 octombrie 1968)

VOLEI. Divizia A

Handicapate de valoarea adversarelor lor, fetele de la Ceahlăul Piatra Neamț au fost învinse de Dinamo București cu scorul de 3-0 (3, 4,1), după un meci plăcut la vizionare. Următoarea întâlnire a voleibalistelor noastre va avea loc duminică, în compania Universității Cluj.

Campionatul școlarilor și juniorilor. Penicilina Iași-SSE Piatra Neamț 1-3 (12, 6,-15, 4)

Evidențiate în mod deosebit Anca Neamțu, Asavei Elisabeta și Ceaușu Mihaela. Volei băieți: Liceul Vasile Alecsandri Galați-SSE Piatra Neamț 0-3 (3, 1, 5) Victoria categorică repurtată prin contribuția deosebită adusă de Notaru Traian, Bârlea Dan și Cârligeanu Iulius.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A. Ceahlăul Piatra Neamț-Universitatea Cluj 3-1

Primul joc în divizia A susținut acasă de voleibalistele clubului Ceahlăul a coincis cu un meci bun, disputat, încheiat cu o victorie meritată. La acesta au contribuit în egală măsură și adversarele lor, studentele Universității Cluj, posesoarele unor indiscutabile calități tehnice. Duminică, fetele noastre au demonstrat că atunci când se mobilizează, când se concentrează, când ascultă sfaturile antrenorului, pot realiza lucruri mari. Ele au realizat o partidă dinamică, cu multă risipă de energie, cu mingi puse sau trase în forță, cu altele scoase din situații imposibile, care i-au făcut pe cei prezenți să asiste cu sufletul la gură la primele trei seturi. După pierderea primului set, mobilizându-se în atac, pietrencele au câștigat următoarele trei, reușind să îmbine în mod fericit pregătirea fizică cu cea tactică și să dea dovadă de nervi tari. Ultimul set, decisiv, a fost fără istoric, și aceasta datorită faptului că s-a obținut de la început un avans apreciabil, prin declinul inexplicabil al oaspetelor. Am văzut etalându-se un admirabil spirit de echipă, execuții tehnice făcute cu sacrificiu (Zota, Andronic), mingi trase îndârjit, cu convingere (Albiș, Viruzab 1), sau pase de rafinament (Popa, Zahareanu, Viruzab 2). Păcat însă că la atât de disputata partidă, sala a fost pe jumătate goală. Păcat că nu reușim încă să avem un public suficient de interesat de volei. Păcat că sala Ceahlăul este atât de slab populată la jocurile oficiale ale reprezentantelor municipiului nostru. (N.H. Sorin, Ceahlăul, marti, 22 octombrie 1968)

HANDBAL. Divizia naționala a școlarilor și juniorilor. Handbal băieți. SSE Piatra Neamț-Liceul nr. 2 Suceava 14-13

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Joc de factură modestă în care forței și taliei înalte ale elevilor din Suceava li s-a opus dârzenia în atac a gazdelor. Deși conduși cu patru goluri după prima repriză, pietrenii reușesc în parte a doua să remonteze scorul în favoarea lor în ultimul minut, înscriind golul victoriei.

Handbal fete. Liceul Bicaz-SSE Piatra Neamț  5-11

Partidă împănată cu multe greșeli tehnice. Principala realizatoare a echipei din Piatra Neamț a fost eleva Drob Elena cu 5 goluri. Un mare număr de spectatori a asistat la acest meci. (prof. Chiril Cricopol)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Handbal, rezultate din penultima etapa a campionatului județean:

Sănătatea Roman-Relonul Săvinești 6-2 (reprobabile ieșirile nesportive din timpul partidei și mai ales de la sfârșitul ei, când Holban Ion pur și simplu a împărțit lovituri în tabăra oaspeților. Comisia de handbal a CJEFS este invitată să ia măsuri drastice împotriva celor certați cu disciplina sportivă); Viitorul Săvinești-Victoria Piatra Neamț  0-6 (neprezentare); Tractorul Târgu Neamț-SSE Piatra Neamț  24-8; Energia Săbăoani-Voința Piatra Neamț 11-11 (meci câștigat totuși de Voința Piatra Neamț cu 6-0, deoarece echipa din Săbăoani nu a prezentat legitimațiile). (Ceahlăul, miercuri, 16 octombrie 1968)

BASCHET. Băieți: SSE Piatra Neamț-Şcoala Sportivă Brăila 106-40

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cu o pregătire fizică superioară și cu un avantaj net de cunoștințe tehnice și tactice, echipa pietreană și-a depășit de o manieră categorică adversarul. S-au evidențiat de la gazde mai ales Spiridonescu Stejărel și Vlătase Sorin. Sub valoarea lor Lututovici Cornel și Domnu Benone. Talentatul jucător Vornicu Adrian s-a remarcat în atac, în schimb în apărare este încă deficitar. (prof. Constantin Săvinescu)

TINERET. Sportul școlar în fața unui sistem complex competițional

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Competiția, în general, reprezintă o penetrație a trei elemente esențiale: sportivul, adversarul lui și mijlocitorul întrecerii (metru, secunda, mingea, aparatul). Un sportiv nu poate să se definească în raport cu el însuși, ci numai în raport cu alți competitori, în vederea stabilirii unei ierarhii prin clasamente și recorduri. Primul contact cu sportul, are loc de obicei în anii școlarității. În funcție de auspiciile acestui prim contact, de legăturile care se stabilesc între copilul devenit virtual competitor și ramura sportivă aleasă, se câștigă sau se pierde un viitor sportiv autentic. Cu o tradiție de două decenii, campionatele școlare din țara noastră angrenează astăzi sute de mii de elevi din școlile de toate gradele, elevi care, cu elanul și dăruirea caracteristice vârstei, se întrec de-a lungul unui an școlar pentru a-și desemna campionii. Pentru prima dată în istoria sportului școlar, anul acesta a fost înființată Divizia Națională a școlarilor și juniorilor, care cuprinde cele mai bune echipe de baschet, volei și handbal din țară. În afara acestei divizii, liceenii din județul nostru au posibilitatea să se remarce și la întreceri de atletism și gimnastică. Un concurs, care angrenează un foarte mare număr de elevi este Campionatul școlilor generale, la care trebuie făcute preparative serioase în vederea organizării întrecerilor pentru 5 ramuri sportive: tetratlon, gimnastică, fotbal, handbal și volei. Pentru numeroase alte sporturi este prevăzută disputarea unor campionate locale. De la 1 octombrie au început întrecerile din fazele pe comună și intercomunale, iar în Piatra Neamț și Roman campionatele municipale. (prof. Chiril Cricopol, Ceahlăul, vineri, 18 octombrie 1968)

FOTBAL. Cupa României. Victoria Roman-CFR Pașcani 2-1

Echipa romașcană a reușit să elimine din competiția Cupa României un adversar de notorietate din divizia B, CFR Pașcani. Cu o serie de reintrări în formație (Nicoară, Şerban, Bârgăoanu, Mățăoanu) echipa gazdă a dat culoare jocului disputat pe un teren dificil în controlul balonului, pe o ploaie care a curs tot timpul. În minutul 50, după o serie de combinații care au ridicat în picioare tribunele, Nicoară deschide scorul. Numai 10 minute trec și la o centare excelentă de pe partea stângă Soos reușește să majoreze avantajul. Unicul gol al formației din Pașcani a fost opera lui Marinescu, la un cotraatac, cu concursul portarului Botez. (G. M. Groapă, Ceahlăul, miercuri, 16 octombrie 1968)

Campionatul Județean. Volanul Bicaz-Cetatea Târgu Neamț 3-0 (1-0)

Jocul s-a desfășurat pe un teren desfundat și din acest motiv pregătirea tehnică și-a spus mai puțin cuvântul. Jucătorii de la Cetatea s-au comportat foarte crispat și nu au reușit să fructifice cele câteva ocazii avute. În general meciul a plăcut, mai ales, în ultimul sfert de oră, când fazele de calitate au abundat. Golurile au fost înscrise de Bălan în număr de două și Hilbert. ( Petre Botez, Ceahlăul, joi, 17 octombrie 1968)

Viitorul Săvinești-Constructorul Piatra Neamț 2-2

Cele două echipe au furnizat una dintre cele mai frumoase partide din cadrul campionatului județean de fotbal. Vioara întâi în acest joc a fost, desigur, Viitorul, care a dominat marea majoritate a timpului. Puncul nevralgic al gazdelor a fost însă apărarea, cu un portar pregătit sub nivelul celorlalți jucători. Constructorul a deschis scorul prin Ungureanu printr-o execuție spectaculoasă din corner. Mușat a mărit avantajul la 2-0, Costin scăpând mingea, pur si simplu, printre picioare. În repriza a doua, s-a jucat într-o singură direcție-spre poarta Constructorului. Iliescu reduce din handicap printr-un șut sec, iar cu 5 minute înaintea fluierului final, Cioată egalează printr-o execuție fină. (T. Coman, Ceahlăul, joi, 17 octombrie 1968)

Unirea Roman-Betonul Roman 12-0

Scorul campionatului înregistrat la Roman este totuși prea sever pentru betoniști, care au depus eforturi evidente de a para înfrângerea aceasta de proporție. Unirea a demonstrat un joc mai bine organizat, avantajat de o bună condiție fizică. Plin de inteligență aportul jucătorilor Apostol, Tusz și Crețu. La scorul de 11-0 instructorul Gheorghe Ghimpu și-a retras echipa de pe teren, pe motiv că golul s-ar fi înscris după ce mingea ieșise în afara spațiului de joc; apoi după îndelungi parlamentări a reintrodus-o în teren. Pentru Unirea au marcat Crețu 5 goluri, Apostol 4 goluri, Miculschi, Simon și Romaniuc.(G. M. Groapă, Ceahlăul, joi, 17 octombrie 1968)

Clasament: 1. Unirea Roman 11 puncte; 2. Constructorul Piatra Neamț 10 puncte; 3. Cetatea Târgu Neamt 10 puncte

Divizia B-În căutarea timpului pierdut

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul-Politehnica București 3-0 (0-0)

Pe o vreme aspră de miez de toamnă am zgribulit o repriză împreună cu cei 22 de jucători, așteptând o iluminare, pentru ca de-abia spre finalul meciului să ne încălzim la caloriferul cu trei elemenți al scorului. Dar satisfacțiile le-a furnizat nu numai tabela de marcaj, ci mai ales văditul progres orientativ al gazdelor, care au dominat tot timpul partidei nepermițându-le adversarilor lor nicio acțiune periculoasă în fața porții. Majoritatea timpului de joc s-a disputat în jumătatea de teren a studenților, care au reușit să reziste într-o redută înghețată timp de 65 de minute. Mi-a plăcut Zaharia în această partidă. Degajat și precis în pase el și-a pus în nenumărate rânduri coechipierii din ofensivă în situații decisive, aducând aminte de alura infiltrărilor lui Deleanu. În minutul 67, când nimeni se mai aștepta, Dragu deschide scorul print-un șut incredibil de sec, de la aproximativ 30 de metri perpendicular pe poartă (plus efectul imprimat de vânt) stupefiind întreaga apărarea a bucureștenilor, inclusiv pe portarul Smeu. Următorul gol îl are autor pe Meder , care își face loc în marginea careului advers și șutează imparabil prin surprindere. Ultimul gol, cel mai spectaculos, căzut cu câteva momente înainte de fluierul final, a fost opera lui Pătrașcu, dintr-o pasă excelentă primită de la Negustoru (incontestabil, cel mai inteligent jucător de pe teren). Așa cum remarca și maestrul Steinbach la sfârșit, echipa a fost mult mai combativă ca în alte dăți, mânată de o dorință colectivă în controlul balonului.

Ceahlăul: Mitrofan (nu a avut ce apăra)-Olteanu-8, Iencsi-8, Gheorghe-8, Zaharia-9, Dragu-9, Seceleanu-7, Onica-8, Negustoru-10, Meder-8, Pătrașcu-9

Clasament:

Poli Galați  10   6   1   3   15-10  13 puncte

……………………………………………………..

7. Ceahlăul    10   4   2   4   13-10   10 puncte

(Cristian Livescu, Ceahlăul, marți, 22 octombrie 1968)

Divizia C-Ploaie de toamnă și de… goluri. Victoria Roman-Viitorul Botoșani 4-2 (2-0)

O ploaie de toamnă măruntă, a făcut ca numărul spectatorilor pe stadionul 23 August să fie redus. Cei rămași acasă au pierdut vizionarea unei partide de angajament total, punctată cu 6 goluri însă, din păcate și cu ieșiri nesportive care au culminat cu eliminarea lui Colnic (Victoria) pentru lovirea adversarului. Cine nu a văzut jucând echipa din Botoșani nu-și poate explica cum aceasta, recent promovată în divizia C, se află în luptă pentru titlu. Care au fost atuurile Victoriei ? În primul rând o dorință de a învinge cum de mult n-am văzut, un mijlocaș (Zăloagă) în mare formă de șut și o înaintare care s-a “bătut” pentru balon.  A mai făcut o partidă bună și fundașul central Şerban, care a “măturat” de-a latul careul de 16 m. Colegul său de linie, Mățăoanu a fugit mereu spre stânga și în spațiul rămas liber s-au infiltrat înaintașii oaspeți care au periclitat la un moment dat chiar victoria gazdelor. Amintim că Victoria conducea cu 3-0 în minutul 60 ca apoi oaspeții să marcheze două goluri în câteva minute. Mai semnalăm la capitolul minusuri și faptul că mijlocașii (în special Sârcu 1) nu mai depun efortul cerut de acest post și nu se repliază la timp în ajutorul apărării. De ce nu este încercat aici Ştefănescu? De asemenea, nu se șutează suficient, căutându-se poziția ideală. Pentru Victoria au marcat Kening de două ori, Zăloagă și Soos.

Victoria: Botez-Nicoară, Şerban, Mățăoanu, Metea, Sârcu 1, Zăloagă, Soos, Kenig, Colnic, Tifirel. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, miercuri, 23 octombrie 1968)

Articolul precedentUltimele cheltuieli la Roman
Articolul următorUltima ședință de CL din acest an