0:00

Părintele Iustin onorează municipiul Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* consiliul local i-a acordat titlul de cetățean de onoare post-mortem

Figura marcantă a Părintelui Iustin va oferi o parte din influența sa benefică, din cinstirea și respectul de care se bucură, și municipiului Piatra Neamț, întrucât, începând de ieri, 27 iunie, Părintele Iustin Pârvu este cetățean de onoare, titlu acordat post-mortem prin votul consilierilor locali, la inițiativa lui Adrian Alui Gheorghe, directorul bibliotecii județene. La un an și un pic de la plecarea Părintelui Iustin la Ceruri și cam tot atâta vreme de când alte localități – Baia Sprie, Aiud, Belcești (Iași) și Poiana Teiului (Neamț) – și-au alăturat fericit povestea de cea a Părintelui de la Petru Vodă, a venit și rândul municipalității pietrene să facă rânduielile necesare pentru a se cinsti în mod similar.

Chiar oficialii primăriei pietrene recunosc că ”Diploma de Cetățean de Onoare nu aduce beneficii răposatului arhimandrit, ci, mai degrabă, comunităţii noastre, ca recurs la demnitate şi memorie”. Propunerea a întrunit votul unanim al consilierilor locali ai Pietrei, întrucât, dincolo de aspectul spiritual, se încadra și în prevederile legale și în regulamentele proprii municipalității privind conferirea acestei distincții. ”Considerând legală și oportună propunerea și analizând expunerea de motive din recomandările formulate de către consilierii locali cu privire la viaţa şi activitatea Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, solicit aprobarea proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de onoare post-mortem Părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu”, menționează conducerea primăriei.

Pentru consilieri și pentru cei puțini care nu știu cine a fost Părintele Iustin Pârvu, s-a anexat și o biografie succintă, inspirată de cuvintele lui Adrian Alui Gheorghe:

«Părintele Iustin Pârvu (n. 10 februarie 1919, satul Poiana Largului, județul Neamț – d. 16 iunie 2013) a trecut prin închisorile Suceava, Văcăreşti, Jilava, Gherla, Periprava, Aiud, minele de la Baia Sprie. După eliberare, ajunge să slujească în mai multe mănăstiri, apoi preot la Mănăstirea Petru Vodă – judeţul Neamţ, pe care o închină martirilor români din închisorile comuniste. Părintele Iustin Pârvu a continuat până în ultima clipă a vieţii lupta pentru credinţă şi adevăr prin învăţăturile sale în care caută să facă cunoscută jertfa unei generaţii.

Arhimandritul Iustin Pârvu a ctitorit atât mănăstiri cum este cea de la Petru Vodă, supranumită „Matca Ortodoxiei Româneşti”, cât şi suflete pentru aceste mănăstiri, care s-au ridicat în memoria Sfinţilor din temniţele comuniste.

Viziunea creştină şi harul faptelor, cuvintelor şi existenţei părintelui Iustin au demonstrat că Biserica este chivotul vieţii veşnice şi temelie a societăţii româneşti, având parte de evlavie populară şi de înrâurire de unitate şi de întărire a neamului românesc. Petru Vodă a devenit în scurtă vreme o adevărată vatră de înaltă trăire şi cugetare, ce a primenit şi a însufleţit întreaga viaţă românească. Oază de libertate duhovnicească creştină, prin păstrarea neştirbită a învăţăturii de credinţă ortodoxă şi a adevărului istoric al poporului român». (D. OSTAHIE)

Articolul precedentZornăitul cătușelor lui Stavarache dă fiori la Piatra Neamț
Articolul următorFamiliile Reghecampf și Bourceanu, cetățeni de onoare ai Dămucului