0:00

Șomajul în Neamț scade la nivel statistic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Institutul Național de Statistică a dat publicității un raport privind șomajul la nivel național în primul trimestru al anului în curs. Conform acestor date județul Neamț a avut un nivel al șomajului de 5.6% la sfârșitul anului 2012, ceea ce-l plasează sub media națională. Dacă coroborăm această știre cu un studiu realizat de Econtext, în anul 2013, în care cu grație ne aflăm, șomajul va scădea în 41 de județe din țară.
Potrivit datelor furnizate de INS, județul Neamț stă cel mai bine, deoarece va consemna cea mai mare scădere a șomajului, de la 5.6% la 4.7%, o scădere considerabilă de 0.9 puncte procentuale. Alba și Sibiul se poziționează pe următoarele poziții, în timp ce, la coada clasamentului, se plasează câteva din județele puternice ale țării, precum Prahova și București. Altfel spus, câteva mii de nemțeni ar trebui să își găsească locuri de muncă până la finalul acestui an.Rămâne ca această analiză să se dovedească una corectă.
La nivel național, datele nu sunt la fel de bune. Pentru perioada analizată rata șomajului a fost de 7.5%, iar rata de ocupare a populației cu vârstă de muncă (15-64 de ani) a atins 58.1%. Pentru populația în vârstă de 20-64 de ani, rata de ocupare a fost de 62.3%, la o distanță de 7.7% față de ținta națională, de 70%, stabilită în contextul Strategiei Europa 2020.
Pentru a înțelege cu adevărat aceste date, este necesar ca ele să fie analizate în raport cu performanțele anterioare. Rata şomajului a fost de 7,5%, în creştere faţă de trimestrul anterior (6,9%) şi în scădere faţă de trimestrul corespunzător din anul precedent (7,6%).
Pentru analiza datelor, s-a utilizat definiția dată șomajului de către Biroului Internaţional al Muncii (BIM): şomerii sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani, care îndeplinesc simultan următoarele trei condiţii: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni şi s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni.
Conform Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, la sfârşitul lunii mai 2013, rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 5,03%, mai mică cu 0,26 pp decât cea din luna aprilie a anului 2013 şi mai mare cu 0,39 pp faţă de cea din luna mai a anului 2012. Numărul total de şomeri la finele lunii mai, de 443.985 persoane, a scăzut cu 23.104 persoane faţă de cel de la finele lunii anterioare. Diferența de cifre dintre cele două analize este dată tocmai de definiția noțiunii de șomaj.

Articolul precedentSecretar nou la CJ
Articolul următorBăncile vor scădea comisioanele la carduri