0:00

La spital, ca-n stațiune / Secții cu grad de ocupare 75%, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• medicii se așteaptă ca abia de-acum înainte să crească fluxul de pacienți

Grad de ocupare până la 75%. Nu este un indicator statistic în măsură să bucure instituțiile abilitate în servicii hoteliere, ci procentul înregistrat pe linie de internări la Spitalul Județean Neamț în perioada sărbătorilor, dar mai cu seamă în primele zile ale acestui an. Ieri, pe holurile spitalului era liniște, o liniște despre care medicii cu experiență spun că nu aduce nimic bun, ci, din contră, prevestește un aflux de pacienți acum, după sărbători.

Ce-i drept, sunt câteva locuri în Spitalul județean unde sărbătorile n-au însemnat decât și mai multă muncă. Patru secții au lucrat intens în tot acest timp, fiind și pe specializările cu mare căutare în această perioadă.

Urgențele în primul rând. Medicii de la UPU au înregistrat un prim aspect favorabil – n-a ajuns la ei decât o persoană rănită de petarde -, dar au bifat consecvenți numărul cazurilor cronice. Care, de altfel, i-au și ținut în priză. „Spre deosebire de alți ani, acum am avut o singură persoană care s-a accidentat la un obraz din cauza unei petarde. Cele mai multe cazuri care au ajuns la noi au fost din rândul persoanelor în vârstă, cu afecțiuni cronice decompensate. Ori nu și-au respectat tratamentul, ori au neglijat primele simptome și au așteptat până în ultimul moment”, a precizat medicul Andrei Dascălu, de la UPU Neamț.

Și la Maternitate a fost dificil, medicii au fost solicitați din plin. „Numai în garda dintre 27 și 28 decembrie 2013 au fost 10 nașteri, dintre care 3 cezariene. A fost o zi extrem de încărcată. Nici în noaptea dintre ani nu a fost mai simplu. Au fost două cazuri dificile în care s-a intervenit chirurgical. Suntem mulțumiți că am trecut peste toate cu bine”, a spus dr. Mariana Iacob, de la Secția Obstretică-Ginecologie.

Secția de Medicină Internă avea și ieri 75% din paturi ocupate. Aici, optimismul este debordant: șeful secției a declarat că, dacă e ca-n anii trecuți, abia în următoarea perioadă pacienții vor lua cu asalt spitalul. „Nu am avut odihnă în aceste zile. Chiar acum am venit de la Terapie Intensivă de la o persoană cu diabet zaharat, care este în comă cetoacidozică. Tot în perioada aceasta, am avut cazuri de pneumonii, bronhopneumonii, ciroze hepatice, hemoragii digestive, intoxicații medicamentoase. În zilele următoare ne așteptăm la un număr mare de pacienți”, a spus dr. George Bararu.

De la Pediatrie, altă secție cu intens frecventată, nu vin vești liniștitoare. Foarte mulți copii au ajuns aici, chiar dacă erau cazuri de tratat în regim ambulatoriu, fie pentru că medicii de familie nu au avut program de lucru, fie că părinții au preferat să vină direct la Pediatrie, evitând astfel medicii de la Centrele de Permanență.

Începând de astăzi, policlinicile și spitalele din țară vor avea program normal.

M. TEODOROF

Articolul precedentCărți de identitate electronice
Articolul următorSf. Teofan Zăvorâtul despre Botezul Domnului cu Apă