0:00

La Arinosu sunt bombe cât peşte în iaz, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  nemţii au avut mai multe depozite de muniţie în zonă
  • „Şi nepoţii noştri vor scoate proiectile din pădurea aia”, spune plutonierul major  Costel Chertic, şeful pirotehniştilor din cadrul ISU Neamţ

Din 2008 încoace, localnicii din comuna Ion Creangă găsesc tot felul de obuze în pădurea Arinosu, unde nemţii au stat o iarnă întreagă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi au avut mai multe depozite de muniţie. Pirotehniştii nu au făcut doar misiuni de asanare, ci şi de căutare a proiectilelor, însă până acum n-au reuşit să cerceteze decât o suprafaţă de 30.000 – 40.000 mp. “Eu am două fete, dar dacă aveam şi un băiat se putea face liniştit pirotehnist, că ar fi avut de lucru”, spune plutonierul major Costel Chertic, şeful echipei pirotehnice din cadrul ISU Neamţ.

“Şi nepoţii noştri vor scoate proiectile din pădurea aia. E foarte greu de estimat câte sunt. Mai uşor estimezi cât peşte este într-un iaz. Numai în timpul misiunilor din 2008 am scos peste o mie de elemente de muniţie, dar am făcut cercetare şi în 2010, şi în 2012, şi în 2013. Localnicii sunt cei care le găsesc de obicei. Ori când se duc la lemne, ori la cules bureţi sau fructe de pădure. Important este să fie atenţi şi să ştie ce au de făcut ca să nu avem probleme. S-au tot făcut campanii de informare şi conştientizare cu poliţiştii din comună şi cu voluntarii de la primărie şi sperăm să nu ajungem în situaţia în care – Doamne fereşte! – să avem victime”.

În ziua de 11 mai 2012  a fost cât pe ce să se întâmple o tragedie în pădurea Arinosu.Nişte copii au găsit un proiectil şi au început să se joace cu el, nedându-şi seama ce riscă. Norocul lor a fost şeful SVSU Ion Creangă, care a trecut prin zonă, i-a văzut agitându-se şi s-.a dus să vadă cu ce se joacă. El a fost cel care a dat alarma şi a chemat pirotehniştii, ştiind foarte bine ce “ascunde” pădurea.

De-a lungul anilor, din prima zi de primăvară şi până toamna târziu, din pădurea Arinosu au fost scoase proiectile explozive, focoase, cartuşe, grenade şi lovituri de aruncător. La fiecare misiune de cercetare s-a marcat o suprafaţă de câteva mii de metri pătraţi, s-au montat panouri avertizoare, iar pirotehniştii au cercetat zona cu detectorul de metale şi au făcut săpături acolo unde li se semnala că ar fi “ceva”. Dincolo de misiunile organizate, care au scos la lumină mii de elemente de muniţie, alte câteva sute au fost găsite întâmplător. Cea mai neaşteptată descoperire a fost un copac care “adăpostea” un obuz. Pur şi simplu, arborele a crescut exact în locul în care era “bomba” şi, în timp, trunchiul a “învelit-o” atât de bine încât nu se vedea nimic. Când a fost tăiat copacul, a ieşit la iveală “surpriza”.

Ultima alarmă din pădurea Arinosu a venit la ISU Neamţ în ziua de 8 aprilie, când un bărbat, care a decopertat o porţiune de teren ca să ia pământ pentru răsaduri, a găsit un proiectil perforant şi un cartuş. Militarii au verificat o suprafaţă de 185 mp cu dedtectorul de metale, dar n-au mai găsit nimic suspect. Deocamdată.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentO altfel de… „Școală Altfel”
Articolul următorSponsorii vor avea lojă la Polivalenta Roman 1