* conducerea ISU a renunţat la „incendiile la tavă” care afumau asistenţa
Aniversarea Zilei pompierilor, organizată sâmbătă, în centrul municipiului Piatra Neamţ, a adunat, ca în fiecare an, o mulţime de părinţi, însoţiţi de copii dornici să vadă exerciţiile şi parada. Tot ca în fiecare an, mai întâi s-au ţinut discursurile – unele cu un uşor iz de comemorare (informaţii despre oamenii care au pierit în incendii şi despre pagubele produse de foc), altele evident de sărbătoare – mesajele de felicitare din partea superiorilor şi a reprezentanţilor Guvernului României.
A urmat, bineînţeles, avansarea militarilor „excepţionali” şi premierea celor care au dovedit că nu şi-au greşit cariera. De fiecare dată, prefectul Vlad Angheluţă a coborât de la tribuna oficială pentru a le înmâna gradele şi distincţiile pompierilor merituoşi. O diplomă de merit – pentru activitatea ISU şi pentru echilibrul din instituţie – i s-ar fi cuvenit indiscutabil colonelului Ioan Niţică.
Revenind la manifestări, partea care a fost întotdeauna cea mai atractivă – exerciţiile şi defilarea – a captat într-adevăr toţi copiii. Spre deosebire de alţi ani, când stingerea incendiului la tavă s-a lăsat cu lacrimi din partea asistenţei sufocate de fum, acum conducerea ISU Neamţ a optat pentru exerciţii mai „aerisite” şi bine a făcut.
Privirile (admirative) s-au îndreptat atât spre autoscara de 45 de metri – în care s-a putut urca oricine a dorit în serile în care a fost expusă în parcarea Hotelului Central, cât şi spre pompierii profesionişti, care au simulat salvarea unei victime şi au făcut demonstraţii (contra timp) la motopompă. Aplauze au stârnit şi elevii de la şcoala din Girov, care au dovedit că-şi merită numele de „prietenii pompierilor”. Cel mai apreciat moment a fost exerciţiul câinelui de căutare-salvare de sub dărâmături. Kara are deja trei ani vechime la ISU Neamţ şi face o echipă extraordinară cu instructorul ei, reacţionând fără greşeală la fiecare comandă şi la fiecare gest.
Manifestarea s-a încheiat cu parada autospecialelor de serviciu, în coada şirului de maşini moderne, folosite la intervenţiile pirotehnice, la descarcerare şi la stins incendii, fiind „veterana” ISU – o autospecială veche de 32 de ani, care încă mai „suflă”.
Cristina MIRCEA