0:00

Lovitură la “rădăcina” firmelor lui Gârbuleţ: 600 de vagoane de lemn confiscat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* din 11 judeţe şi din Bucureşti poliţiştii şi inspectorii silvici au confiscat în total 27.700 mc lemn
* Neamţul s-a clasat în “frunce”, cu 24.000 mc, iar firmele lui Gîrbuleţ au pierdut de 7 ori mai mult decât toate celelalte societăţi la un loc

De unde vineri seara, poliţiştii şi inspectorii ITRSV s-au întors din teren centralizând doar 77 mc lemn confiscat în urma acţiunii derulate în zilele de 21 şi 22 august, la punctele de lucru aparţinând a 5 societăţi comerciale din Neamţ, ultimele două echipe au dat lovitura. Bilanţul a fost săltat semnificativ la cantitatea imensă de 24.000 mc lemn confiscat, buşteni şi cherestea care ar umple ochi 600 de vagoane de tren. Cea mai mare lovitură au încasat-o firmele familiei Gîrbuleţ din Pângăraţi (Est Vest Forest şi Kenotheoz), unde au fost găsite diferenţe de 21.000 mc între intrări şi ieşiri, cantitate care a şi fost confiscată, valoric, nu faptic. Neoficial, am aflat că, iniţial, patronul nu a prezentat niciun document, motivând că angajaţii care se ocupă cu întocmirea şi evidenţa actelor nu sunt la serviciu. Echipa de control a revenit, însă, la firmele din Pângăraţi, nu a mai acceptat niciun fel de scuze şi a trecut la confiscare.

Lovitură la “rădăcina” firmelor lui Gârbuleţ: 600 de vagoane de lemn confiscat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La rândul ei, cealaltă echipă, care a “bătut” societăţile de pe traseul Piatra Neamţ – Borleşti, trecând pe la ZMZ Cherestea Săvineşti şi pe la cele două societăţi ale familiei Handaric, s-a întors cu vestea că a confiscat aproape 3.000 mc, aşa că per total s-a ajuns la 24.000 mc, enorm pentru un judeţ care nu se situează între primele patru din ţară în topul infracţiunilor silvice.

Spre comparaţie, per total au fost aplicate “114 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.200.290 de lei şi au fost confiscaţi faptic şi valoric 27.768 mc lemn, în valoare de peste 3.610.000 lei”, iar la Neamţ a fost confiscată cantitatea de “24.000 de mc. de lemn și aplicate 12 sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 124.000 de lei”. Valoarea lemnului, scos fără aprobările obligatorii şi fără acte din codrii Neamţului, este de 2.000.000 de lei.

Tot spre comparaţie, celebra acţiune “Gaterul” de acum 8 ani, control care a durat două luni de zile şi a inclus mai toate instalaţiile de debitat lemn de pe Valea Muntelui, s-a finalizat cu 101 dosare penale, 407 sancţiuni şi confiscarea a 280 de mc lemn. Faptul că acum, în doar două zile, s-a confiscat o cantitate de aproape 100 de ori mai mare, arată pe de o parte că mai avem păduri, şi pe de altă parte că jaful organizat se practică la dimensiuni sporite, sub ochii unei armate de instituţii cu atribuţii de “prevenire şi combatere a delictelor silvice”. 

Lovitură la “rădăcina” firmelor lui Gârbuleţ: 600 de vagoane de lemn confiscat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mafia lemnului de la Grinţieş, care a funcţionat peste 20 de ani, şi s-a împiedicat în doar câteva dosare penale şi în unul singur care a dovedit frăţia dintre poliţişti, pădurari şi gaterişti e doar “vârful icebergului”, într-un sistem în care, tradiţional, o mână spală pe alta.

Avem legi, avem Cod silvic, există obligaţii clare atât pentru Statul Român ca proprietar de pădure, cât şi pentru omul de rând – stăpân peste hectarul lui din vârf de munte. În ciuda legilor, camioanele cu lemn traversează ţara zilnic şi umplu “burţile” vapoarelor din Portul Constanţa, iar gaterele muşcă din buşteni 24 de ore din 24. Din când în când, câte un ordin venit de sus mobilizează instituţiile, după principiul ardeiului iute bine plasat, şi aşa află omul de rând care sunt dimensiunile afacerilor nelegale din domeniul silvic. Cum este posibil, ne-a explicat, pe scurt, un şef de ocol, care n-a dorit să-i facem public numele: ”Când ai un rulaj de sute de mii de metri cubi, e posibil să-ţi găsească cineva asemenea diferenţe de ordinul zecilor de mii de metri fără acte. Teoretic, pădurea statului e bine gestionată de direcţiile silvice, şi problema e în curtea particularilor. Practic, nu se ştie niciodată…”

Cristina MIRCEA

Articolul precedentDeranj la lemnoase
Articolul următor“Cu lapte, fără zahăr” la “Filmul de Piatra”

1 COMENTARIU

  1. gargara politica caci acesti patroni sunt de la pnl dar sa vezi cei de la psd cata diferenta de lemn neinregistrat iti pui mainele in cap dar ei au fost avizati ,nu mai vorbim ca in neamt bon fiscal se da doar la dedeman si lidl si asta nu e minciuna in 2 saptamani cat am stat acasa in concediu am vazut asta dar cei de la finante se fac ca nu vad, restul la furat ca este de unde doar psd e la guvernare si bon fiscal le da tarata si gasca de interloppi care il inconjoara .

Comentariile sunt închise.