0:00

Nici că se se nimerea mai bine o altă zi decât duminica pentru anunţarea noii echipe guvernamentale. Dacă nu-şi luau raţia de bârfă cu nuanţe de clevetire pe seama miniştrilor, ce-i ţinea pe români în formă? Analiza bugetului, cu acea criminală pondere de sub 32% a veniturilor bugetare în PIB? Spectaculoasa scădere a cotaţiei internaţionale a barilului de petrol, văzută ca un atentat la pâinica apostolilor energiei din resurse regenerabile? Sau recuperarea pământului natal, decretată şi vopsită în declaraţie politică de Kelemen Hunor, un pericol public ce-l umple de mândrie pe extremistul Laszlo Tokes? Cu oricare din aceste trei subiecte era de lucru la modul serios, se cerea un minim de cunoştinţe. Aşa însă, la miniştri o potriveşte tot omul. Dacă s-ar pricepe, dacă ar fi atent şi la aleşii locali, ar fi cu adevărat util. Nu e cazul fiindcă mulţi abia observă că jumătate din şefii de judeţe au încurcături serioase cu legea. Într-un moment de inspiraţie, cineva a semnalat că ocupaţia de preşedinte de CJ a devenit foarte riscantă, iar altul a spus că e dorit să avem un guvern susţinut de DNA – de se naşte tentaţia tristă de-a impune o redevenţă pe resursele de sarcasm.

În judeţul unde Ionel Arsene îşi face calcule şi trasee pentru o campanie electorală de iarnă în vederea câştigării preşedinţiei CJ, suntem pe cale să constatăm că resursele de contracandidaţi ajung la fundul zăcământului. Nu scoate încă nimeni capul în termeni hotărâţi, sau decisivi, ca să împrumutăm un cuvânt de la pasionaţii de fotbal. Asistăm parcă la o dublă predare – a judeţului în faţa PSD şi a PSD în faţa lui Arsene. Dacă-i este mai dragă expunerea de doi ani şi-un pic din Palatul Administrativ, decât certa putere şi influenţa de preşedinte al organizaţiei (la care ar cam trebui să renunţe, după cum se anunţă vremurile noi în PSD), o să vedem. Deocamdată vedem cum steaua protectorului Liviu Dragnea e asaltată de nori negri. Reţinem, aşadar, lipsa de concurenţi, motiv pentru care merge să inventăm o redevenţă penalizatoare, nu pe resurse politice, ci pe lipsa acestora. Sigur, UNPR, PC şi PLR se vor grăbi să se scuze, invocând strânsa coaliţie de guvernare, însă liniştea pare să fi cuprins inclusiv noul PNL. Asta nu se potriveşte cu partiturile interpretate la nivel naţional. Să oblige să intre în joc pe unul dintre cei doi copreşedinţi? Sensibil subiect – unul nu-i de aici, iar altul stă bine la el la Taşca. Să forţeze candidatura unui parlamentar? Doar cu senatorul Eugen Ţapu pot ieşi pe piaţă, căci deputatul Radu Surugiu, deşi are certificat de pietrean, e înmatriculat la Suceava. Plus că ar trebui ca Ţapu să şi vrea să investească într-o campanie… obositoare.

Aparent surprinzător, resursele politice – în sensul de amatori – prind chip şi voce, ba îşi fac chiar încălzirea, în aşteptarea alegerilor locale din 2016. Principalul obiectiv urmărit e cel de primar peste reşedinţa de judeţ. Se prefigurează un mandat liniştit, lipsit de riscurile majore clasice. Vorba unuia dintre cei cu şanse, la Piatra Neamţ nu mai e nimic de furat. Acestei probe de sarcasm nu ştii dacă să-i agăţi ori nu acea redevenţă sui-generis. Oricum nu ajută la achitarea datoriilor la bănci.

Viorel COSMA

Articolul precedentPe timp de iarnă, Pietrenii în scaune rulante sunt invitaţi să stea pe-acasă
Articolul următorMerge Troliebuzu. La băi.