0:00

Pe un ton cordial, cu puțin înainte de începerea campaniei electorale pentru europarlamentarele din mai, un fost lider al liberalilor nemțeni îi spunea unuia actual că, dacă ar fi să revină în politica activă, preferă să se ducă în organizație la Romică, decât să-și bată capul cu Dorinel. Liderul cu acte încuviința râzând cu poftă. Romică este Stavarache, Dorinel e Ursărescu. Primarul de Bacău, cu ani în urmă, pe la 2008, a deținut funcția de coordonator interimar la PNL Neamț. Fostul umanist voiculescian s-a bucurat constant de simpatie pe meleagurile noastre grației victoriei repurtate împotriva răposatului Dumitru Sechelariu. Se găseau destui să-l considere un adevărat erou. Culisele politice reale ale carierei și afacerile erau trecute cu vederea.

Cu de la DNA citire, i-a venit rândul lui Romică. Dosarele care au dus la încătușare au conexiuni la Piatra Neamț. Unele directe, altele ca avertisment. Cele directe sunt cunoscute. Cumătrul „Don Titi de la Agenție” e bine căutat de cercetările de specialitate efectuate de DNA prin „filiala teritorială” Bacău. Pe lângă pachetul de dosare proaspăt adus la cunoștința publicului, s-a lucrat intens și în speța ce i-a adus lui Constantin Apostol condamnarea – în fază de contestație la Curtea de Apel Bacău – la doi ani închisoare cu suspendare pentru alte fapte de corupție. Ceva de necrezut până de curând. Doar procurorilor anticorupție de mai la vale de Piatra, nu altora, li se adaptase emblema „trei în una” cu maimuțe – una nu vede, alta n-aude, a treia nu vorbește – pe timpul portocaliului întunecat. Săpând dincolo de litera comunicatelor oficiale s-a dezvăluit un modus-vivendi considerat veșnic. Gașca politico-administrativă scoasă la iveală are trăsături de caracatiță cu față umană, europeană.

Componenta de avertizare este, în sine, net mai spectaculoasă. DNA a descris și a încadrat la „manifestări” de corupție manevre considerate, până mai ieri, a face parte din metodologia firească de lucru a „sindicatelor” politice și administrative. Lucrări, certificate și autorizări erau condiționate de „alocarea” unor sume de bani considerabile către o asociație sportivă și o entitate media unde se închideau interesle de grup. La Bacău e vorba de susținerea mândrei echipe de handbal masculin și a unei televiziuni. Dacă schimbăm orașul și înlocuim handbalul cu fotbalul, ce iese?

E prematur de anticipat ce soartă vor avea anchetele, procesele. Însă, simplul fapt că s-a deschis un front de investigații considerat tabu poate genera răsturnări spectaculoase de situație în ordinea de moment a oricărei administrații. Dezvoltarea cercetării asupra direcționării de bani sub aceste forme, în condiții comparabile – obligatoriu punând accentul pe fapte și mai puțin pe denunțători – ar avea șanse să reusciteze inclusiv dosarul cu Gala Bute, pentru a aminti un caz drag Elenei Udrea, deputat de Neamț.

După ce se vor așeza apele, într-un fel sau altul, la cât de inventivi sunt ai noștri, e de așteptat să apară modele de declarații notariale din care să rezulte că donorii au dat bani de bună voie și nesiliți de nimeni. Este efectiv de mirare cum nu le-a trecut prin cap până azi. Iar de la un bărbat deștept foc și instruit, ca Romică, aveam pretenții…

Viorel COSMA

Articolul precedentInterviu cu Adrian Iencsi
Articolul următorPărintele Iustin onorează municipiul Piatra Neamț

1 COMENTARIU

  1. Cazul lui Gheorghe Stefan se pare ca a fost musamalizat de DNA.
    Probabil ca procurorii DNA raspund la late comenzi politice , fapt pe,tru care infractiuni deosebit de grave vor ramine nepedepsite.
    Asta se intimpla in Romania , unde statul de drept este respectat , si interpetat , dupa interese , pile , si relatii !

Comentariile sunt închise.