0:00

În fosta Policlinică, aceste documente costă doar 50 de lei, față de aproape 200, cât ajung să coste la clinicile private. Cu toate acestea, doar 500 de asemenea certificate au fost eliberate pe parcursul anului trecut în ambulatoriul integrat al Spitalului Județean de Urgență Neamț. Medicul Nicoleta Lamatic spune că numărul solicitărilor este relativ constant, de la an la an.

„Cinci sute de  certificate prenupțiale au fost eliberate doar prin cabinetul nostru, dar numărul acestor documente este, la nivel județean, cu mult mai mare, pentru că, din anul 2008, sunt și medici de familie care eliberează acest tip de certificat, pentru că așa au dorit. Cu câțiva ani în urmă, pe vremea când certificatele nu se eliberau de medicii de familie, aveam de patru ori mai multe solicitări decât acum”.

Ce este, de fapt certificatul prenupțial? Un document necesar cuplurilor care vor să se căsătorească, eliberat în urma efectuării unor analize medicale, care să ateste starea de sănătate a fiecăruia din parteneri.

„Se fac analize de sânge, în vederea depistării virusului HIV și a sifilisului, dar și o consiliere în ceea ce privește sănătatea sexuală. Noi am ținut foarte mult și ținem în continuare să facem aceste certificate prenupțiale, pentru că acesta este un bun prilej de a discuta despre sănătatea sexuală, despre bolile cu transmitere sexuală, dar, în mod special, de a discuta despre tot ce ține contracepție. Acestea sunt câteva elemente care determină o persoană sau un cuplu să ia o decizie informată. Nu noi suntem cei care decid ce mijloace de contracepție să folosească o persoană. Noi oferim consiliere legată de toate metodele contraceptive existente și facem cunoscute tuturor avantajele și dezavantajele fiecărei metode contraceptive în parte. Alegerea aparține, însă, cuplului”, punctează dr. Lamatic.

Utilitatea certificatului prenupțial a fost demonstrată în timp – spune medicul –  pentru că, dacă în urmă cu ceva vreme, existau cupluri care veneau la cabinet și spuneau că știu tot ce trebuie să știe, au fost cazuri în care acestea au revenit, dorindu-și să afle lucruri noi.

„Medicina, în general, este un domeniu în care apar foarte multe schimbări într-un timp relativ scurt, iar oamenii s-au arătat și se arată dornici de informație”, a încheiat medicul. (A. SÎRBU)

Articolul precedentCJ verifică lucrările de teatru
Articolul următorPrimăria angajează organizator de evenimente