0:00

Roșia Montană, a 8-a zi de proteste: “Vrem natură, nu cianură”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* la Bucureşti, numărul manifestanţilor a ajuns la 7.000

* la Iaşi, protestatarii au blocat circulaţia tramvaielor

* la Cluj, printre manifestanţi a apărut şi soţia primarului Emil Boc

* premierul a găsit soluţia – respingerea proiectului în Parlament “Şi cu asta, basta!

Participanții la protestul din Capitală față de proiectul minier de la Roșia Montană, al căror număr a crescut la peste 7.000, au blocat circulația în centrul orașului, la Universitate. Traficul a fost blocat atât în rondul de la Universitate, cât și pe bd. Nicolae Bălcescu. Manifestanții au scandat “Uniți, salvăm Roșia Montană!” și au afișat bannere și pancarte cu mesaje printre care “Sănătate – da, cianură – nu”, “Anulați legea distrugerii Roșiei Montane ACUM!” și “Implicarea resuscitează țara”. Unii protestatari au făcut zgomot lovind peturi umplute cu pietricele, iar alții au bătut în tobe. Manifestanții, în majoritate tineri, s-au adunat în București duminică după-amiază, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate. De acolo, în jurul orei 19, ei au plecat în marș pe traseul bd. Nicolae Bălcescu – bd. Magheru – bd. Lascăr Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Calea Moșilor – bd. Carol, revenind în final la Universitate. În timpul marșului, numărul lor a crescut de la aproximativ 1.000 inițial la peste 7.000 la întoarcerea în Piața Universității. Pe traseul manifestanților s-au aflat permanent jandarmi și polițiști de la Rutieră. Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, anularea contractului cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România și introducerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. Proteste similare au loc duminică în mai multe orașe din țară, printre care Cluj Napoca, Brașov, Alba Iulia, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Suceava și Iași. Şi sâmbătă seară, protestatarii au mers în marș, de la Universitate, până la sediul televiziunii publice, unde au blocat un sens de circulație pe Calea Dorobanților. La protestele de până acum din Capitală, manifestanții au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopții, bd. Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar și un sens al bd. Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piața Constituției și în Piața Victoriei.

Iași: Tramvaie blocate

Manifestanții au deblocat în jurul orei 20.45 circulația rutieră pe bd. Copou, îndreptându-se către centrul municipiului Iași. Ajunși în Piața Unirii, locul în care a început protestul, oamenii s-au așezat pe liniile de tramvai, blocând circulația mijloacelor de transport în centrul orașului. În urma unor negocieri cu forțele de ordine, protestatarii au acceptat la un moment dat să permită câtorva tramvaie să circule către gară. La ora 21.30 însă, mai multe tramvaie continuau să staționeze în zona centrală a orașului. Aproximativ 350 de persoane s-au adunat, duminică, în jurul orei 17, în Piața Unirii din Iași, purtând pancarte cu mesaje precum “Vrem natură, nu cianură”, “Consultare, nu sfidare”, “Tăcerea e de aur”. Ulterior, manifestanții au plecat în marș prin centrul orașului, pe traseul bd. Ștefan cel Mare – sediul Prefecturii – bd. Independenței – Copou. Aici, protestatarii au blocat circulația rutieră, așezându-se pe carosabil și scandând “Nu cedăm, nu capitulăm” și “Nu corporația face legislația”. Pe traseu, manifestanților li s-au alăturat alte câteva sute de persoane, numărul acestora ajungând la 700. Organizatorii acțiunii de la Iași au avut autorizație pentru miting între orele 17 și 18.45, însă nu și pentru marșul din centrul municipiului.

Cluj: soția lui Boc la proteste

Peste 6.000 de persoane care au participat, la Cluj Napoca, la protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană, au plecat în marș din Piața Unirii spre sediul Prefecturii, blocând traficul în centrul orașului. Soția primarului din Cluj Napoca, Oana Boc, s-a aflat printre participanții la protestul față de proiectul minier de la Roșia Montană, care au blocat circulația rutieră în centrul orașului, transmite corespondentul Mediafax. Oana Boc a participat la marș însoțită de un localnic din Roșia Montană, cei doi purtând un banner cu mesajul “Roșia Montană nu-i locală, când otrava-i națională”.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră, adăugând: “Şi cu asta, basta!”. (Mediafax)

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint. Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul. Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Roșia Montană, a 8-a zi de proteste: “Vrem natură, nu cianură”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentMasacru urban la Piatra Neamț: „ENDURARE, MĂRIA TA!”
Articolul următorTichetele sociale se dau de Sf. Neculai