0:00

Ruinele de la Montana, adăpost pentru rromi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

De mai bine de un an, autoritățile de la Piatra Neamț își declină responsabilitatea în cazul rromilor aciuați printre ruinele fostei fabrici de lapte, Montana. Între timp, printre munți de gunoaie şi câini vagabonzi, își veacul 15-20 de rromi de toate. Ziua cerșesc sau fură de prin piețele din oraș, iar noaptea își iau binemeritata odihnă, la un foc de tabără, sub planșeele unei clădiri ce stă să se prăbușească. De loc sunt din Girov, dar nimic nu-i mai atrage acolo. Marea de posibilități din oraș este cu mult mai atrăgătoare se pare, pentru că, de câte ori Poliția îi duce în localitatea de domiciliu, rromii revin la dragostea dintâi – ruinele de la Montana. ”Numai noi stăm aici, nu avem casă. Noi nu furăm, dormim și noi aici. Nu facem gălăgie, nu bem”, povesteşte unul din țiganii mai în vârstă, un fel de lider de grup, fost pușcăriaș timp de 25 de ani pentru o crimă. De fapt, doar pe cei mai bătrâni îi găsești ziua la ”domiciliu”, cei mai tineri retrăgându-se spre seară, dacă nu aleg să doarmă sub podul de la Piața Mare din Piatra Neamț pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Marea majoritate sunt bolnavi de TBC, plini de păduchi, iar contact cu apa nu au luat de ani zile.

„O să cadă peste ei într-o zi zidul”

Sesizări au fost făcute, nenumărate. Din partea locuitorilor din zonă și chiar de către trecătorii, care merg spre stațiile de autobuz de la blocul 40 folosind scurtătura ce trece prin curtea fabricii. Fără rezultat.

”Este ceva de groază. Eu merg la serviciu pe aici pe cărarea asta care coboară spre stația de microbuz. Dacă e întuneric mi-e frică fiindcă ăștia stau pe aici, pe sub copaci. Nu mai spun de gunoaie și mirosul pe care îl emană. Ziua stau la Piața Dărmănești, nu poţi să treci de ei. Ți-e frică să nu te molipsești de ceva”, a povestit o doamnă care trece prin zonă în fiecare zi.

”Am spus la Poliție, la cei de Primărie. Am văzut că vin și îi mai strâng de acolo, dar a doua zi sunt înapoi. Eu am copii mi-e frică să îi las singuri în casă. Sunt copiii și femeile de la fabrică. Intră în bloc, sună pe la uși, mai încearcă să intre și în casă, am văzut că verifică dacă sunt ușile încuiate. Nu mai spun de mizeria de acolo. Își fac nevoile în față fără nici un fel de rușine”, a declarat C.C., locatara unui bloc din apropiere.

”Mi-e silă să trec. E o mizerie cruntă. Vă dați seama că ăștia sunt plini de păduchi sau mai știu eu ce și stau pe aici pe unde noi ne scoatem copiii la joacă. Te mai întrebi de unde sunt căpușe și șobolani. Nu mai spun de cerșit, foc, miros, gunoaie și fecale. Am vorbit și la Poliția Locală și peste tot. O să cadă peste ei într-o zi zidul”, a spus cu năduf V.M., un alt locatar al blocurilor din vecinătatea fabricii Montana.

Rămâne de văzut cum va fi soluționată această problemă și în ce măsură se vor implica autoritățile. Poate măcar o parte dintre ele se vor sesiza în privința curățeniei. Fostul ICIL se află totuși în oraș, pe strada Mihai Stamatin, printre blocuri de locuințe și nu în zona industrială!

Razii

”Am făcut nenumărate razii la Montana. Rromii de acolo nu au domiciliul în oraș, sunt din Girov. Îi ducem în localitățile de unde provin, după care iar împânzesc orașul. Nu avem ce să le facem, pentru că fosta fabrică de lapte aparține unei societăți private, cu sediul la București. Ei trebuie să asigure acolo pază și să curețe zona. Dar nu fac nimic în acest sens. Le-am aplicat sancțiuni pentru că nu asigură paza zonei, pentru nerespectarea disciplinei în construcții și pe linie de mediu, vreo 7 până acum, iar valoarea unei sancțiuni este de aproximativ 25 de milioane de lei. Au plătit două din ele, restul le-au contestat în instanță. Pur și simplu nu-i interesează”, a declarat Dumitru Crăescu, șeful Poliției Locale Piatra Neamț

E proprietate privată

”Noi nu avem ce să facem, nu am contabilizat de câte ori au fost evacuați rromii de acolo și nici ce sancțiuni s-au aplicat. Nu avem competențe să facem nimic pentru că fosta fabrică este acum o proprietate privată”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IPJ Neamț.

Aşteptăm o sesizare

”Noi nu am fost sesizați până acum de nimeni în ceea ce privește focarul de infecție. Oricând poate izbucni o epidemie, mai ales că nu există apă curentă. Trebuie să primim o sesizare de la cineva și apoi să vedem ce soluții se găsesc pentru curățarea zonei. Putem amenda proprietarul terenului, dar trebuie să primim o sesizare scrisă. E bine că ați tras un semnal de alarmă”, a declarat dr. Daniela Marcoci, șef serviciu Sănătate Publică – DSP Neamț

Istoric

Fosta Montana sau ICIL Piatra Neamț se află în proprietatea PN EHAD INVEST SRL București. Intenția proprietarului a fost să demoleze corpurile de clădire și să folosească terenul pentru construcția a 7 blocuri de locuințe. În decursul a 2 ani au fost demolate aproape toate anexele fabricii, rămânând în picioare doar 2 imobile, chiar la intrarea principală a fostului ICIL. Tone de moloz zac și acum pe o suprafață de câteva hectare. Curățenia de rigoare și paza proprietății ar fi trebuit asigurate, conform legii de proprietar. ”Știm despre ce este vorba acolo. Noi am cumpărat terenul în urmă cu câțiva ani și intenționam să construim un cartier rezidențial. Am rămas însă fără finanțare și am încheiat orice lucrare. Nu mai avem nici autorizație de demolare și nici nu avem bani să obținem alta. Am fost sancționați, pentru ceea ce este acolo, dar nu avem ce să facem. Nu putem să asigurăm paza proprietății, pentru că acolo nu avem condiții, mă refer la apă și electricitate”, a declarat o reprezentantă a firmei de la București, PN EHAD INVEST SRL.

Ruinele de la Montana, adăpost pentru rromi, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Articolul precedentGrigore CARAZA: “I-am iertat pe toţi cei care mi-au făcut viaţa grea; şi pe morţi şi pe vii”
Articolul următorConcurs pe teme rutiere, organizat la Tămășeni

1 COMENTARIU

  1. iata o mare realizare a capitalismului de cumetrie in judetul neamt.multumim fostilor prefecti,deputati si consilieri de neamt ca am fost ajutati sa nu mai dam lapte la stat si sa-l aruncam pe campuri.multumim justitiei nemtene ca ne-a ajutat sa scapam de asuprirea celor de la icil si au aprobat falimentul.multumim judecatorului sindic si lichidatorului ca au facut toate demersurile legale si a vandut patrimoniul montana unui cumparator serios care a facut orasul mai frumo.LA TOTI SA LE FIE RUSINE SI SA-SI DEA DEMISIA DACA MAI SUNT IN ACTIVITATE.multumesc ziarului ca ne informeaza.

Comentariile sunt închise.