0:00

Mugur Cozmanciuc: Legislația privitoare la cumpărarea locuințelor ANL cât mai aproape de nevoile chiriașilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiSăptămâna trecută, în cadrul Comisiei de Administrație Publică și Amenajare a Teritoriului, împreună cu colegii liberali, am reușit să completăm Ordonanţa Guvernului 6/2014 privind modificarea legii de funcționare a ANL.

Cu alte cuvinte,  amendamentele liberale votate în comisie au vizat definirea unor soluții mai bune pentru cumpărarea acestor locuințe ANL și o protecție mai mare a chiriașilor privind întârzierile la plata ratelor.  Oamenii trebuie ajutați să cumpere locuințele, iar Guvernul ignoră acest lucru!

Unul dintre amendamentele PNL votate în comisie arată că în cazul imposibilității chiriașului de executare a obligației de plată a ratelor, aceasta poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 3 luni și de 3 ori până la achitarea integrală a valorii de vânzare. Abia după expirarea celor 3 luni de suspendare, în cazul neachitării primei rate, contractul se consideră reziliat de drept.

Ordonanța Guvernului era mult mai strictă în privința chiriașilor, aceștia  pierzând casa după neachitarea a doar 3 rate consecutive.

Inițiativa de cumpărare a locuințelor ANL în rate  a fost promovată de PNL încă din 2013, iar aceasta a fost preluată de PSD prin Ordonanța 6/2014, însă incomplet.

Mă bucur că o parte dintre amendamentele noastre au fost adoptate. Am reușit astfel să oferim o protecție mai mare chiriașilor puși în imposibilitatea de plată, dar în același timp, regret că multe dintre cerințele chiriașilor ANL nu au fost acceptate de către Guvern.

Guvernul ignoră faptul că suntem reprezentanții cetățenilor, ignoră solicitările publice ale chiriașilor și se refugiază în argumente birocratice.

PNL va continua dialogul  cu chiriașii ANL, precum și demersurile în plan parlamentar pentru o reglementarea corectă, echitabilă și completă a domeniului.

Trebuie să ajutăm și să stimulăm  tânăra generație să profeseze pe teritoriul României, limitând astfel migrația specialiștilor către alte țări. Liberalismul are în centru său, pe lângă valorile consacrate, și familia, iar acest fapt presupune ca tinerei genrații să i se acorde, prin lege, premisele unui început de drum echitabil.

Mai mult decât atât, accelerarea procesului de vânzare a locuințelor va duce la acumularea de fonduri pentru construirea de noi locuințe și implicit la un impact pozitiv asupra mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea,  subliniez o temă în care cred foarte mult și care sper că va fi pusă pe agendă dacă ne vom coaliza cât mai mulți parlamentari, în special cei care avem în colegiile noastre zone rurale.  Mă refer aici la problema locuințelor pentru tinerii din mediul rural.

Cred că locuințele ANL trebuie să fie parte a unor programe funcționale pentru mediul rural, astfel încât medicii și profesorii să poată veni la sat, să locuiască alături de oameni. Dezvoltarea comunităților depinde în mod real de prezența tinerilor specialiști.

Articolul precedentAverea lui Şoric, case reopened!
Articolul următorUn copil a paralizat după ce-a căzut cu bicicleta într-o râpă
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.