Sindicaliștii din Sanitas Neamț sunt deciși să meargă la București să protesteze împreună cu alți colegi din țară. Sunt 50 de cadre medicale membri ai sindicatului care vor merge, pe cheltuiala lor, în Capitală pentru mitingul anunțat a avea loc în data de 19 octombrie.
„Așa s-a decis în Consiliul Național, ca la pichetările din 2, 4 și 6 octombrie să meargă la București sindicaliștii din județele mai apropiate, urmând ca la marșul și mitingul de protest din 19 octombrie să ne organizăm în așa fel încât federația noastră să trimită 5.000-10.000 de membri în Capitală. Din Neamț suntem 50 de membri de sindicat care ne deplasăm cu un autocar la acest marș”, a declarat Eva Ungureanu, liderul Sanitas Neamț. Și-au anunțat participarea la protest cadre medicale de la unitățile de asistență socială, în special, din Târgu Neamț, Roman, Bodești (Oșlobeni), Bozieni, Păstrăveni.
Sindicaliștii nemțeni au avut, în paralel cu protestele din Capitală, o serie de acțiuni în plan local. O delegație a Sanitas Neamț a prezentat subprefectului lista problemelor și nemulțumirilor ce sunt strigate în stradă, în fața ministerelor, de sindicaliști. „Am avut o întâlnire la Prefectură și în discuția cu subprefectul noi am înaintat un memoriu cu toate revendicările noastre. În ce privește legea salarizării, toate calculele făcute și de noi, și de specialiști arată că după intrarea în vigoare a legii și o dată cu transferul plății contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, veniturile scad, nicidecum cresc. Aceleași calcule le aveau și la Prefectură. Calcule care arată că după majorarea cu 25% a salariilor și transferul contribuțiilor la salariat se pierde 23%, deci creșterea reală este de numai 2%. În plus, pe noi ne afectează și plafonarea la 30% a sporurilor în Sănătate, iar dacă nu se mai dau tichete de masă, veniturile noastre vor scădea din 2018”, explică liderul Sanitas Neamț.
La protestul din 2 octombrie, din fața Ministerului Muncii și Justiției Sociale, au participat 200 de membri ai Sanitas din țară. Potrivit reprezentanților federației, protestatarii au fost ignorați total de autorități „pentru prima dată în 27 de ani”, motiv pentru care protestele în fața ministerelor Muncii, Finanțelor și Sănătății vor continua, până la greva generală. Sindicaliștii Sanitas reclamă inechitățile și omisiunile din noua lege a salarizării bugetarilor, pierderea tichetelor de masă începând cu 1 ianuarie 2018, limitarea plafonului de sporuri la 30% prin noua lege a salarizării, neadoptarea noululi regulament de sporuri, anularea creșterilor salariale de anul viitor prin trecerea contribuțiilor sociale în sarcina angajatului. Petiția online pentru mitingul din 19 octombrie a fost semnată, până acum, de 4.000 de sindicaliști din unitățile de asistență socială și din instituțiile publice de sănătate. (C.I.)