0:00

Proprietarii blocului cu bulină vor să scape de el, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După ce șase ani și jumătate au așteaptat ziua în care să se mute înapoi în casele lor, proprietarii apartamentelor fostului bloc cu bulină, a cărui recepție se va face săptămâna viitoare, nu mai prezintă același entuziasm. De vină este legea conform căreia, cei care au venituri peste salariul mediu pe economie – adică peste 1.635 lei net lunar – trebuie să achite, pe 25 de ani, rata contravalorii lucrărilor. La singura estimare făcută, în 2003, prețul se ridică la o medie de 30.000 de euro. Cei mai mulți proprietari vor să scape acum de apartamente, chiar dacă cei mai mulți nu vor plăti ratele. Aceștia vor de la autorități să ceară dezlegare de la Guvern să nu mai achite nimic sau Primăria să le cumpere apartamentele.

“Oamenii au un grad de nemulțumire deoarece sumele care trebuie date înapoi se situează între 30 și 35 de mii de euro. Întreaga investiție a depășit 62 miliarde de lei, bani dați în mai multe tranșe. Este o investiție a Guvernului și banii se vor recupera doar de la cei care au venitul mediu net pe membru de familie de peste 1.635 de lei. Majoritatea se încadrează, astfel încât nu vor avea de plătit. Problema este că această datorie nu operează doar pentru proprietar, ci și pentru moștenitori. Sumele sunt, într-adevăr mari, dar și o consolidare este mai scumpă decât o construcție de la zero”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Chiar dacă au de achitat sau nu ratele, proprietarii vor căuta înțelegere la autorități și au promis ca, până săptămâna viitoare, să prezinte un memoriu Primăriei Roman. “Sunt mai multe variante. Unii doresc o despăgubire justă, iar Primăria să le achiziționeze apartamentele. O altă variantă este un demers către parlamentari pentru ca ei să plătească o sumă mai mică. Eu aș dori să nu plătească nimic, pentru există o similitudine cu locuințele reabilitate de Guvern după inundații sau incendii. Și aici a fost un caz tot de forță majoră. Trebuie ținut cont de faptul că blocul este consolidat, finisajele sunt făcute acum, au contorizare individuală la apă, la gaz și toate ratele pe care ar trebuie să le achite nu sunt purtătoare de dobânzi. Într-adevăr, prețul este unul mare vizavi de piața imobiliară astăzi. Suma maximă de plată, din primele calcule, se ridică la 7-8 milioane lei vechi pe lună, funcție de venit și mărimea apartamentului”, a mai spus edilul.

Primarul Laurențiu Leoreanu recunoaște faptul că mai sunt remedieri de făcut și că acestea vor fi executate. Asta deoarece unii locatari s-au plâns că termopanele nu sunt toate la fel, că unele uși nu se închid și că acum sunt puși la o nouă cheltuială – racordarea fiecărui apartament la utilități. Blocul nu era racordat la gaz, iar acum fiecare familie trebuie să achite câteva milioane de lei pentru a beneficia de servicii. În plus, chiar dacă au rețea nou-nouță de instalații pentru căldură, fiecare trebuie să plătească pentru centrala termică de apartament.

Săptămâna viitoare se va face recepția lucrărilor, după care, în maxim două săptămâni, proprietarii vor trebui să părăsească apartamentele în care au stat până acum și acestea să fie date mai departe către cei care au solicitat o locuință cu chirie de la stat.

 Proprietarii blocului cu bulină vor să scape de el, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Claudia MATEI

Articolul precedentEvenimentul cultural al anului: Târgul de carte „Libris” de la Piatra Neamţ
Articolul următorVin bani pentru blocurile operatorii de la SJU