0:00

Harnicii din Parlament: Ioan Munteanu – deputatul care știe și face, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Am început serialul nostru cu senatorii de Neamț, continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

Ioan Munteanu este deputat cu experiență, aflat la al treilea mandat pentru Neamț și al doilea pentru colegiul 5, zona Romanului. Despre el se pot spune multe și tot multe se contorizează în dreptul activității prestate în Parlament. Este, de departe, cel mai experimentat într-ale deputăției și cel mai muncitor, pentru cei care l-au ales, dar și pentru colegii care, aflați întâmplător sau nu pe holurile Casei Poporului, vin să-i ceară sprijin și susținere pentru propriile proiecte. Ioan Munteanu este un deputat căutat. Căutat de alegători atunci când au probleme personale, căutat de primari atunci când au probleme în localitățile lor, căutat de alți parlamentari, atunci când le trebuie o semnătură. Semnătura lui Munteanu este una cu greutate și dovadă stau propunerile legislative inițiate în grup, unde, parcă, dacă apare ”Ioan Munteanu” în dreptul inițiatorilor, automat se garantează bunul mers al proiectului.

* Muncă, nu joacă

În sinteză, activitatea deputatului Munteanu din decembrie 2012 până în prezent este o continuare a celei din mandatele anterioare și, cu excepția interpelărilor (deși 5 este oricum mai mult decât a făcut oricare alt deputat nemțean), se reflectă în general în numere cu două cifre: 20 de luări de cuvânt (în 16 ședințe), 15 declarații politice, 19 propuneri legislative inițiate.

Enumerăm luările de cuvânt, pe tematica abordată: ”Gânduri la sfârșit de an școlar”, înființarea sistemului antigrindină, ”România de după noi”, falimentul personal, suferinţele unui scriitor contemporan, integrarea socială a copiilor cu autism, modificări și măsuri tranzitorii în domeniul executării unor creanţe datorate statului, reforma din sănătate, completarea Legii privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, fondul funciar, Ziua Internaţională a Romilor, ”Ce e de făcut?” (necesitatea investițiilor în agricultură), Ziua Mondială a Sănătăţii, politica în judeţul Neamţ (și zbuciumul PSD-PNL-UNPR-PDL), impozitarea persoanelor fizice din agricultură, agricultura care poate asigura bani pentru pensii, modificarea Constituţiei, regionalizarea ”Am câştigat sau am pierdut?” (apropo de bugetul UE pe 2013 și sumele obținute de țara noastră) și, desigur, jurământul de credință față de țară și popor. Dintre declarațiile sale politice, amintim ”România de după noi” (criza demografică și urgența ca statul să asigure sume consistente destinate copiilor – alocații, burse, gratuități pentru manuale, rechizite, haine -, pentru ca tinerii să poată fi convinși să mai aducă pe lume copii).

* Proiecte – unul la fiecare zece zile

Cu 19 inițiative legislative, deputatul Munteanu conduce în clasamentul celor mai harnici parlamentari, nu doar din Neamț, ci chiar din țară. Practic, Ioan Munteanu n-a lăsat să treacă mai mult de zece zile între două proiecte inițiate sau, ca să parafrazăm un clasic în viață, n-a plimbat geanta degeaba pe la București. Semnătura sa de susținere apare pe propunerea legislativă privind măsuri organizatorice la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătățiri Funciare INCDIF – ”ISPIF” București, pe modificarea unui articol din legea viei și vinului (astfel încât să se dea liber la exportul de vin în vrac), pe modificarea Codului Fiscal (în sensul combaterii evaziunii fiscale cu cereale și continuarea taxării inverse pentru cereale și plante tehnice măcar până în 2015), definirea spațiului rural național (ca să poată fi atrase fonduri de dezvoltare rurală și pentru satele arondate orașelor), trecerea unor drumuri forestiere din tutela Romsilva la primării, stabilirea relațiilor contractuale din sectorul laptelui și al produselor lactate, precum și recunoașterea organizaților de producători din domeniu, aprobarea activităților pentru care se acordă sprijin financiar federațiilor din sectorul agricol (și sumele aferente), programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli, din nou fondul funciar, reglementarea transportului rutier de produse agricole pe drumurile publice, sprijinirea tinerilor pentru construirea de locuințe (majorarea suprafeței de teren acordate de primării la țară, de la 500 la 1.000 mp), modificarea legii privind alocația de stat pentru copii, fondul de mediu, majorarea cu 100 a posturilor de la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, completarea legii apelor, declararea zilei de 11 octombrie ca Ziua Școlii Ardelene, clasificarea fermelor și exploatațiilor agricole, revizuirea Constituţiei.

Acestea fiind zise și consemnate în înscrisurile oficiale ale Parlamentului, deputatul Ioan Munteanu este mai mult decât îndreptățit să primească nota nota 9, cunoscut fiind faptul că 10 este doar al profesorului. Și nu avem nicio îndoială că în viitoarele sesiuni parlamentare tot va încerca o mărire de notă.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentSpectacol decalat cu o zi
Articolul următorCine şi de ce l-a ucis pe Nicolae Labiş?