0:00

Pace și prietenie la Târgu Neamț: Opoziția și Puterea au mărit dările locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Majorarea cu 3% a taxelor și impozitelor din Târgu Neamț pentru anul 2014 se face într-o armonie deplină a puterii cu opoziția, sub auspiciile actualizării cu inflația de anul acesta. Democrat-liberalii fruntași, cu poziție și în consiliul local de sub Cetate, susțin că e ”o majorare insignifiantă” comparativ cu alte orașe din județ. Astfel, Viorel Bălțătescu, președintele PDL Târgu Neamț și consilier local, e de părere că această majorare este conformă cu legea: „Este o majorare conform coeficientului de inflație de 3%, aceasta fiind o obligativitate a tuturor administrațiilor locale. Oricum, va fi un plus la bugetul local de aproximativ 110.000 de lei în 2014 și nici nu va afecta buzunarul cetățenilor. Am hotărât să majorăm cu doar 3% pentru a nu îndatora contribuabilii”.

Și Maria Vrânceanu, vicepreședinte al Organizației PDL Târgu Neamț, fost consilier local, e bucuroasă de procent: ”Salut poziția Consiliului Local de a nu mări taxele și impozitele cu mai mult de 3%, chiar dacă o putea face, legea permițându-le să le majoreze cu până la 20%. Ar fi fost o povară a târgnemțenilor mărirea cu mai mult decât rata inflației. Așa doar s-a respectat legea”, a spus aceasta.

Odată cu schimbarea prevederilor Codului Fiscal, argumentată prin dificultățile financiare ale autorităților locale și necesitatea protecției mediului de afaceri, impozitele și taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%. În prezent, administrațiile publice locale pot stabili cote adiționale la impozitele și taxele locale față de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20% , limită maximă calculată atât pentru persoanele fizice , cât și pentru persoanele juridice.

* Târgu Neamț, cele mai mici… majorări

Orașul de sub Cetate are cele mai mici taxe din județ, susțin oficialii primăriei. Tocmai de aceea s-a decis majorarea cu ”doar” 3% pentru anul ce vine. Și oricum ce trebuia să se facă s-a făcut deja. Locuitorii deja plătesc un 3% în plus drept impozit pe clădiri și terenuri, conform deciziei luate de consilierii locali pe la începutul lui 2013, când nivelul (care data de prin 2010) a fost indexat nu cu 16% rata inflației, ci gradual, ca să nu simtă contribuabilul un șoc, ci să se obișnuiască ușor cu ideea. La Târgu Neamț s-au făcut periodic ajustări cu coeficienții de inflație aferenți fiecărui an. Astfel, contribuabilii din urbea de sub Cetate au plătit în 2012 la buget cu 8% mai mult decât în 2011, iar în 2011 cu 4% mai mult ca în anul anterior. În aceste condiții, s-a calculat că, din cele 16 procente impuse de guvernanți, a rămas un coeficient de majorare de circa 3%. Reprezentanțtii primăriei au menționat că indexarea privește doar impozitul pe clădiri pentru persoanele fizice și impozitele pe terenuri datorate de persoanele fizice și juridice, iar finalitatea va fi un plus de 63.800 lei la bugetul local.

„Având în vedere datoriile preluate de la fosta administrație, de aproximativ 240 de miliarde, având în vedere problemele financiare ale care derivă din aceste datorii, consider că majorarea taxelor și impozitelor cu 3% este o majorare rezonabilă, care nu va afecta buzunarul târgnemțenilor, în comparație cu alte orașe din județ, unde taxele și impozitele au fost majorate și cu 16%. Chiar dacă avem nevoie de bani la bugetul primăriei pentru a putea continua investițiile și modernizarea orașului, vom încerca să aducem bani din surse externe, cum ar fi cele guvernamentale sau cele care provin din fonduri europene”, ne-a declarat primarul Daniel Harpa.

Piatra Neamț și Roman, taxe cu 16% mai mari

Dar s-au făcut la începutul acestui an, când a venit Hotărârea de Guvern. Inițial, Primăria Piatra Neamț păstrase dările locale la nivelul celor din 2012, apoi, pe 8 ianuarie, a fost obligată prin HG să le majoreze cu 16,05%. Pe de altă parte, în ședința de vineri, 20 decembrie 2013, consilierii locali vor aproba dările pe 2014 pentru Piatra și le păstrează ca în 2013.

La Roman, pe același principiu, procentul s-a oprit la fix 16%, cât a fost rata inflației pe ultimii trei ani.

La Bicaz, de la începutul anului s-au indexat bazele de impozitare pentru clădiri și terenuri, cu 16,5% .

C.T. STURZU

Articolul precedentColinde şi icoane, la Biblioteca judeţeană
Articolul următorBuletin ISU Neamț

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.