0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

SCHI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Faza de zonă a Campionatului naţional de juniori

Trei schiori pietreni în finală!

Timp de două zile s-au desfăşurat la Predeal întrecerile uneia din cele trei zone ale Campionatului naţional de schi pentru juniori, competiţie la care au participat schiori din judeţele Braşov, Prahova, Suceava, Covasna, Neamţ şi municipiul Bucureşti. La slalom uriaş, pe pârtia Clăbucet, după cele două manşe (250 m lungime), trei dintre reprezentanţii noştri – Doina Laşcu, Cristian Olteanu şi Florentin Gruiţă – s-au calificat în finală, clasându-se pe locurile 2, 3, respectiv 4, fiecare la categoriile sale de vârstă. La slalom special, pe aceeaşi pârtie, s-au desfăşurat două manşe, care au pus la serioasă încercare posibilităţile concurenţilor. Ambele au fost câştigate cu dezinvoltură de reprezentanta judeţului nostru, Doina Laşcu, la o diferenţă de 29 de secunde(!) de a doua clasată. Marina Olteanu şi Carmen Meder s-au clasat meritoriu (locurile 5 şi 6), dar au ratat de puţin calificarea. De remarcat că ele au luptat de la egal la egal cu concurente mai în vârstă cu 3-4 ani. Aşadar, trei schiori din judeţul Neamţ vor concura în finala pe ţară – o performanţă pe care o dorim amplificată cu alte succese la apropiatele concursuri decisive. (prof. Gheorghe Laşcu, Ceahlăul, vineri, 27 februarie 1970)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Doina Laşcu – vicecampioană republicană la slalom special

Primim o veste cât se poate de importantă pentru iubitorii de schi din judeţul nostru: la proba de slalom special, desfăşurată recent în Poiana Braşov în cadrul Campionatului naţional de schi alpin al juniorilor, Doina Laşcu a realizat o performanţă meritorie – locul al doilea (73, 5 secunde), după Doina Munteanu de la ASA. Componentă a Şcolii sportive din Piatra Neamţ, Doina Laşcu a avut un sezon competiţional excelent, câştigând într-o manieră categorică “Cupa ziarului Ceahlăul” şi etapa de zonă, desfăşurată la Clăbucet-Predeal. (Ceahlăul, sâmbătă, 7 martie 1970)

ADMINISTRAŢIE

La umbra planului de perspectivă

În actualul sezon al sporturilor de iarnă, rubrica de sport a ziarului nostru a găzduit şi unele articolele ale profesorilor de specialitate – colaboratori ai ziarului Ceahlăul – care au pledat pentru asigurarea unei baze tehnico-materiale schiului nemţean, mai ales prin amenajarea unor mijloace mecanice de urcare pe pârtii. Un astfel de articol a fost si cel intitulat “O pledoarie pentru schi”, purtând semnătura profesorulu Constantin Săvinescu, directorul Şcolii sportive de elevi din Piatra Neamţ. Dintre răspunsurile primite din partea organelor şi instituţiilor vizate cu acest prilej spicuim: “Întreaga activitate de învăţământ este finanţată la nivel judeţean, de către Consiliul popular judeţean, care înscrie fondurile necesare în bugetul Inspectoratului Şcolar. În ceea ce ne priveşte, în cadrul competenţelor ce ne revin, vom sprijini lărgirea activităţii secţiei de schi a Şcolii sportive din Piatra Neamţ prin mărirea prevederilor planului anual de şcolarizare. Vom recomanda Inspectoratului Şcolar judeţean, ca, la rândul său, să acorde permanent sprijin material şi financiar secţiei de schi, asigurând în acest fel condiţii optime pentru răspândirea acestei ramuri de sport în rândurile elevilor”. (director general adjunct în Ministerul Învăţământului, Ştefan Costea).

“Comitetul executiv al Consiliului popular judeţean Neamţ a întocmit un studiu de valorificarea condiţiilor natural-geografice din judeţ pe linie turistică în care sunt prevăzute şi obiectivele solicitate. Urmează ca în cursul trimestrului întâi a acestui an să se treacă la etapizarea acestor investiţii pentru cincinalul viitor şi să se prevadă fondurile necesare pentru executare. Pentru 1970, Consiliul popular judeţean Neamţ nu are prevăzute în plan asemenea acţiuni”. (vicepreşedinte, D. Bârlădeanu). “Oficiul Naţional de Turism a întocmit un studiu pentru dezvoltarea staţiunilor de munte până în 1980, în care prevede dezvoltarea a două staţiuni în zona care face obiectul articolului semnat de prof. Constantin Săvinescu şi anume: staţiunea de munte Ceahlăul şi statiunea de munte Cernegura. Menţionăm că zona Piatra Neamţ – Bicaz este în atenţia ONT în ceea ce priveşte dezvoltarea bazei materiale şi valorificarea patrimoniului natural turistic al zonei pentru perioada 1971-1975”. (Direcţia învestiţii şi aprovizionare, director, arh. D. Dumitrescu). Aşadar, asigurări mai mult sau mai puţin îmbucurătoare pentru noi toţi, care credem că utilizarea corespunzătoare a pârtiilor din împrejurimi (sau măcar a uneia dintre ele) ar putea constitui şi un obiectiv concret, la a cărui înfăptuire să se treacă operativ, fără jocul “de-a ascunselea” pe după dosarele cu planuri de “perspectivă”. (Constantin Aldea, Ceahlăul, vineri, 27 februarie 1970)

FOTBAL

Ceahlăul – Sportul Studenţesc 0-0

Continuându-şi pregătirile pentru returul campionatului diviziei B la fotbal, echipele Ceahlăul Piatra Neamţ şi Sportul Studenţesc Bucureşti s-au reîntâlnit sâmbătă după-amiaza în cadrul unei partide amicale. De data aceasta, meciul a luat sfârşit cu un rezultat nedecis, deşi ambele garnituri au abordat întâlnirea cu multă ambitie (uneori exagerată şi degenerând în altercaţii violente; salutară intervenţia antrenorului bucureştean, care l-a scos din joc pe Ciornoavă, excesiv de “nervos” în acest meci). Jucătorii pietreni au depus mari eforturi pentru a înscrie, dar nu au reuşit să concretizeze niciuna dintre ocaziile de gol avute: min. 63 – Zaharia ratează finalizarea unei lovituri de la 11 metri; min. 72 – Dragu expediază balonul spre vinclul porţii oaspeţilor, dar mingea întâlneşte bara, iar Negustoru reia cu capul, trimiţând mingea pe lângă poartă. Antrenorul Virgil Rizea a utilizat în această partidă întregul lot, cu excepţia mijlocaşului Niţă, care a evoluat în meciul disputat în deschidere de juniorii pietreni în compania echipei Liceului nr. 2 Iaşi. La echipa Sportul Studenţesc evoluează portarul Argeşanu, fostul component al Ceahlăului. (Ceahlăul, marţi, 3 martie 1970)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Interesul pentru fotbal a rămas sub zăpadă?

* pregătirile echipei de juniori Ceahlăul Piatra Neamţ

În această perioadă de pregătire precompetiţională şi de activitate “neoficială”, echipa de juniori a Ceahlăului, antrenor prof. Traian Coman, a disputat sâmbătă şi duminică, în compania Liceului nr. 2 cu profil de fotbal din Iaşi, două întâlniri amicale. Prima partidă, care a avut loc sâmbătă după amiază, s-a încheiat cu victoria localnicilor care, prin golurile înscrise de Anicăi şi Niţă, şi-au depăşit adversarii cu scorul de 2-0 (1-0). Întâlnirea revanşă disputată a doua zi a revenit tot pietrenilor, care de data aceasta şi-au întrecut adversarii de o manieră mai severă, scor final 4-0 (1-0), prin golurile marcate de Butunoiu (2), Anicăi şi Filip (câte unul). Juniorii Ceahlăului au jucat deschis, cu acţiuni de cele mai multe ori purtate pe aripi, creând în anumite momente ale celor două jocuri faze de fotbal “curat”, cu toate că starea terenului îngreuna foarte mult atât stabilitatea şi deplasarea jucătorilor, cât şi controlul asupra balonului. În general toţi componenţii echipei au manifestat o bună pregătire fizică şi multă poftă de joc. Pregătirile angrenează un număr de 26 de jucători care, de pe 13 ianuarie, după un prealabil control medical, frecventează cu regularitate antrenamentele, depunând un mare volum de efort şi multă conştiinciozitate la lecţiile de antrenament. Butunoiu, Căprioară, Afloarei, Ceaszar, Moisei, Petrov, Anicăi, Berea, Dumitriu, Corbu sunt câteva nume de jucători care manifestă multă seriozitate în pregătiri. În schimb, cu toate că este cel mai bine dotat fizic si posedă reale calităţi pentru a progresa juniorul Fermezon tratează cu multă uşurinţă indicaţiile antrenorului, manifestând dezinteres în pregătire. Potrivit antrenorului Traian Coman, echipa a întâmpinat multe greutăţi din cauza lipsei de interes manifestată de conducerea clubului şi în special a Comisei de fotbal. De asemenea, echipamentul necorespunzător şi lipsa unui număr mai mare de perechi de ghete de fotbal face imposibilă folosirea în jocuri a rezervelor, care, oricând ar putea intra în prima echipă. În ultimul timp, formaţia juniorilor a fost neglijată în favoarea echipei bucureştene Sportul Studenţesc, fiind nevoită să renunţe de două ori la orele de antrenament, deoarece tinerii jucători au fost, pur si simplu, scoşi de pe teren(!). (prof. Petru Brânzei, Ceahlăul, miercuri, 4 martie 1970)

 VOLEI

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Penicilina Iaşi – Ceahlăul 3-0 (7, 2, 4)

Sigur că nimeni nu şi-a pus mari speranţe în evoluţia voleibalistelor de la Ceahlăul la Iaşi, cunoscându-se evidenta diferenţă de valoare existentă între cele două echipe. Totuşi, să nu se uite că jumătate din garnitura pregătită de antrenorul Nicolae Roibescu a învăţat volei la Piatra Neamţ, motiv pentru care suntem dispuşi să privim parcă altfel o asemenea înfrângere, chiar dacă în momentul de faţă Penicilina trece printr-un declin vizibil de formă (explicabil la orice reluare de campionat). Trebuie să remarcăm condiţiile cu totul vitrige în care s-a disputat întâlnirea: sala Voinţa din Iaşi pretinde, aşa cum spunea cineva, o prealabilă “aclimatizare”, deoarece frigul de aici constituie un impediment dintre cele mai puţin suportabile. Să adăugăm la acest handicap galeria studenţească în mare vervă, care uneori întrece limitele “sportivităţii” şi vom avea astfel fixate datele principale ale atmosferei meciului. Primul set a fost mai echilibrat, Ceahlăul încercând câteodată atacuri variate, care au surprins adversarele. Dar greşelile de plasament la serviciul gazdelor, ca şi alte câteva deficienţe la fileu au făcut ca scorul să avanseze de la 8-3 la 12-5 şi 12-7, apoi la 15-7. Setul următor a evoluat mai puţin dinamic decât precedentul şi a abundat în greşeli de dublaj şi în atac. Iulia Popa, deşi bolnavă, reuşeşte câteva acţiuni sporadice, dar insuficiente pentru a convinge echipa la o rezistenţă mai serioasă. În fine, ultimul set a fost fără istoric: pietrencele se complac în situaţia de învinse şi de la scorul de 9-3 renunţă definitiv la partidă. Cu toată înfrângerea, o impresie bună au lăsat la Iaşi, Adriana Albiş şi Tereza Viruzab, de la care însă aşteptăm ceva mai mult în viitoarele etape. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, marţi, 3 martie 1970)

ATLETISM

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Reuşesc să îmbin studiul cu sportul de performanţă”

* interviu cu Eleonora Monoranu, componentă a CA Roman, multiplă campioană naţională

Recent, o tânără sportivă din Roman “a convins” presa centrală să-i acorde cuvinte de laudă, subliniindu-i marea performanţă, iar televiziunea să o arate în prim plan după finişul debordant la Campionatul naţional de sală al seniorilor de la Bucureşti. Noi ne-am adresat cu câteva întrebări foarte tinerei campioane Eleonora Monoranu (nu a împlinit încă 16 ani; este născută în aprilie 1954), elevă în clasa a IX-a A la Liceul Teoretic nr. 2 şi componentă a CA Roman pentru a furniza cititorilor amănunte despre ea.

Nu poate lipsi în primul rând întrebarea “tradiţională” despre începuturile tale în sport…

– Remarcându-mi progresele la orele de sport şi la concursurile din cadrul şcolii (Şcoala nr. 2), tovarăşul profesor de educaţie fizică, Botezatu m-a recomandat la sfârşitul clasei a VII-a tovarăşului antrenor Constantinescu Nehoi, care mi-a dat imediat echipamentul. Nu am debutat sub cele mai bune auspicii. Totuşi, la primul concurs judeţean (în aprilie 1968) am cucerit locul întâi la 60 m, 80 m, 100 m, lungime.

Te rog să încerci acum o trecere în revistă a uimitoarei tale ascensiuni pe planul marii performanţe.

– În iunie 1968, la Sighişoara, am obţinut primul titlu de campioană republicană de copii la 300 m plat. În anul următor am atacat titlul de junioare mari la 80 m, pe care l-am cucerit cu timpul de 10 secunde. Particip în iunie 1969 la primul concurs peste hotare la Lublin (Polonia), unde obţin la 100 m locul al doilea, la 400 m acelaşi loc şi la ştafetă, împreună cu colegele, locul întâi. La această oră deţin pe plan intern 5 titluri de campioană a ţării: două la junioare mici şi 2 la junioare mari la ştafetă, precum şi titlul de campioană a României la 50 m, obţinut la recentul Campionat naţional de atletism în sală desfăşurat în februarie la Bucureşti. Desigur, rezultatul obţinut la acest campionat (6,3 sec. la 50 m plat) îmi este cel mai drag, fiind şi cel mai valoros de până acum; nu-i uşor să învingi adversare de talia Vioricăi Viscopoleanu, Ecaterina Vitalios, Aurelia Petrescu, Veronica Anghel, Valeria Bufanu.

Ce cuvinte poţi spune despre antrenorul tău?

– Îl consider foarte bun şi ca specialist dar şi ca om, pentru că reuşeşte să îmbine de minune aceste două calităţi. Pot spune că în mare parte sunt ceea ce sunt astăzi, datorită dânsului şi îi port un respect deosebit.

Cum reuşeşti să îmbini învăţătura cu sportul?

– Sportul nu-mi răpeşte din timpul afectat studiului cu toate că fac 4-5 antrenamente pe săptămână, fiecare durând câte o oră. În acelaşi timp, studiez zilnic 6-7 ore şi, neapărat, după ce vin de la şcoală o oră o afectez odihnei prin somn. Poate unii mă vor întreba când mă mai distrez? Le voi răspunde că pentru mine sportul este şi divertisment. Îi chem să practice mişcarea în aer liber şi se vor convinge. (G.M. Groapă, Ceahlăul, sâmbătă, 28 februarie 1970)

HANDBAL

 Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

“Cupa Mărtişoarului” la handbal

Organizată de Comisia de handbal a CJEFS Neamţ, “Cupa Mărtişorului” a oferit celor 6 echipe feminine participante posibilitatea de a-şi verifica nivelul de pregătire înaintea reluării sezonului oficial. Progresele înregistrate de formaţiile pietrene de handbal au făcut ca în acest an, la a doua ediţie, cupa să nu mai ia drumul Iaşului, ci să revină, spre satisfacţia noastră tinerei formaţii a Şcolii sportive din Piatra Neamţ, antrenată de profesorul Ovidiu Ţoc, care s-a dovedit a fi cea mai bine pregătită fizic şi cu o concepţie de joc simplă, dar eficace. Performanţa sa este cu atât mai meritorie, cu cât elevele pietrene au întrecut două divizionare B – Voinţa Rădăuţi şi Textila Buhuşi 2 – precum şi pe lidera actuală a seriei în Divizia şcolară – Liceul nr. 2 Iaşi. Aşadar, se pare că începem să ne afirmăm cu serioase pretenţii pe plan naţional, printre celelalte tinere centre handbalistice, reuşind chiar să închegăm o concepţie de joc capabilă să infirme părerea greşită despre declinul handbalului în aceastră zonă a Moldovei. Câştigătoarea cupei, neînvinsă în acest turneu, merită toate laudele şi felicitările, noi adăugându-le recomandare de a dovedi multă prudenţă în timpul campionatului, când surprizele pândesc şi derutează în mod neplăcut echipele omogene, de valoare. Iată acum numele componentelor lotului condus de profesorul Ovidiu Ţoc: Viorica Marin, Angela Ivaşcu, Lori Moscovici, Elena Smeu, Elena Mihai, Estera Simion, Tatiana Vasiliu, Margareta Filip. Cealaltă formaţie locală participantă, Relonul Săvineşti, deşi clasată pe ultimul loc, a demonstrat unele progrese în privinţa jocului de echipă, dar lipsa unui portar a făcut ca rezultatele să-i fie defavorabile. Credem că antrenorul Dan Valentin, printr-o muncă susţinută cu echipa sa, sprijinită şi de asociaţie, va reuşi să urce handbalistele de la Relonul în divizia B. Iată, în încheiere, rezultatele obţinute de câştigătoarea trofeului: 18-9 cu Relonul Săvineşti, 15-7 cu Liceul nr. 2 Iaşi, 8-3 cu Textila Buhuşi 2, 7-6 cu Voinţa Rădăuţi, 10-10 cu Şcoala sportivă Năsăud. (C.I. Munteanu, Ceahlăul, miercuri, 4 martie 1970)

Articolul precedentMăstăcăneanu, deranjat de zvonuri
Articolul următorDacă cineva nu l-ar fi împins sub roţile tramvaiului ucigaş, Azi, Nicolae Labiş ar fi împlinit 79 de ani