0:00

Întârzierile de la nivel național privind accesarea de fonduri europene fac probleme autorităților locale, care estimează că anul acesta nu vom vedea niciun contract semnat, iar un proiect va fi gata la finalul de mandat. Problema mai mare, spune primarul Laurențiu Leoreanu, este că studiile de fezabilitate trebuie refăcute, însă durata lor de “adresabilitate” este de doi ani. Cu alte cuvinte, Romanul riscă să realizeze din nou studiile, pe bani mulți, dar să nu primească și finanțare.

“Acordul cadru cu Comisia Europeană nu este semnat, iar ghidurile nu sunt scoase în dezbatere. Estimăm să fie gata abia la mijlocul anului, iar abia apoi putem depune proiecte. Evaluarea unui proiect durează între 6 luni și un an, astfel încât în 2014 nu putem face vreo achiziție publică. Și achiziția durează, iar dacă sunt contestații, se poate întinde pe alte șase luni. Apoi implementarea durează și ea 2-3 ani. Se muncește la un proiect șase ani. Cel mai bun exemplu este la microhidrocentrala de pe râul Moldova, pe care am început-o în primul an de mandat și o terminăm în 2014, adică șase ani”, a declarat edilul.

Primarul spune că efectul studiilor realizate nu se vede imediat, dar ele trebuie făcute. Anul acesta se va pune accent pe realizarea de documentații necesare modernizării unităților de învățământ.

“Unele proiecte trebuie actualizate. Au fost reabilitate Colegiul Roman Vodă și Școala Vasile Alecsandri. Au rămas Liceul Vasile Sav, Colegiul Miron Costin, Seminarul Ortodox, Școala Vasile Alecsandri și Colegiul Danubiana. Din ce știm, se deschide o nouă linie de finanțare de 200 de milioane de euro pentru proiecte pe școli. Probabil în februarie se va dezbate ghidul, vom veni și noi cu observații și ne vom pregăti”, a precizat primarul.

Primăria Roman a alocat pentru anul în curs 100.000 de lei pentru întocmirea de documentații, dar estimările reale asupra nevoilor arată că suma necesară ar trebui să fie de patru ori mai mare.

“Unele studii trebuie actualizate, dar avem și altele pe care vrem să le facem. Ne-ar trebui 400.000 de lei pentru ce ne-am propus, dar așteptăm și cotele de la Consiliul Județean”, a spus edilul, comentând faptul că cearta politică de la județ afectează buna desfășurare a activităților la nivelul unităților administrativ-teritoriale: “Mulțumesc romașcanilor că au dovedit că sunt mai deștepți și au dat majoritatea primarului. Altfel, se intră în blocaje. Este un pericol real să nu putem trage cotele defalcate. Dacă nu ai buget aprobat, nu le poți trage, iar asta se reflectă într-o proastă funcționare a instituțiilor publice”. (C. MATEI)

Articolul precedentAngajări în Armată la Roman
Articolul următorIluştrii necunoscuţi la FC Ceahlăul