0:00

Simularea de cutremur de marţi, 13 octombrie, a băgat copilaşii sub bănci şi a scos oficialităţile în Curtea Domnească.

Simulare de cutremur: copilaşi sub bănci şi oficialităţi în faţa Primăriei! GALERIE FOTO, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiExercițiul fiind anunțat din timp, elevii l-au primit cu veselie şi au avut timp chiar să se acomodeze cu gândul că una dintre pauze le va fi răpită de un… cutremur, chiar sub formă de exerciţiu. După „mormăială” de nedeslușit a sirenelor electrice, copiii s-au adăpostit ca la un semn sub bănci. După vreo două minute, un al doilea advertisment sonor a fost suficient pentru a scoate în urale elevii pe terenul de sport.

Astăzi, am învățat cum să ne comportăm când este un cutremur. Prima dată, când auzim sirena trebuie să ne băgăm sub bancă pentru că altfel ne cad chestii în cap. A doua oară, când se aude sirena, trebuie să ieșim afară din clasă”, a spus o elevă de clasa I. Iar o altă fetiţă a întărit cele spuse: „În timpul unui cutremur, noi trebuie să ascultăm de doamna”.

De cealaltă parte, oficialităţile nu au părut nici pe departe la fel de vesele. Ba, dimpotrivă, la fel de crispate şi prinse de importanţa evenimentului ca şi comunicatul de presă al Primăriei Piatra Neamţ post-eveniment: “Astăzi, 13 octombrie 2015, între orele 09.45 – 10.00, a avut loc un exerciţiu pentru înştiinţarea, avertizarea şi alarmarea populaţiei ca urmare a producerii unui cutremur.

Tema exerciţiului a fost «activitatea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Piatra-Neamţ, a Centrului Operativ cu Activitate Temporară, a personalului de specialitate în domeniul protecţiei civile încadrat la nivelul primăriei, a personalului didactic şi elevilor, a salariaţilor şi populaţiei în vederea organizării şi desfăşurării acţiunilor post seism ce se impun ca urmare a producerii unui cutremur».

Acţiunea a fost condusă de către preşedintele Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă   Dragoş Chitic, împreună cu membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, membrii Centrului Operativ cu Activitate Temporară, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ.

Alertarea şi încetarea alarmei s-a efectuat prin introducerea semnalului «alarmă la dezastre la ora 09.45» şi a semnalului «încetarea alarmei la ora 10.00»

La exerciţiu a participat şi Prefectul judeţului Neamt, Vlad Angheluţă în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Exerciţiul desfăşurat astăzi, 13.10.2015 se încadrează în activităţile organizate cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului la Dezastre Naturale şi Ziua Informării Preventive”. (M. TEODOROF; M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedent15 octombrie: Începe campania de vaccinare antigripală în Neamț
Articolul următorPoliţist nemţean condamnat pentru corupţie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.