0:00

*Se închid târgurile și oboarele până la 31 martie

Nu există nici o persoană infectată cu coronavirus, în județul Neamț, până în această după-amiază, 12 martie. Informația oficială vine de la Instituția Prefectului de Neamț, care precizează că sunt așteptate teste de la cele 41 de persoane aflate în carantină în acest moment. Dar, pentru ca situația nemțenilor care vin acasă din zonele afectate să poată fi ținută sub control, prefectul George Lazăr a convocat astăzi întâlniri cu primarii și cu pompierii voluntari din județ, precum și cu medicii de familie din cele cinci orașe.

Prefectura Neamț: Primarii, pompierii și medicii de familie să fie atenți la nemțenii întorși acasă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe de o parte, autoritățile locale vor trebui să se implice în a supraveghea persoanele care trebuie să stea în izolare acasă și să le asigure cele necesare traiului de zi cu zi, banii urmând a fi decontați de Ministerul Sănătății. „Am rugat primarii din județ să aibă în vedere limitarea accesului publicului în spațiile instituțiilor, să asigure măsurile de igienă și dezinfecție ce se impun și în rândul unităților școlare. Spațiile de școlarizare trebuie în mod obligatoriu dezinfectate cu firme autorizate pentru ca atunci când se vor relua cursurile să nu existe riscuri. Am solicitat primarilor și șefilor poliției județului, cât și reprezentanților Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență să monitorizeze și să raporteze cazuri de persoane care se întorc în localitățile lor, în special cele din Italia, și suplimentar să aibă într-o zonă de observație persoanele care se află în autoizolare la domiciliu. De asemenea, pentru persoanele aflat în autoizolare cu dificultăți în a-și asigura hrana și apa potabilă am insistat ca acestea să fie sprijinite de primari și de către consiliile locale, asigurând cele necesare din bugetul local conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Neamț. Am transmis că aceste cheltuieli vor putea fi decontate de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, prin intermediul Ministerului Sănătății”, a declarat prefectul de Neamț.

Prefectura Neamț: Primarii, pompierii și medicii de familie să fie atenți la nemțenii întorși acasă, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPe de altă parte, medicii de familie au fost solicitați să țină constant legătura telefonic cu persoanele izolate acasă și să le ofere sfaturi medicale corecte: „Am discutat cu medicii de familie și i-am rugat ca în activitatea pe care o desfășoară să realizeze discuții frecvente, zilnice cu pacienții pe care îi au în autoizolare, pe de o parte pentru a verifica starea de sănătate a acestora și pentru a le oferi indicații și sfaturi medicale corecte. Este important ca toți factorii, cadre medicale să ofere susținere și suport de sepcialitate populației și să vină astfel în ajutorul celor de la Direcția de Sănătate Publică Neamț. Am solicitat tuturor celor prezenți, primari, medici de familie, reprezentanți ai  Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență să îndemne populația la calm și să respecte protocoalele în vigoare, perioada și zona de autoizolare sau respectiv de carantinare”, a precizat prefectul de Neamț.

Între timp, de mâine, 13 martie și până pe 31 martie se suspendă comerțul în târgurile și oboarele din județul Neamț, conform ultimei hotărâri luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, a mai adăugat prefectul George Lazăr. (C.I.)

Articolul precedentEmilia Arcan: „PNL & Cîțu, bătaia de joc a românilor!” (P)
Articolul următorSe închid târgul de la Borca și toate oboarele și bazarele din județ