0:00

Sâmbătă, 16 noiembrie au avut loc manifestările dedicate Zilelor Liceului Economic „Vasile Conta”, instituție de învățământ prestigioasă a județului, ce a împlinit 16 ani de la înființare.
Manifestările au început, la ora 10, în Sala de festivități a școlii, la care au participat figuri importante ale politicii, culturii și administrației județene și locale. Printre invitații de seamă, amintim pe senatorul Ecaterina Andronescu, fost Ministru al Educației, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, episcop vicar patriarhal, Arhimandrit Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, Protopopul de Târgu-Neamț, Ioan Dogaru, Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România Iași, Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G. T. Kirileanu”, dar și politicieni și șefi de instituții publice, cum ar fi deputatul Ionel Arsene, Emilia Arcan, vicepreședintele CJ Neamț, Viorel Stan, şeful ISJ Neamţ, alături de primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, oameni de cultură locali, profesori și elevi.
Amfitrionul manifestărilor a fost directorul liceului, Karina Ingrid Cojocariu, care a avut și cuvântul de deschidere. Manifestările au continuat cu un Te Deum, oficiat de către Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, după care a urmat cuvântul invitaților.

Ecaterina Andronescu: „Școala dv. poartă un nume important”

„Școala dv. poartă un nume important pentru personalitățile pe care România le-a dat, e vorba de Vasile Conta. Vasile Conta s-a născut aici, lângă dv. și a fost coleg cu Ion Creangă. Atât el, cât și alți oameni de cultură, au realizat că acest neam are nevoie de școli pentru a se dezvolta. Dv. în acest liceu aveți susținerea unei mari personalități așa cum e Vasile Conta și care a fost preocupat să lase ceva în urma lui. De aceea m-am bucurat mult când doamna director m-a invitat, așa cum mă bucur de fiecare dată când intru într-o școală având misiunea de a-i încuraja pe dascăli. Vreau să vă înmânez o diplomă prin care aduc un omagiu generațiilor de profesori care zilnic au înălțat și înalță prestigiul școlii. Este o diplomă din partea Comisiei de Cultură a Senatului, din care fac parte și eu”, a transmis Ecaterina Andronescu.

Daniel Harpa: „Asigur profesorii de sprijinul administraţiei”

„Asigur profesorii din acest liceu de sprijinul administrației locale, felicit și elevii pentru rezultatele obținute la diferite concursuri, iar ca o laudă, de când am preluat frâiele orașului, la inițiativa mea și a consilierilor locali am reușit ca elevii care au performanțe și au fost premiați la concursuri, să beneficieze de o sumă modică. Vom continua investițiile și chiar ne gândim la găsirea unei soluții de a face un spațiu mai mare pentru o sală de festivități. Până acum am reușit să mai modernizăm liceul, Grădinița Nr. 1 care e în subordinea aceluiași liceu. Vă doresc mult succes în continuare”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Bust al filosofului Vasile Conta

A urmat o sesiune de comunicări științifice prezentate de Adrian Alui Gheorghe, Cassian Maria Spiridon, Constantin Parascan, membru al Uniunii Scriitorilor din România, după care s-a trecut la ceremonia de dezvelire a bustului filosofului Vasile Conta. Invitații au fost delectați și cu un spectacol muzical-artistic, interpretat de elevi ai Liceului „Vasile Conta”, cât și de Corala Schitului Vovidenia – Neamț. La data de 15 septembrie 1997 îşi deschidea porțile Școala cu clasele I-VIII nr. 8 „Vasile Conta” sub îndrumarea doamnei profesor Emilia Cojocaru – directorul școlii și a domnului profesor Vasile Astăcioaie, director adjunct. Şcoala nr. 8 s-a desprins din Școala nr. 2 continuatoare, la rândul ei, a fostei școli Domnești (înființată în 1852), unde a învățat Vasile Conta, viitoare personalitate a vieții culturale românești. În semn de preţuire pentru marele filozof, în primul consiliu profesoral din 1 septembrie 1997 s-a aprobat propunerea făcută de profesorul Ioan Munteanu, ca noua școală să primească numele „Vasile Conta”.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentGabriel Armanu, extrema de aur a campioanei FibrexNylon
Articolul următorSportul nemțean în presă și arhive