0:00

Escrocherie online pe un site de vânzări, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPoliţiştii atrag atenţia asupra pericolelor care vin din spaţiul virtual atunci când utilizatorii se expun dându-şi datele personale şi cele legate de conturi.

Victima unei astfel de escrocherii a fost un bărbat de 34 de ani, din Roman. Acesta, cu bună intenţie, a postat pe o platformă online un anunţ pentru vânzarea unei tablete. În scurt timp a fost contactat de către un necunoscut care s-a arătat interesat să o cumpere şi i-a trimis un link pentru completarea datelor bancare, afirmând că îi va achita astfel, imediat, contravaloarea tabletei în avans.

Omul a muşcat momeala, bucuros că va face rost de bani înaintea sărbătorilor de Paşte şi a completat toate datele solicitate fără să bănuiască adevărate intenţii din spatele aşa-zisei tranzacţii.

Imediat ce şi-a dat datele, a constatat că din contul său a dispărut suma de 500 de lei. Abia atunci a realizat că a fost victima unei înşelăciuni virtuale şi s-a adresat poliţiei.

Polițiștii au întocmit dosar penal in rem pentru înșelăciune și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, cercetările urmând să-l identifice pe făptaş şi să documenteze întreaga activitate infracțională a acestuia, în baza cărora vor fi dispuse măsurile legale.

Odată cu popularizarea plăților online, fraudele informatice au crescut, de aceea Poliția a dat o serie de recomandări pentru populație.

„Modul de operare al infractorilor este următorul:

  • persoană necunoscută contactează un utilizator care a publicat un anunț privind vânzarea unui produs pe o platforma de comercializare produse, se declară interesat, iar la scurt timp, cu un anumit pretext, cere să mute conversația pe un alt canal de comunicare, de regulă pe o aplicație de mesagerie.
  • După ce solicită mai multe explicații de la vânzător și se declară interesat de cumpărarea bunului scos la vânzare, escrocul îi propune acestuia ”să efectueze plata prin intermediul platformei de comercializare”  și îi trimite un link, despre care i se spune vânzătorului că trebuie să-l acceseze și să completeze detaliile cardului său bancar, pentru a intra în posesia banilor.
  • De precizat este faptul că link-ul, întrucât clonează aspectul platformei respective, le păcălește ușor pe victime și le convinge să introducă datele cerute. După ce această operațiune a fost efectuată, escrocul sistează conversația cu victima și retrage banii din contul acesteia.

Polițiștii vă sfătuiesc :

– să analizați orice link înainte de a-l accesa și nu daţi click pe acesta în cazul în care vă trezește suspiciuni;

– în cadrul platformelor de comercializare produse nu se fac plăți online pentru produsele vândute sau cumpărate, singura situație în care administratorul platformei în cauză cere introducerea datelor cardului este cea în care se cumpără serviciile acestei platforme de promovare a anunțurilor;

– nu dați altor persoane datele cardului bancar și evitați orice plată în avans, indiferent de pretext;

– nu mutați conversația de pe platforma de comercializare produse pe o altă aplicație de socializare sau orice altă rețea de comunicații; 

– atunci când vindeți produse pe o platformă de comercializare produse, alegeți să primiți contravaloarea acestora prin firma de curierat, după ce cumpărătorul a intrat în posesia obiectului.

Fiți vigilenți! Semnalați polițiștilor orice încercare de fraudă!“.

Angela Croitoru

Articolul precedentFără primă de Paşte pentru unii bugetari din primării şi CJ Neamţ
Articolul următorCultură de cannabis într-o casă din Piatra-Neamţ
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.