0:00

Micile genii ale Neamțului, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Printre elevii care au fost admiși la liceu fără emoții se numără 4 nemțeni, care nu au “șchiopătat” nicio sutime sub nota maximă, nici în clasele V-VIII, nici la Evaluarea Națională. Liceele la care au fost admiși nu au decât de câștigat. „Stocul” a fost limitat, iar liceele norocoase au datoria de a se îngriji de acești elevi ca parcursul lor bun să aibă continuitate.

Răzvan Ioan Albiș (în imagine) a terminat Școala Gimnazială Nr. 2 Piatra Neamț şi va merge la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, la specializarea Matematică-Informatică. De la aceeași școală gimnazială a plecat și Mihail Dadu. Norocul a căzut pe Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași, pentru că elevul s-a mutat alături de părinți în capitala Moldovei. Andreea Ioana Banu a absolvit la Școala Gimnazială „Dr. Emanuel Rigler” Ștefan cel Mare și a ales să meargă la Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț. Andrada Rafaela Eva a terminat la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” Săbăoani și a luat drumul a Colegiului Național „Roman Vodă” Roman. Ştefan Margine a plecat de la Școala Gimnazială Nr. 2 „Grigore Ghica Vodă” Târgu Neamț și a ajuns la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț.

„10 înseamnă perseverență”

Unul din elevii care au ieșit de pe ușa gimnaziului cu fruntea sus este Răzvan Albiș din Roznov, care a fost admis la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, după ce a obținut media 10. În timpul gimnaziului, pe care l-a absolvit la Școala Nr. 2 Piatra Neamț, a avut un parcurs perfect, iar la Evaluarea Națională a demonstrat că notele obținute nu sunt coincidențe.

„Am 15 ani și locuiesc în Roznov, dar învăț în Piatra Neamț. Am optat pentru Calistrat Hogaș pentru că este un liceu de top. Nu sunt sigur ce vreau să ajung în viață, dar am așteptări mari de la liceul la care am ajuns. Mă aștept să găsesc un colectiv unit, o concurență mai mare și satisfacții pe măsură. Pentru o medie de 10 nu-ți trebuie ceva special. Eu am reușit pentru că întotdeauna nu mi-am lăsat temele de pe o zi pe alta. Am perseverat și nu mi-am tratat niciodată sarcinile cu superficialitate. Ca pasiuni aș putea să pun în capul listei cititul”, a spus Răzvan.

Elevul de 10 „s-a antrenat” în gimnaziu și n-a fost fără rezultat. În clasa a VI-a a ajuns în etapa județeană a Olimpiadei de Fizică, iar în clasa a VIII-a a avut timp să obțină și locul I la Limba și literatura română.

Depunerea dosarelor

De astăzi și până în 26 iulie, candidații care au fost repartizați își vor depune dosarele de înscriere la unitățile de învățământ unde au fost acceptați. Tot de astăzi și până pe 22 iulie, candidații care nu participat la prima repartizare și cei nerepartizați după prima etapă vor completa noi fișe cu opțiuni. Aceștia vor fi repartizați în 25 iulie. Primii acceptați la licee după repartizarea computerizată au primit rezultatele mai în avans cu o zi față de data anunțată de minister. Admiterea la liceu s-a făcut fără examen, prin repartizare computerizată, pe baza mediei generale de la Evaluarea Națională și a mediei generale de absolvire a claselor V-VIII. Singurele licee unde elevii susțin alte probe de admitere sunt cele cu profil vocațional și clasele cu predare in regim bilingv.

23 de elevi în offside

Pe fișe, elevii au completat, în ordinea preferințelor, opțiunile pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire pe care le doresc. Admiterea la liceu s-a făcut prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate prin planul de școlarizare. Cu toate acestea din 4.266 de candidați înscriși în prima serie, 23 de elevi au rămas în offside, urmând să fie repartizați în cea de-a doua etapă. Deși au avut lângă ei diriginții și părinții și au știut mediile de admitere de anul trecut, aceștia s-au gândit că repartizarea computerizată va fi o „extragere” cu noroc. „Au fost copii cu medii mai mici decât cele acceptate de licee. Au pus câte 5 opțiuni la liceele de top și la insistența părinților care s-au gândit că poate anul acesta copilul lor poate ajunge la un liceu mai bun. E un drept pe care îl au și nimeni nu-i poate împiedica”, a spus Elena Laiu, inspector școlar general adjunct.

 Licee de top

În primele 50 de licee în funcție de ultima medie  de admitere se află și Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț care s-a situat pe poziția a 35-a cu Specializarea Științe ale Naturii – 9,74. Cu aceeași medie Colegiul din Târgu Neamț este cel care s-a situat pe locul I în județul. Anul trecut media de admitere a fost 9,58. La Colegiul Național „Calistrat Hogaș” la specializarea Științe ale Naturii, ultima medie a fost  9,45. Anul trecut a fost 9,09. La Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț ultima medie cu care elevii au fost acceptați a fost 9,36 pentru două specializări: Matematică-Informatică și Științe ale Naturii. Anul trecut ultima medie la Științe ale Naturii a fost 9,42, iar la Informatică 9,14. La Colegiul Național „Roman Vodă” Roman, ultima medie a fost 9,26 la specializarea Științe ale Naturii cu aproape jumătate de punct mai mare față de cea înregistrată anul trecut. Nici la La Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, lucrurile nu au stat diferit. Cel care a prins ultimul loc a avut media 8,87 spre deosebire de cel de anul trecut care a prins același loc, dar cu o medie de 8,18.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAverea funcționărimii romașcane
Articolul următorConsecvență la Consiliul Județean: Telenovela demisiei lui Manoliu

1 COMENTARIU

  1. felicitari tie, paintilor, profesorilor/ cadrelor didactice de la sc.gen#2 si succes ! sc. nr 2 se pare ca face concurenta la maxim sc.nr 3 dar si Raresului care are clase gimnaziale ! asta dovedeste competenta si competitivitatea cadrelor didactice !Bravo!

Comentariile sunt închise.