0:00

Consecvență la Consiliul Județean: Telenovela demisiei lui Manoliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• Dan Manoliu și-a depus demisia ieri, la ora 9.22 fix

• azi, consilierii județeni urmau să se reunească în ședință ca să vadă pe cine dintre ei mai pun pe funcția asta

• cel mai vehiculat nume era al pesedistului Dan Constantin, în speranța că, poate, de data asta, va reuși să păstreze funcția pe care i-o dă partidul

• la ceas de seară, s-a dat ”la loc comanda”, după ce premierul Victor Ponta a fost sunat de, se zice, președintele Ionel Arsene, care a susținut incompatibilitatea lui Dan Constantin

”Se alege în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț domnul/ doamna…………” Este a opta oară când aparatul de specialitate al Consiliului Județean folosește această formulă într-un proiect de hotărâre, ca să poată vota plenul o persoană pe funcția de vice de județ.

Motivul din această lună îl reprezintă demisia pe care Dan Manoliu a depus-o ieri dimineață la Registratura CJ, prin care a renunțat la funcția în care fusese ales pe 31 mai. Numai că demisia care urma să schimbe conducerea județului a fost revocată la ceas de seară. Ceea ce trebuia să fie o certitudine – plecarea lui Manoliu și venirea, în loc, a lui Dan Constantin – a picat, din rațiuni de lupte intestine social-democrate.

Pe surse demne de încredere, din jurul PSD-ului local și central, povestea ar suna cam așa:

Când s-a convins că nu-l mai controlează pe Dan Constantin, președintele Ionel Arsene l-ar fi sunat pe însuși Victor Ponta, prim-ministru și președintele PSD, ca să atragă atenția asupra faptului că înlocuitorul lui Manoliu, Dan Vasile Constantin, ar avea grave probleme de incompatibilitate, trecute și curente, după cum a citit domnia sa în săptămânalul Mesagerul de Neamț. Dacă Dan Constantin era, până acum, un locotenent fidel, se pare că a ajuns un membru de partid rebel, care ar putea cauza probleme de imagine mai mari decât cele de sănătate ale lui Dan Manoliu.

Mai acum câteva luni, dl. Manoliu își făcea, așa cum a făcut în ultimii doi ani, planuri mari pentru sine, profesional și administrativ vorbind. După ce l-a sprijinit, trup și suflet, pe regretatul Victor Surdu, Dan Manoliu a sperat că îi va fi apreciată loialitatea pe linie de partid. N-a emis pretenții, dar și-a făcut, în câteva ocazii, vise cum că va fi propunerea PSD fie pentru a ocupa locul vacantat de deputat (dar l-a pierdut, totuși, în fața lui Liviu Harbuz, în august 2011), fie pentru a fi candidatul PSD pe colegiul 6 la parlamentarele din 2012 (dar a pierdut, totuși, în fața penelistului Dorinel Ursărescu), fie pentru o funcție în aparatul guvernamental de la București (au câștigat alți meritocrați, din Târgu Neamț), fie, cel mai recent, pentru funcția de subprefect. Și aici a pierdut, în fața mult mai simpaticului Vlad Angheluță, al cărui avantaj net a fost locul de baștină, respectiv Târgu Neamț. Postura de om credincios partidului părea să-i fi fost apreciată, în sfârșit, pe la sfârșitul lunii mai, când Andrei Ignat a demisionat din funcția de vicepreședinte de județ și în locul lui a fost ales Dan Manoliu. Părea o compensație oarecum firească, mai ales că loialitatea și devotamentul său s-au manifestat constant în ultimii ani, în toate rundele electorale ale PSD, inclusiv cele interne. Bunăoară, în 2010, când Ionel Arsene și Alin Antochi își disputau șefia PSD Neamț, Manoliu bătea organizațiile locale, pe banii lui, cu mașina lui, din proprie convingere, ca să-și convingă colegii că un necunoscut în partid, precum Arsene, merită ales președinte. Toate au trecut, mai ales că Arsene n-a fost ales șef atunci, fiind învins cu 70-30 (aproximativ). De atunci, lui Manoliu a-nceput să-i meargă rău pe linie politică.

Blestemul părea să fi dispărut odată cu alegerea lui ca vicepreședinte, mai ales că, în felul acesta, PSD câștiga două funcții la nivel înalt în Consiliul Județean, iar Manoliu, spre deosebire de predecesorii săi, adusese partidului și județului marele avantaj de a colabora cu președintele Culiță Tărâță. A reușit chiar ce n-au putut ceilalți vicepreședinți (poate doar cu excepția lui Farcaș): să primească zilnic mapa cu documente la semnat, în numele și pentru președintele Culiță Tărâță și chiar să aibă dreptul s-o semneze.

* Dan Constantin, eternul ghinionist

Ca variante înlocuitoare pentru Manoliu au fost multe și toate erau Dan Vasile Constantin, mai ales că funcțiile pe care acesta le are ca reprezentant al Consiliului Județean fac cu ochiul altor colegi. Cine nu-și dorește să ajungă la hățurile Apa Serv sau ale Spitalului Județean Neamț?

Lucrurile păreau simple: pleca Manoliu, venea DVC, să-și pună în valoare toate cunoștințele asupra legalității și regulamentelor de care face atâta caz mereu, poate chiar să muncească un pic pentru votanții PSD de anul trecut, poate chiar să uzeze de abilitățile sale de negociator și să aducă pipa păcii în plenul CJ.

N-a avut noroc nici de data asta și, aparent, tot de la presă i s-a tras. De fapt, i s-a tras de la propria-i naivitate și de la multe jocuri, sfori și îmbârligături pe care le-a jonglat și care, după câte se pare, s-au cam încurcat în jurul lui.

 Consecvență la Consiliul Județean: Telenovela demisiei lui Manoliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consecvență la Consiliul Județean: Telenovela demisiei lui Manoliu, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dana OSTAHIE

Articolul precedentMicile genii ale Neamțului
Articolul următorVremi dă demisii și chiuituri

4 COMENTARII

  1. pe toti ia sucit ,imbirligat si discutat ….e mizerabil ca om !!!!!!!!toata ziua linge usile la YSJ ,si pe acolo face si desface ….pe iosub de la ziar il tot plimba la cafele sa i explice el cum stau lucrurile….si pe maicasa ar combinao jigodia de dvc …

  2. D-zeu să-l ierte pe G. Pruteanu, dar o vorbă… ne-a tot spus: nu scrieţi cu majuscule acolo unde nu e cazul Denotă isterie.

  3. SUCCES PSD-ULUI LA SCHIMBARI DE VICEPRESEDINTI SI LA CREAT INSTABILITATE IN INSTITUTII.ACUS VIN ALEGERILE SI IAR O SA STEA 10 ANI PE GARD IN OPOZITIE ..CICA…DIN CAUZA LUI BASESCU!

Comentariile sunt închise.