0:00

”Ceahlăul” își face o datorie de onoare în a continua această rubrică în cinstea tuturor celor care au promovat sportul nemțean, sportivi, antrenori, ”sponsori”, ziariști sau, pur și simplu, iubitorii ai sportului. Este interesant și plin de învățăminte să poți vedea începuturile unui fenomen, să vezi entuziasmul, dar și greutățile, să constați continuitatea, dar și eșecurile, să urmărești traiectoriile unor personalități complexe. Sportul nemțean, credem noi, merită acest efort, atât cât putem noi să-l facem și așteptăm alături pe oricine are date interesante care să se integreze în acest demers. (A. MOISE)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

BASCHET
Prefață la cea de a treia ediție a Balcaniadei de baschet pentru junioare
Între 23 și 25 august 1968, la Piatra Neamț va avea loc cea de a treia ediție a Balcaniadei de baschet pentru junioare, manifestare sportivă de real interes pentru publicul local. Amănunte în legătură cu acest turneu precum și despre pregătirile pe care le-au efectuat cele două echipe de junioare, pe care țara noastră le aliniază la întreceri, am primit de la antrenorul principal al lotului, profesorul Gheorghe Roșu.
G.R.: Cele două țări balcanice cu care ne vom întâlni la competiția de la Piatra Neamț – ale Bulgariei și Iugoslaviei (celelate două țări, Grecia și Turcia, nu și-au confirmat participarea până în momentul de față) – sunt foarte puternice, recunoscute pe plan european și orice rezultat valoros în compania lor va constitui un prestigiu.
Reporter: Vreți să recomandați echipele românești participante la turneu?
G.R.: Junioarele fac parte dintr-o promoție de zile mari și scontăm rezultate bune cu ele și pe viitor. Pivoți sunt: Mareș Elena, Moraru Elena, Marinescu Rodica și Rusu Doina, toate având înălțimea între 1,80 și 1,83 m. Tot din prima garnitură fac parte extremele formației: Anmakof Maria, Balay Viorica și Rădulescu Tatiana, lista completându-se cu foarte tehnicele conducătoare de joc : Forbea Gabriela, Adina Rădiță, Iona Gabriela și Popescu Liliana. Dintre ele câteva sunt autentice speranțe : Forbea Gabriela, Mareș Elena, Balay Viorica, care au mai participat la Balcaniada și Campionatele Europene de anul trecut, precum și la Festivalul Tineretului de la Sofia.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Rep: Cu v-ați pregătit în vederea dificilelor confruntări de la Piatra Neamț?
G.R.: Pregătirile le-am început încă din iarnă, printr-o tabără organizată la Brașov. De la 1 iulie, pregătirea a fost mai intensă, culminând cu un cantonament în RDG, ocazie cu care am susținut și câteva meciuri obținând rezultate încurajatoare. La Piatra Neamț am venit din 6 august și am avut la dispoziție condiții excelente, deși am dus lipsa unui partener feminin cu care să putem juca. (Ceahlăul, miercuri, 21 august 1968)

Primele întâlniri ale Balcaniadei de baschet pentru junioare
Vineri seara a avut loc deschiderea celei de a treia ediții a Balcaniadei de baschet rezervată junioarelor. Totodată a fost inaugurată oficial moderna sală a sporturilor din municipiu nostru, primind botezul unei importante competiții sportive. La turneu participă alături de două reprezentative ale României echipele de junioare ale Bulgariei și Iugoslaviei. După intonarea imnului nostru național, competiția a fost deschisă prin cuvântul secretarului Federației Balcanice de Baschet, Alexander Boșkov (Bulgaria), care a urat cu acest prilej mult succes participantelor la turneu, sub semnul sportivității și prieteniei. În primul meci s-au întâlnit junioarele noastre: România A-România B, meci mai puțin important, mai mult o resuscitare a sentimentelor pe care iubitorii de baschet din orașul nostru le nutresc pentru frumusețea acestui sport. S-a impus România A cu 70-40 (neobișnuită rotunjire de rezultat) care a desfășurat un joc în viteză, cu combinații reușite. Derbiul serii l-a furnizat partida dintre formațiile Bulgariei și Iugoslaviei a căror întâlnire a fost așteptată cu un interes legitim, ținând seama de reputația baschetbalistică a celor două țării. Partida s-a încheiat cu scorul de 67-51(28-23) pentru Bulgaria, după un joc viu disputat. (C. Livescu, Ceahlăul, duminică, 25 august 1968)

Balcaniada de baschet pentru junioare
În compania celor două puternice echipe de baschet participante la competiția de la Piatra Neamț, echipa de junioare a României a realizat meciuri foarte disputate. Întâlnirea cu reprezentativa Bulgariei a adus României o înfrângere cu 74-53. Nu se poate contesta nervul cu care au jucat Balay, Rădiță și Mareș, cărora le întrevedem un viitor de răsunet. În meciul de duminică seara, pentru decernarea locului al doilea, jucătoarele noastre au intrat decise să obțină victoria. Iugoslavia conduce cu 49-48 și se pare că Rădiță înscrie coșul victoriei când mai erau numai 25 de secunde, dar oaspetele contraatacă imediat și Gal înscrie, reducând la tăcere vacarmul de nedescris din sală: 51-50 în favoarea lor-scor cu care se termină partida, a cărei victorie putea foarte bine să ne aparțină. Credem că turneul de la Piatra Neamț, a constituit o veritabilă experiență pentru viitoarele confruntări internaționale. Echipa de bază a României: Mareș, Deak, Rădiță, Anmakof, Ionaș. (Ceahlăul, marți, 27 august 1968)

Etapa zonală la baschet a juniorilor
Sala Sporturilor Ceahlăul din Piatra Neamț a fost locul de disputare a întâl-nirilor de baschet, contând pentru cam-pionatul republican al juniorilor. La etapa zonală au fost pre-zente echipele cam-
pioane ale județelor Constanța, Iași și Neamț, lipsind nejustificat echipa județului Bacău. În primul joc, echipa SSE Piatra Neamț, antrenată de prof. Constantin Săvinescu, a reușit să întreacă echipa CSO Iași cu 81-60. Apoi pietrenii au jucat pentru primul loc cu SSE Constanța. Victoria a revenit dobrogenilor cu 74-63 și asfel ei și-au câștigat dreptul de a participa la etapa finală pe țară. Pietrenii au fost dezavantajați de înălțime, nereușind să se impună în lupta de sub panou, combinațiile lor au reușit în parte, iar aruncările de la semi-distanță sau distanță și-au găsit adresa numai prin jucătorul Lututovici (n.r. este vorba despre prof. de educație fizică, Corneliu Lututovici, fost cadru didactic la Colegiul Național Gheorghe Asachi). Sorin Mătase, (n.r. – actualul medic chirurg de la SJ Neamț) de la gazde, cu 29 de puncte, s-a numărat printre cei mai eficace jucători ai turneului. (Ceahlăul, miercuri, 4 septembrie 1968)

HANDBAL
Campionatul Județean / Relonul Săvinești-Voința Piatra Neamț 35-15
Returul campionatului județean masculin de handbal a debut cu un meci de o factură modestă, în care o echipă cu pretenții a întâlnit o parteneră care a stânjenit-o numai o repriză cu jocul ei încâlcit și cu un zglobiu spiriduș pe teren care se numește Budăi Alexandru. În cea de a doua repriză însă Relonul se impune grație unor cotraatacuri izbutite care ne fac să întrevedem în ea o viitoare candidată la titlu.

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dar pentru aceasta îi mai trebuie cizelare în fazele de atac. Remarcăm pe Dan Valentin, un fin tehnician în apărare, Anghel Decebal, foarte penetrant în atac și Afrânțoaie Viorel. De la învinși singurul decorativ este Magdalenu Nicolae. Vrem să aducem aminte pe această cale conducerii AS Voința că dispune de o echipă de handbal în campionatul județean și este obligată să se intereseze din când în când de felul în care își realizează aceasta dezideratele. De asemenea, comisia de handbal a CJEFS Neamț să se îngrijească de posibilitățile de antrenament ale tuturor echipelor (doar nu sunt chiar atât de multe). Astfel, competiția scade în interes. (C. Livescu, Ceahlăul, miercuri 11 septembrie 1968)

FOTBAL
Arbitrul nu și-a făcut datoria, dar… nici echipele
Victoria Roman-Cimentul Bicaz 2-2 (0-0)
Derbiul județean disputat duminică la Roman a dat naștere la o partidă cum nu am vrea să mai vedem pe terenurile noastre. A fost un meci cu un arbitraj slab care a dat atâtea decizii nereale, încât a exasperat publicul spectator și jucătorii echipelor. La această atmosferă nesportivă au contribuit și câțiva huligani care au aruncat cu pietre în teren. Pentru Cimentul au marcat Chelaru, dintr-o poziție flagrantă de ofsaid și Şerban, iar pentru gazde a punctat Colnic de două ori. Au arbitrat sub orice critică Humă Vasile (Fălticeni) “ ajutat” (e un fel de a spune) de I. Bârsan (Suceava) și Gh.Gherasim (Rădăuți). (G. M. Groapă)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Comisia Județeană de fotbal și CJEFS Neamț au organizat în cinstea apropiatei sărbători “, Cupa 23 August” la fotbal
Constructorul Piatra Neamț a întrecut Celuloza cu 1-0, prin golul înscris de Ungureanu dintr-o lovitură de la 11 metri. Jocul a fost condus sub orice critică de arbitrul Isachie N. Viitorul Săvinești s-a deplasat la Roznov, unde a întâlnit formația Bradul din localitate. Viitorul s-a calificat pentru faza următoare, grație golului înscris de Apetrei în minutul 72. AS Bradul Roznov va trebui să ducă o muncă de educație în rândul spectatorilor, pentru a evita unele incidente între public și arbitrii sau echipa adversă, cum a fost cazul în acest joc. Relonul, cu o formație tânără, a practicat un joc bun în compania echipei Metalul IMS, terminând la egalitate, 0-0. Amintim pe această cale conducerii AS Relonul că are datoria să se îngrijească serios de secția de fotbal, dotând-o cu materiale corespunzătoare. Industria Locală Piatra Neamț a reușit o surpriză în compania echipei Volanul Bicaz, întrecând-o cu 1-0. (Traian Coman)

Prima înfrângere  /  Ceahlăul-Steagul Roșu Brașov 0-2
Un ins cu urechile ceruite, în necunoștință de cauză, sunt sigur că ar fi indicat la sfârșitul meciului de la Piatra Neamț formația brașoveană ca fiind cea locală. Căci jucătorii noștri au părut permanent niște plăpânzi ucenici, puși pe șotii. Golurile au fost marcate de Gyorfi și Ivăncescu. Experiența conteză foarte mult și numai fantezia o poate dezarma. Ori tocmai această fantezie ne-a lipsit duminică, când am încercat calapoduri ce nu ni se potrivesc. Fantezia ține de dispoziție și slăbiciunile au ruinat echipa locală. Îi dorim revenire grabnică și mai multă libertate în a gândi pe teren.
Clasament:
1. Poli Galați    3    3    0   0   8-3   6 puncte
…………………………………………………..
6. Ceahlăul      3    1    1   1    3-2   3 puncte
(C. Livescu, Ceahlăul, marți, 27 august 1968)

Finala “Cupei 23 August” / Metalul IMS-Viitorul Săvinești 2-2(2-0)
Deși în rândurile formației din Săvinești figurează jucători cu vechi stadii în categoria B (Cioată, Macri, Bogza, Ţipțer, Smeu), partenerii lor de la Metalul, fără nume sonore, pornesc jocul hotărâți să obțină un rezultat cât mai strâns. Metalul a condus cu 2-0 prin golurile marcate de Ciobanu, iar Viitorul Săvinești a egalat în repriza a doua prin Săvinescu și Cioată. Deși având avantajul tinereții, Metalul a ratat câștigarea Cupei 23 August, deoarece nu a prezentat legitimațiile jucătorilor, fapt de care se face vinovat Constantin Ghineț, președintele asociației, absent de la această manifestare importantă. Credem că se vor lua măsurile de rigoare în acest caz. (Traian Coman, metodist CJEFS Neamț, Ceahlăul, miercuri, 28 august 1968)

Cum a pierdut Ceahlăul la Bârlad / Gloria Bârlad-Ceahlăul 1-0
Judecând după valoarea adversarului și a ocaziilor clare avute, partida s-ar fi putut solda cu o victorie în favoarea Ceahlăului sau cel puțin cu un rezultat de egalitate. Dar zeița Fortuna și-a amânat favorurile pentru o altă etapă. Golul a fost marcat prin Trăsnea în minutul 79. Băieții noștri au luptat din răsputeri pentru un rezultat cât mai bun dar finalizarea pune încă probleme.
Ceahlăul: Argeșanu-Zamfirescu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia, Onica, Seceleanu (Niță), Negustoru, Meder, Dragu, Pătrașcu.
Clasament:
1. Oțelul Galați      4    3    1     0   6-3    7 puncte
………………………………………………….
10. Ceahlăul          4   1     1    2    3-3    3 puncte (C. Livescu, Ceahlăul, marți, 3 septembrie 1968)

Cupa României la fotbal / Viitorul Săvinești-Textila Buhusi 0-1(0-0)
Faptul că Viitorul a întâlnit o formație divizionară, a atras un număr mare de spectatori din comuna Săvinești. Practic, cei prezenți nu au avut ce regreta. Nici ploaia, care a continuat să cadă de-a lungul întâlnirii nu a constituit un impediment. Jucătorii în teren, s-au străduit, (și au reușit în mare parte) să ofere un joc plăcut. Formația Viitorul a dominat cea mai mare parte a meciului, dar a ratat exasperant. Golul a fost marcat de Toma în minutul 60. La gol a greșit Ţipțer. De altfel, aceasta nu a fost singura greșeala a lui Ţipțer. Acest jucător, împreună cu Macri sunt prezenți pe teren, doar cu numele (sau renumele, mai bine zis). De la  Viitorul am reținut pe Cioată și pe Tapalagă, care au contribuit prin jocul lor la o onorabilă comportare cu o echipă divizionară. (Traian Coman, Ceahlăul, miercuri, 4 septembrie 1968)

Cetatea Târgu Neamț-Victoria Roman
Duminică a avut loc o etapă a Cupei RSR la fotbal. De această dată au intrat în întrecere și formațiile din divizia C. Echipa romașcană nu a evoluat la un nivel satisfăcător. Jucătorilor le lipsesc nervul, vitalitatea, clarviziunea în teren, corectitudinea paselor, înaintașii sunt dezorientați. Dovadă și faptul că cele trei goluri au fost înscrise de un mijlocaș, Sârcu 1 care, alături de Zăloagă, Şooș, Metea și Sârcu 2, s-a detașat față de restul coechipierilor. Restul jucătorilor nu a muncit cu tragere de inimă pentru a se detașa față de gazde.
Victoria: Botez-Şooș, Cocoș, Cociș, Metea, Sârcu 1, Zăloagă, Ştefănescu, Colnic, Kenig, Tifirel. Au mai jucat Sârcu 2 și Petre. (G. M. Groapă)
Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Jocuri din prima etapă a campionatului județean de fotbal
Experimentata formație Unirea Roman a găsit în echipa Volanul Bicaz un adversar destul de incomod. S-a impus echipa romașcană cu 5-2 prin golurile marcate de Apostol (2), Tusz (2) și Petrescu, iar pentru Volanul a punctat Hilbert de două ori. Relonul Săvinești a dominat majoritatea timpului în întâlnirea cu Celuloza Piatra Neamț. Bala de la Celuloza a marcat unicul gol al meciului. De remarcat Micloș, Bucșe, Bala de la învingători, Ghegheșan și Andrei Gheorghe de la învinși. Bradul Roznov s-a impus cu 3-2 la Tractorul Roman. Au marcat Havrici (2) pentru romașcani, respectiv Anghel (2) și Sălăvăstru (1) pentru roznoveni. Metalul Piatra Neamț nu a avut dificultăți cu Betonul Roman, scor 4-0. Au marcat Ieșeanu (1), Ciobanu (2) și Ghineț. Mai evidențiem pe Mungiu și pe Bucșe de la Metalul. Formația Betonul ni s-a părut destul de timidă la acest joc, dar suntem convinși că pe teren propriu va juca mult mai hotărât. (Traian Coman)

Sportul nemțean în presă și arhive, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Iluziii pierdute…
Ceahlăul-Portul Constanța 2-2
Spectatorii prezenți duminică la întîlnirea Ceahlăul-Portul Constanța au părăsit nemultumiți sau chiar indignați tribunele stadionului: pentru a doua oară echipa locala nu dă satisfacție pe teren propriu. Şi dacă în urmă cu două săptămâni adversarul era de prima mărime, de data aceasta am avut de a face cu parteneri modești, care însă au servit o pildă de comportament în deplasare, cu o apărare destul de sigură, în forță și contraatacuri necruțătoare, mai ales pe aripi. Dobrogenii deschid scorul în minutul 27 prin Tănase, iar egalarea vine 5 minute mai târziu, când s-a arătat eficientă folosirea lui Olteanu ca fundaș cu însărcinări ofensive, la un corner executat de Negustoru. Bucoși reface avantajul ospeților, iar atacul pietrenilor își revine abia în minutul 53, când marchează Dragu, scor 2-2. Niță, introdus spre sfârșit nu a adus decât în parte prospețime atacului, dar l-a suplinit pe Seceleanu atunci când acesta epuizase “cutia cu surprize”. Ceahlăul a realizat 28 de atacuri în prima repriză dintre care numai 9 finalizate pe spațiul porții. În repriza a doua numărut atacurilor s-a micșorat inexplicabil la17, dintre care numai 5 pe spațiul porții, de la distanță șutându-se numai de trei ori. Cvartetul nostru ofensiv și-a aglomerat inutil jocul, evitând cu totul agerimea spontană și curajoasă. În plus apărarea joacă acasă foarte riscant, fiind de aceea lesne vulnerabilă. Erare humanum est, perseverare diabolicum. Două din cele 5 goluri marcate de Ceahlăul aparțin lui Dragu, trei fiind marcate de Meder, Pătrașcu și Olteanu. Cam puțin pentru 5 etape!
Ceahlăul: Argeșanu-Olteanu, Gheorghe, Iencsi, Zaharia (Zamfirescu) Onica, Seceleanu (Niță), Negustoru, Dragu, Meder, Pătrașcu.
Clasament:
Poli Galați   5   4   0  1   13-6   8 puncte
…………………………………………………………..
9. Ceahlăul     5   1   2   2    5-5    4 puncte (C. Livescu, Ceahlăul, marți,10 septembrie 1968)

Articolul precedentZilele Liceului Economic „Vasile Conta”
Articolul următorEpoca de Piatra Neamț