0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SCHI

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Campionatele Naţionale de schi pentru juniori

(Corespondenţă specială). Recent s-a desfăşurat la Poiana Braşov Campionatul Naţional de schi al juniorilor, la care Şcoala sportivă Piatra Neamţ a participat cu trei schiori (Doina Laşcu, Cristian Olteanu şi Florentin Gruiţă), în urma calificărilor de zonă de la Predeal. În prima zi de concurs s-a desfăşurat slalomul uriaş, pe pârtia Sulinar, pe o porţiune foarte lungă, de la “zidul mare” până sub “zidul mic”(1.300 m, cu 320 m diferenţă de nivel), pe care au fost montate circa 22 de porţi. Doina Laşcu, deşi a făcut o cursă frumoasă, n-a rezistat dificultăţilor traseului şi a căzut în porţiunea denumită “canal”, ocupând abia locul 7 la categoria junioare mari, rezultat destul de valoros. Florentin Gruiţă, la categoria juniori mici, a reuşit să ocupe locul 10, rezultat la fel de bun, având în vedere comportarea sa anterioară şi faptul că încă este “tânăr” în schi. Cristian Olteanu, campionul naţional de copii pe anul 1970, luptând contra schiorilor mult mai mari decât el, a obţinut locul 22 din cauza căzăturii în “canal”. În a doua zi de concurs s-a desfăşurat slalomul special, tot pe pârtia Sulinar, de la cabana Cristianul Mare, până în Poiana Doamnei. Cele două manşe (a câte 50 de porţi) foarte frumoase “de fugă”, doar cu câteva “chei”, au solicitat din plin calităţile concurenţilor. Reprezentanta noastră Doina Laşcu, a făcut o cursă excelentă, dar pentru o clipă de neatenţie (o oprire în slalom care a costat-o cel puţin 2 secunde), a ratat titlul naţional, clasându-se pe locul al doilea, după reprezentanta clubului ASA Braşov, Daniela Munteanu (câştigătoarea tuturor titlurilor). La categoria juniori mici, Cristian Olteanu s-a clasat, după o cursă frumoasă pe locul 8, iar Florentin Gruiţă a ocupat locul al 11-lea. Marţi, proba de coborâre s-a desfăşurat pe pârtia Lupului, din “S”-ul mare până jos pentru juniori mici. Pentru pregătirea lor la coborâre, Cristian Olteanu şi Florentin Gruiţă s-au comportat bine, clasându-se între primii 20. Doina Laşcu n-a participat la coborâre din cauza lipsei de antrenament la viteze mari, pe pârtii rapide. Rezultatele schiorilor noştri la Campionatul Naţional al juniorilor pot fi considerate ca meritorii, dar în acelaşi timp sunt de natură să impună condiţii mai bune de antrenament în zona alpină nemţeană pentru ca numărul performanţelor să crească în viitor. (prof. Gheorghe Laşcu, Ceahlăul, vineri, 13 martie 1970)

ADMINISTRAŢIE

De la CS Ceahlăul

Se aduce la cunoştinţa spectatorilor că accesul la jocurile de fotbal se va face pe bază de:
– bilet de intrare;
– abonament semestrul I – 1970;
– legitimaţie de culoare gri eliberată de CJEFS Neamţ şi vizată pe anul 1970 (posesorii acestui gen de legitimaţie au rezervate locuri în tribuna I, sectorul B, de la nr. 612-705);
– carnet de arbitru de fotbal;
– carnet de antrenor de fotbal;
– legitimaţie de presă (corespondent sau redactor de specialitate).

FOTBAL

Constructorul Piatra Neamţ pe drumul reabilitării

În preajma primei întâlniri din cadrul returului diviziei C, echipa divizionară pietreană şi-a intensificat programul de pregătire început încă de pe 7 ianuarie. Constructorul a susţinut mai multe întâlniri amicale cu caracter pregătitor şi de verificare a potenţialului de joc: 1-4, la Roman cu Victoria, 1-2 şi 2-2 cu Sportul Studenţesc, 1-3 cu Ceahlăul, 2-1 cu Relonul şi 5-1 cu Autobuzul. Vechiului lot de jucători, în frunte cu Bogdan şi Ghegheşan, i s-au adăugat Măldăianu, Sava şi Sabău (reveniţi la echipă după satisfacerea stagiului militar) precum şi Virgil Dincă şi Gh. Bibu (de la Stuful Tulcea), ultimii doi fără drept de joc deocamdată. Cele aproximativ 40 de şedinţe de antrenament efectuate s-au desfăşurat cu multe deficienţe la capitolul “prezenţa jucătorilor” (în medie, au fost înregistraţi câte 7-8 absenţi la fiecare antrenament!). Fiindcă la sfârşitul turului am semnalat indiferenţa pe care tovarăşii din conducerea întreprinderii de construcţii montaj o manifestă faţă de evoluţia şi soarta acestei echipe, de data aceasta ne bucurăm să aflăm că tovarăşii ingineri Ion Vornicel, Ioan Mancea şi Stelian Vasilescu s-au apropiat de formaţia pietreană cu reală solicitudine, acordându-i sprijinul moral şi material necesar. Sperăm ca aceste preocupări ale conducerii să se finalizeze nu numai prin instaurarea unei atmosfere de disciplină mai severă, dar şi prin obţinerea unor rezultate care să permită menţinerea echipei Constructorul în divizia C. (Ceahlăul, sâmbătă, 14 martie 1970)

Vă amintiţi ultima lor confruntare?

Portul Constanţa – Ceahlăul

Elevii de atunci ai lui Haşoti au făcut adevărată risipă de energie, întrecând la scor formaţia Ceahlăul: 4-0 (2-0), prin punctele înscrise de Caraman, Bukossi (2) şi Strâmbeanu. Oaspeţii au aliniat o garnitură improvizată şi au jucat timorat în atac. Slăbiciuni vădite au manifestat şi mijlocaşii Niţă şi Pătraşcu – ale căror acţiuni au fost timide şi ineficiente. Interesant că atacul cuprindea, alături de Negustoru, Mangalagiu şi Stănculescu, un tânăr junior – Căprioară -care avea să se afirme curând în Campionatul Naţional de juniori.

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Victoria Roman – Penicilina Iaşi

Scorul de 7-0 (3-0) cu care romaşcanii au învins a fost o adevărată “apă tare”, pentru suporteri. Victoria a jucat admirabil şi a înscris chiar din minutul 3 prin Apostol. Tot el ridică scorul în minutul 7. Urmează Decu (de trei ori), Gabca, R. Florian şi iar Gabca. Aşadar, festival de goluri! Ce se va întâmpla oare mâine? Poate numai amintirea duminicii aceleia de august să-i stimuleze mai mult ca orice pe fotbaliştii lui Tiberiu Capăţână.

Constructorul Piatra Neamţ – CFR Paşcani

Partida s-a terminat nedecis: 1-1 (0-1) şi a constituit primul semnal de alarmă asupra destinelor noii promovate. Gazdele au egalat târziu, în minutul 84, printr-o lovitură de la 11 metri, transformată impecabil de Bogdan. Jocul a fost foarte confuz şi de un slab nivel tehnic. Mâine, pietrenii au de înfruntat la Paşcani, o echipă care aspiră la supremaţia seriei. Să fie posibilă vreo supriză? (Ceahlăul, sâmbătă, 14 martie 1970)

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia C:

CFR Paşcani – Constructorul Piatra Neamţ 3-0 (1-0)

Cei aproximativ 150 de spectatori care au asistat la această partidă au avut de urmărit o întâlnire plăcută ca desfăşurare, deşi terenul acoperit cu zăpadă a îngreunat evident desfăşurarea meciului. Gazdele au făcut un joc foarte bun depăşindu-şi adversarii nu numai la capitolul goluri înscrise (3), dar şi în privinţa perioadelor de dominare, a cornerelor (9-5) şi… a barelor (2-1). Minutul 44 consemnează deschiderea scorului în favoarea gazdelor: Ciocan ezită la o minge expediată dintr-o lovitură liberă laterală de pe la 35 m şi un înaintaş feroviar înscrie cu capul, din plonjon. Şi după pauză formaţia din Paşcani are din nou mai mult iniţiativa, astfel că Tatu şi Bunea înscriu fiecare câte un gol, tranşând defenitiv soarta partidei. În acest joc, acţiunile de atac ale Constructorului au păcătuit la capitolul finalizare, înaintaşii pietreni complicându-se sau ratând în situaţii dintre cele mai favorabile. Astfel, Maldăianu, noul component – în acest sezon – al echipei, a ratat trei ocazii favorabile de a marca.

Constructorul: Iencsi – Ştefan, Cojocaru, Ciocan, Aprofirei, Ghegheşan, Muşat, Bogdan, Stoti, Maldăianu, Sabău. (Constantin Aldea, Ceahlăul, miercuri, 18 martie 1970)

VOLEI

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

CP Bucureşti – Ceahlăul Piatra Neamţ 3-0 (8,9,12)

Oaspetele au fost nevoite din nou să părăsească terenul învinse, fiind încă lipsite de forţa de joc necesară finalurilor de set. Din acest motiv, echilibrul existent pâna la un moment dat este desfiinţat în câteva minute, timp în care voleibalistele pietrene comit greşeli copilăreşti tocmai atunci când concentrarea ar trebui sa fie maximă. Astfel, în primele două seturi scorul a evoluat echilibrat până la 8, dupa care s-a produs “clasicul” declin influenţat fie de o greşeala de preluare, fie de o minge în plasă. Ca să nu mai pomenim de faptul că în ultimul set Ceahlăul a condus cu 12-10, pentru ca apoi să piardă iniţiativa şi să se lase învinsă cu o uşurinţă “demnă de invidie”. Jocul ambelor echipe nu s-a ridicat la un nivel tehnic şi spectacular prea ridicat, dar a furnizat câteva faze frumoase, mai ales în ultima parte a partidei. De remarcat la echipa CPB prezenţa trăgătoarei principale Zuculescu, care a ridicat considerabil nivelul atacului în comparaţie cu cel cunoscut de noi în turul campionatului. În formaţia pietreană au evoluat cu multă dăruire Adriana Albiş (atât în atac cât şi în apărare) şi Victoriţa Andronic. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, miercuri, 18 martie 1970)

Clasament:

  1. Penicilina Iaşi   16   15 1   46-9      31 puncte
    ………………………………………………………….
    Ceahlaul          16   4 12  23-29    20 puncte

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia B

Electroputere Craiova – Viitorul Săvineşti 3-1 (11, -7, 14, 10)

Săvineştenii ar fi putut câştiga lesne această partidă, în care adversarii lor nu s-au dovedit superiori din nici un punct de vedere. Este drept că drumul până la Craiova a fost extrem de obositor, că antrenorul echipei, profesorul Nicolae Teodorescu, a lipsit de la această deplasare, fiind bolnav, că starea psihologică a oaspeţilor a fost influenţată negativ de erorile de arbitraj, evidente în setul al treilea şi supărătoare în cel de-al patrulea. Cu toate acestea, voleibaliştii de la Viitorul au făcut adevărată risipă de energie şi, deşi au pierdut, eşecul se pare că a omogenizat întrucâtva echipa, acum, la începutul returului. În primul set, nemţenii încep destul de puternic, conduc în câteva rânduri, dar neatenţiile survenite ulterior au atras după ele deruta, facând ca echipa craioveană să-şi revină treptat şi chiar să câştige. Viitorul joacă în schimb din ce în ce mai bine în setul al doilea, demonstrând că atunci când există concentrare în acţiunile de atac şi la dublaj, totul decurge lejer. În setul al treilea, oaspeţii conduc autoritar la început, cu 6-0 şi apoi cu 13-6, dar din nou neatenţiile repetate şi o relaxare inexplicabilă permit localnicilor să egaleze la 14 şi să termine învingători. Săvineştenii, dezamăgiţi şi descumpăniţi de o asemenea cădere, nu mai opun în continuare decât o vagă rezistenţă, cedând în faţa unei echipe mediocre, care a profitat la maximum de avantajul terenului. În întâlnirea de la Craiova a evoluat şi Ion Postolache, fost titular de la Unirea Tricolor Brăila, recent legitimat la Viitorul. El nu a putut însă să-şi dovedească decât în parte măiestria cu acest prilej, fiind bolnav şi neîndeajuns de acomodat cu noii săi colegi. Sperăm ca duminică, în partida dificilă cu Electro Bucureşti, programată în sala Ceahlăul, să regăsim în Viitorul o formaţie stăpână pe sine, omogenă, foarte mobilă, iar în Ion Postolache un jucător inventiv, care să contribuie din plin la certificarea menţinerii în divizia secundă. Iată componenţa lotului pietrean: Aman, Postolache, Avarvarei, Mărgineanu, Notaru, Biţă, Florea, Ilie, Ţarălungă. (I. V. Şerban, Ceahlăul, joi, 19 martie 1970)

SPORTUL NEMȚEAN ÎN PRESĂ ȘI ARHIVE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Divizia A

Ceahlăul – Dinamo Bucureşti 1-3 (11, -3, -4, -3)

Desigur, într-o asemenea companie redutabilă, ar fi cu totul ineficient să imputăm gazdelor o dată în plus slăbiciunile cunoscute, cu care de altfel ne-am obişnuit mai ales în ultima vreme. Faptul că au câştigat primul set într-o manieră categorică nu face decât să ne confirme concluzia, pe care am exprimat-o cu atâtea alte prilejuri, că echipa Ceahlăul rămâne una dintre cele mai bune grupări ale diviziei A, dar numai pentru un set sau cel mult două. Numai că actualul regulament prevede ca obligatorie disputarea a cel puţin trei seturi şi de aici derivă poate precaritatea locului ocupat în clasament de voleibalistele gazdă. Dinamo Bucureşti a intrat pe teren cu aerul de superioritate specific echipelor care trebuie să “semneze” un simplu act de prezenţă. În schimb Ceahlăul (antrenor Constantin Hîncu) a replicat cu dezinvoltura gazdei care nu are nici de câştigat, nici de pierdut ceva, astfel încât am asistat la un prim set foarte echilibrat şi, de ce să nu recunoaştem, spectaculos. Frumuseţea fazelor s-a datorat surprinzătoarei lipse de resemnare a localnicelor, care au aplicat un blocaj agresiv cum de mult nu ne-a mai fost dat să vedem (au excelat Popa, Albiş şi Gheorghe), sprijinit de un dublaj corect şi eficace pentru atac. Deşi Dinamo a condus iniţial la diferenţe minime, Ceahlăul preia conducerea la 6-5, scorul evoluând apoi astfel: 9-6, 9-8, 10-10, 13-10 şi în sfârşit 15-11 pentru elevele lui Constantin Hîncu. Surpriza pe care publicul a urmărit-o cu sufletul la gură s-a încheiat însă aici, seturile următoare fiind la discreţia dinamovistelor. Oaspetele au jucat permanent cu prima lor garnitură, din care nu au lipsit Helga Bogdan, Mariana Popescu, Lia Iliescu şi A. Constantinescu. În privinţa voleibalistelor gazdă nu am putut remarca în evoluţia lor nimic deosebit, decât dăruirea neaşteptată cu care au abordat primul set. Foarte bine au acţionat însă Iulia Popa şi Adriana Albiş, faţă de care continuăm să avem încredere şi să le stimăm eforturile. Un prim set bun a făcut şi Tereza Viruzab, dar evoluaţia cu totul neconvingătoare din celelalte trei o menţin în categoria jucătoarelor care încă nu se dedică pe de-a-ntregul jocului. La fel si Ana Gheorghe, pe care în viitorul apropiat sperăm să o revedem în forma cu care ne obişnuise până nu demult. Cât despre Fenechiu, deocamdată nimic nou în ascendenţa formei sale sportive. (Cristian Livescu, Ceahlăul, marţi, 24 martie 1970)

CONSEMNĂRI

Carnet de spectator

* În partida de handbal Relonul – Agronomia Iaşi (ultima din cadrul “Cupei Relonul”), gazdele conduceau la sfârşitul partidei cu 25-24. În aceasta situaţie cupa ar fi revenit echipei Trotuşul Gheorghe Gheorghiu Dej. Printr-o înţelegere tacită, arbitrul (ieşean) şi cronometrorul (pietrean) s-au făcut că… le-a stat ceasul. Agronomia a egalat (după un minut, sau chiar două), bineînţeles cu asentimentul săvineştenilor şi astfel a obţinut ea cupa. În felul acesta, Relonul a rămas în continuare fără nici o victorie la activ. Curată bunătate moldovenească! Dar ce legătură are cu sportul?

* Toată lumea s-a bucurat în felul ei duminică de reluarea sezonului fotbalistic. ICPN-ul însă a preferat altfel de bucurii. Pe o vreme de moină, în care deplasarea a devenit foarte greoaie, între orele 10 şi 10,35 niciun autobuz nu se vedea venind dinspre Săvineşti pentru cartierele marginaşe. Apoi, pe strada Bicazului, un singur vehicol ticsit de lume a parcurs distanţa Blocul Turn – Foresta între 10, 35 şi 10,50. Bineînţeles, la auzul acestei observaţii, conducerea întreprinderii va replica: ”Am adăugat un autobuz pe traseul Ştefan cel Mare!”. La care noi vom exclama admirativ: ”Ce sacrilegiu!”.

* Entuziasmaţi în prima repriză de jocul foarte bun şi, mai ales, eficace al jucătorilor de la Ceahlăul, spectatorii pietreni şi-au manifestat deseori satisfacţia produsă de frumuseţea acţiunilor ofensive ale gazdelor, soldate, cu 4 goluri în 45 de minute! Am reţinut dintre zecile de exclamaţii pe aceasta: ”Aşa să jucati, băieţi, tot timpul!”. În repriza secundă însă, n-am putut înţelege de ce publicul s-a cufundat în tăcere pentru simplu motiv că favoriţii săi nu au marcat cele 4-5 goluri pe care le plănuiseră spectatorii cu apetitul de goluri mărit subit. (Ceahlăul, joi, 19 martie 1970)

Articolul precedentVASILE PRUTEANU a plecat din Consiliul Județean blestemând
Articolul următorIoana Mihaela Balaban, un zbor frânt