0:00

După atâţia ani în care a funcţionat cu succes, era de aşteptat ca metoda ”Concursul” să nu mai facă victime, măcar pentru că a fost mediatizată intens, inclusiv de către televiziuni. Mai există totuși, oameni încântaţi că au câştigat bani la concursuri la care n-au participat niciodată.

În ziua de 11 august, în jurul orei 15, o femeie de 66 de ani, din Târgu Neamţ, a sesizat poliţia despre faptul că a fost înşelată cu 12.000 de lei.

”Femeia a virat suma de bani într-un cont al unei persoane ce s-a recomandat a fi directorul unui companii telefonice”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. ”Acesta a înștiințat-o că este câștigătoarea unui premiu de în valoare de 9.000 euro, iar pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plătească taxe notariale prin intermediul unui serviciu bancar. Polițiștii desfășoară activități de cercetare în vederea identificării autorilor, pentru recuperarea prejudiciului și sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune”.

Pentru că în puţine cazuri escrocii sunt prinşi şi rareori se mai găseşte vreun ban asupra lor ca să poată fi recuperată paguba, poliţiştii reiau recomandările, mai ales către persoanele în vârstă, care s-au dovedit cele mai vulnerabile. Răufăcătorii apelează, de regulă, pe telefonul fix, se dau angajaţi ai unor firme de telefonie mobilă şi-şi anunţă victimele că au câştigat premii în mii de euro, dar nu le pot ridica decât după ce achită diverse taxe notariale, impozite, onorarii pentru comisiile de validare etc.

Telefonul este dat de pe un număr ascuns, iar escrocul de la capătul firului îşi ţine victima ocupată, presând-o să trimită cât mai repede banii, ca să nu intre în posesia următorului ”câştigător” de pe listă.

Poliţiştii recomandă cetăţenilor să ignore mesajele prin care sunt anunţaţi că le-au picat din cer premii la concursuri la care n-au participat şi să anunţe orice tentativă de înşelăciune la numărul 112.

De asemenea, pentru că este perioada în care se plătesc pensile, este bine ca bătrânii să fie atenţi la cea mai nouă metodă de înşelăciune, care începe tot cu un telefon. Escrocul se dă drept poliţist, spune că banii sunt falşi şi că, în scurt timp, un coleg de-al lui va veni să ridice pensia şi să ducă bancnotele la expertiză. Şi mulţi pensionari chiar cred povestea.

C. MIRCEA

Articolul precedentNeamț: 261 cazuri de furt de energie
Articolul următorElicopter SMURD pentru un nou-născut din Roznov