0:00

Evaluarea pentru pregătitoare, ca un fel de joacă, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Le spunem părinților să nu mai pună presiune pe copii deoarece riscă să nu obțină rezultatele reale”, a spus psihologul Sorina Vasilescu-Apostol

Potrivit Ministerului Educației Naționale, părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2014 își pot înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Astfel spus, copiii trebuie evaluați de psihologi pentru a decide dacă aceștia sunt pregătiți să intre în clasa pregătitoare sau nu. Inspectorii de specialitate spun că această măsură se impune deoarece există cazuri când copiii nu sunt pregătiți, chiar dacă dorința părinților este aceea de a-și vedea „odoarele” în hăinuțe de școlari. Pentru aceste situații, în Neamț, au fost pregătite 18 centre unde psihologii îi așteaptă pe cei mici, de mânuță cu părinții care vor să-și trimită copiii la școală. Evaluarea psihosomatică a început de luni, 17 februarie și va continua până în 12 martie. Psihologii care lucrează în aceste centre atrag atenția părinților asupra unui aspect care poate fi decisiv pentru înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor.

„Încercăm să le explicăm părinților că nu e bine să pună presiune pe copii deoarece le poate influența răspunsurile. Unii părinți își doresc foarte mult ca micuții lor să răspundă corect la toate întrebările. Uneori, mai mult îi încurcă. Ei trebuie să fie relaxați și să răspundă așa cum știu ei”, a spus psihologul Sorina Vasilescu-Apostol, din cadrul Centrului de evaluare psihosomatică Nr. 1 din Piatra Neamț.

La aceste centre pot veni, cu programare, atât copii din oraș, cât și cei care locuiesc în mediul rural, unde, de altfel, nu există astfel de centre. Deși pentru părinții care bat cale lungă pentru această evaluare, drumul poate fi epuizant, psihologii spun că nu ar trebui să existe îngrijorări legate de modul evaluării.

„Luăm în calcul toate aspectele. Inclusiv cele legate de sănătate sau de starea copilului. Suntem psihologi și ne dăm seama când unul din copii este mai agitat, timorat sau obosit”, a spus Vasilescu-Apostol.

Centrul de evaluare, un centru de joacă

Psihologul spune că în centrul de evaluare atmosfera este una de joacă. De altfel, întrega evaluare se face prin joc, astfel încât copiii să se integreze rapid în mediu și să răspundă relaxați la toate întrebările puse de specialiști.

„Aici avem jucării, purtăm conversații și adresăm întrebări pe măsură ce ne apropiem de ei. Încercăm să vedem dacă recunoasc numerele, formele geometrice, obiectele din jurul lui ș.a.”, a adăugat psihologul. Evaluarea se realizează în aproximativ 20-30 de minute, părinții având posibilitatea să afle rezultatul pe loc. Părinții copiilor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPorcii din Neamt, în pericol de moarte !
Articolul următorAJOFM Neamţ: un singur ofertant, câştigătorul suprem