0:00

Elevi „educaţi” cu scuze, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* procent de promovare «ZERO», la simularea Evaluării Naționale, pentru  două școli din Neamț
* sărăcia, lipsa unei perspective și oameni necalificați de la catedre, sunt principalele motive invocate pentru situația amară din școli

Școala Gimnazială ”Vlad Dănulescu” din Pâncești și Școala Gimnazială Văleni, sunt două unități care nu au reușit să formeze nici măcar un elev de gimnaziu capabil să treacă de media 5 la simularea Evaluării Naționale. Pentru că reprezentanții celor două școli nu au fost găsiți pentru un răspuns, am apelat la următorul din „fruntea neagră” a listei unde au fost înregistrate cele mai slabe rezultate. Școala Gimnazială Oniceni a trimis la simulare  44 de gimnaziști, din care s-au prezentat 42. Numai 2 elevi au reușit „performanța” de a depăși pragul de 5.

Directorul unității de învățământ a venit cu o explicație care nu mai necesită niciun fel de comentariu: „Gradul de civilizație este redus, sunt copii care provin din familii cu situații financiare precare, viitorul nu le oferă nimic, cei mai mulți nu-și doresc să meargă mai departe. Chiar dacă părinții ar vrea să-și dea copiii mai departe, nu au nicio șansă din cauză că ar trebui să facă naveta, iar numai din banii de ajutor social nu s-ar descurca”, a spus prof. Dan Vântu, directorul școlii.

Oniceniul, refugiu pentru profesorii de mâna a doua

Deși, în mare parte putem admite cadrul în care trăiesc elevii din Oniceni și zonă, dar inevitabil am adresat directorului întrebarea: „N-ar trebui totuși ca profesorii să fie cei care să-i motiveze, cei care să le inspire încredere, să le deschidă ochii spre un viitor mai bun și să le spună că există posibilitatea de a nu trăi o viață întreagă după același tipar sumbru?”

Directorul ne-a precizat că nu este surprins de întrebare și că într-o normalitate copiii de la Oniceni ar trebui să-și dorească să meargă mai departe. În realitate, nimeni nu-și dorește să predea la școala din Oniceni decât dacă vrea să facă „voluntariat”.

„La Oniceni profesorii care nu mai încap la centru vin la noi. Problema este că unora nu le convine să rămână nici măcar un an. Un debutant care ia 600 de lei nu rămâne aici. Așa am fost nevoiți să convingem să vină la școală învățători pensionari, oameni care au absolvit doar liceul. Sunt care ne spun că preferă să fie vânzători decât să stea la catedre pe nimic. Atât timp cât nu există continuitate la catedre, nici copiii nu pot învăța mare lucru”, a adăugat Vântu.

Măsurile de „remediere” propuse de reprezentanții Ministerului Educației Naționale au fost transmise în teritoriu vineri, 7 martie. „S-a cerut directorilor de școli unde au fost înregistrate rezultate slabe să facă note explicative și un program de remediere pentru fiecare materie de la Evaluarea Națională”, a spus prof. Viorel Stan, inspector general școlar al IȘJ Neamț. (M. TEODOROF)

Articolul precedentLovitură din Constanța pentru interlopii din Neamț
Articolul următorToți bobocii au locuri asigurate