0:00

Primari “momiţi” la Liga Aleşilor PSD, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* acestora li s-au promis salarii mai mari, probabil având în vedere apropierea alegerilor europarlamentare

* descentralizarea s-a discutat pe ateliere, dar a rămas la faza de… socializare

Mai mulți aleși locali PSD din Neamț, au participat vineri, 8 noiembrie, la Liga Aleșilor Locali. Cei 4.200 de aleși locali veniți din toată țara, au aflat că primarii au toate șansele să aibă salarii mai mari, probabil având în vedere şi apropierea alegerilor europarlamentare. De asemenea, aleşii social-democraţi au… socializat și au aflat puncte de vedere noi cu privire la strategiile dezvoltare pentru următorii 4 ani. Totul a rămas însă la stadiul de propunere.

Salarii mai mari

Vicepremierul Liviu Dragnea a susținut că responsabilitatea primarilor pentru documentele pe care le semneaza în această calitate este foarte mare, inclusiv în ceea ce privește proiectele finanțate din fonduri europene și mai mult decât atât a propus bonusuri pentru primarii care accesează fonduri europene. Nici propunerea privind taxarea construcțiilor speciale nu a fost trecută cu vederea. Deși aleșii locali ai PSD au venit cu propunerea ca taxele colectate din respectivele impozite să rămână la bugetele locale, sau măcar o parte să rămână la bugetul unde au fost colectate, iar restul să meargă la bugetul de stat, nu prea au avut sorți de izbândă.

”Discuțiile au fost multiple, fiecare a venit cu propuneri, mai ales în ceea ce privește regionalizarea și descentralizarea. De exemplu, vis-à-vis de descentralizare, s-a propus ca pentru obținerea avizelor la proiectele europene, să se meargă pe regiuni, acestea să fie date de la Iași, în cazul nostru. Ar fi mai ușor așa. Au fost fel de fel de păreri pro și contra, păreri împărțite pe marginea protocolului pe care noi primarii ar trebui să-l semnăm cu ANAF pentru a colecta impozitele pe veniturile agricole. Eu personal am respins această idee pentru că nouă nu ne convine să mergem din poartă în poartă să strângem bani de la oameni și să dăm banii ANAF-ului. Măcar o parte ar trebui să rămână la noi, și acest lucru e valabil și cu taxele pe construcțiile special”, a declarat Doinel Grumăzescu, primar al comunei Bozieni.

Descentralizarea

”Sigur, s-a discutat și despre propunerile noastre în ceea ce privește subiectul – colectare taxe și impozite locale, ar fi bine să se reglementeze acest lucru, să vedem acum ce stabilește Guvernul. De asemenea au fost discuții și nu știm exact cum se va proceda în privința salarizării primarilor, mai mult decât atât este posibil să se schimbe și regimul juridic al unora dintre autoritățile administrative-teritoriale, pentru că acest aspect nu s-a luat în calcul. Sunt comune cu peste 10.000 de locuitori și sunt orașe cu 5.000 de locuitori. Această problemă se află încă în studiu și ar fi normal să se creeze un sistem care să fie proporțional cu munca depusă de fiecare edil”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar de Piatra Neamț.

”Despre descentralizare s-a discutat cel mai mult și s-a propus să existe mai mult dialog și comunicare între autoritățile locale și Guvern, s-a discutat inclusiv posibilitatea de a stabili modul de conlucrare dintre deconcentrate și primării”, a declarat Dan Manoliu, vicepreședinte CJ Neamț.

”La atelierele tematice s-au abordat mai multe probleme, însă cele mai importante au fost cele ce privesc descentralizarea și reforma administrativă în contextul dezvoltării regionale, iar principala miză este modernizarea sistemului administrativ”, a precizat Emilia Arcan, vicepreședinte CJ Neamț.

Arsene, un social-democrat prea ocupat

Deputatul Ionel Arsene, președinte PSD Neamț, a demonstrat încă o dată că știe… să poarte dialoguri parlamentare. Într-o discuție telefonică, ca de la reporter la deputat, pe o temă ce ar fi putut interesa opinia publică, Arsene a spus că e prea ocupat ca să dea relații cotidianului „Ceahlăul”. ”Reporter: Bună ziua, sunt de la Ceahlăul, ați putea să ne spuneți ce decizii s-au luat sâmbătă, la întrunirea Consiliului Național al PSD?

Ionel Arsene: De la care Ceahlăul sunteți?

Rep.: Cotidianul Ceahlăul – marcă înregistrată!

Ionel Arsene: Mă gândeam că puteți fi din comuna Ceahlău! Nu, sunt foarte ocupat, nu vă pot da relații, poate altă dată!

Îndemn la răbdare şi înţelepciune în USL

Prezenți la Consiliul național al PSD care a urmat după întâlnirea Ligii Aleșilor Locali, sâmbătă, 9 noiembrie, mai mulți PSD-iști din teritoriu s-au plâns de atacuri pe față sau din umbră din partea colegilor din alianță. Mai mult decât atât, unii dintre aceștia s-au plâns că în teritoriu situația nu este la fel cu ceea ce se prezintă la televizor, iar în unele județe, PNL-iștii sunt aliați cu PDL-iști. La Neamț situația nu este cu mult diferită. Cert este însă că PSD-iștii au primit ordin să lase atacurile de orice fel deoparte, să prezinte puncte de vedere unice, trasate pe linie de partid și să se ocupe conștiincios de organizarea alegerilor europarlamentare. ”În ceea ce privește europarlamentarele decizia era luată deja, trebuia doar consfințită. În cadrul Consiliului Național al PSD s-au mai dat câteva rezoluții, inclusiv susținerea domnului Shultz, la conducerea Comisiei Europene. Accentele critice trebuie discutate în interiorul partidului și nu la televizor, iar județul Neamț este un județ special din acest punct de vedere. Forțele implicate ar trebui să dea dovadă de înțelepciune și să recunoască liderii partidelor și liderii să negocieze și să rezolve problemele. Eu cred că este nevoie de multă răbdare și înțelepciune”, a precizat senatorul Ioan Chelaru.

Irina CĂLIN

Foto: http://nastase.wordpress.com/

Articolul precedentExpoziția Artmark sau pomul lăudat și țeapa
Articolul următorOperaţiunea „Monstrul” la Cinema Pietricica