0:00

Leoreanu: “Cum este ADI Târgu Neamț, vrem și ADI Roman”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primarul Laurențiu Leoreanu ține cu dinții de ideea de a realiza un pol în jurul municipiului Roman. Acesta spune că nu este vorba de vreun moft, ci privește în perspectivă la ideea unei regionalizări care va aduce beneficii inclusiv pe infrastructură dacă Romanul și cele 27 de comune din zonă pot face un front comun. Acest lucru poate demara pe proiectul de management al deșeurilor, dacă alte două comune vor fi de acord. Primarul Leoreanu spune că nu este vorba ca Romanul să se desprindă, ci urmează modelul propus în zona Târgu Neamț și pentru care nimeni nu are nimic de obiectat.

De ce pentru unii mumă, pentru alții ciumă?

S-a aruncat ideea că Leoreanu este cu moț, că vrea județul Roman. I-aș ruga pe cei care au apărut mari oameni politici și administratori și care nu au pus pe două bețe o furcă de fân să se intereseze înainte și să nu prezinte diferențe prin luarea de decizii. La punctul trei din hotărârea de CJ și care a fost amânată se prevedea că se aprobă proiectul pentru înființarea ADI Târgu Neamț. Am cerut și noi ADI Roman Metropolitan. Nu am cerut mai mult decât au alții. În schimb, am văzut că la Târg s-au dat de la judeţ 500 de milioane pentru zilele orașului, iar când Romanul a cerut – nu s-a aprobat. Să caute să fie păstrat principiul egalității de șanse. Nu am cerut mai mult decât alții. Dacă zona Târgu Neamț poate avea ADI și poate funcționa cu monitorizare și coordonare zonală, asta vrem și noi”, a precizat edilul.

Acesta mai spune că pentru a duce la bun final acest proiect, din Roman Metropolitan mai lipsesc comunele Cordun și Trifești, iar dacă acestea refuză, atunci nu va mai emite nimeni nicio pretenție: “Este adevărat că două comune nu fac parte din Roman Metropolitan. Facem demersuri acum și ne vom menține punctul de vedere. Dacă nu vor intra, înțelegem că legislația nu permite și abandonăm solicitarea. Am cerut amânarea cu două săptămâni, pentru discuții. Dacă era gândit pe tot județul și la Târg nu, mergeam și noi pe județ. De ce pentru unii mumă, pentru alții ciumă?“.

„Nu voi sta cu capul plecat și în genunchi”

Primarul spune că are semnale pozitive, dar recunoaște în același timp că unele orgolii pot face ca ideea de ADI Roman să nu poată fi dusă la îndeplinire. Majoritatea primarilor agreează acest model de autogestionare a unor activități în zona Romanului, pentru că e vorba de transferul unor decizii cât mai aproape. Sigur că respectăm toate instituțiile județene, dar vrem să facem și noi ceva și nu să stăm cu mâna întinsă. Tot timpul partea de est a județului a fost mai necăjită. Vrem să facem mai bine, să creștem. Nu se pune problema politic. Mai sunt unele ambiții personale. Nu neapărat că au ceva cu mine. Pot să aibă și cu alții. N-aș intra în amănunte”, a spus primarul.

Șeful Romanului spune că vrea doar egalitate de șanse și șansa ca, pe viitor, zona această să se poată gospodări singură, nu numai pe problema deșeurilor, dar și pe serviciul de apă și canal: “Vreau să protejez orașul. Va veni regionalizarea sigur, iar Romanul va fi un pol de creștere, un centru urban de dezvoltare. Va avea aceste comune care vor gravita în jur. Vreau sau nu vreau, vom fi indisolubil legați. Am gândit ca ADI Roman Metropolitan să treacă de la sfaturi și proiecte, la o parte constructivă pe utilitate publică, gestionarea deeșeurilor, poate și o companie zonală de apă și canal. Lucrurile se pregătesc din timp. Văzând că Târgu Neamț a avut agreere, de ce nu și Romanul. Nu toată lumea mergea pe un proiect pe județ și m-am găsit eu mai cu moț. Romanul se bagă tot timpul în seamă, pentru că e municipiul al doilea din județ și cât voi fi primar voi negocia la sânge pentru romașcanii mei. Nu voi sta cu capul plecat și în genunchi. Romașcanii m-au ales, doar în fața lor mă aplec”.

Claudia MATEI

Articolul precedentÎnghesuială la zilele comunelor
Articolul următorDezinformează Arhiepiscopia Romanului?