0:00

Divizia A1 feminină de volei se ”subţiază”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Voleiul românesc resimte efectele crizei economice. Campionatul masculin a început cu 11 formații, în loc de 12, iar în prima divizie feminină sunt două formații care fac figurație: Rapid și Tomis Constanța. După 9 etape, a venit, însă, prima echipă care anunță că e pe cale să se desființeze: CSM Lugoj, ocupanta locului nouă, adversara de sâmbătă a formației Unic-LPS Piatra Neamț.

CSM Lugoj a ajuns la fundul sacului

În condițiile în care și Unic se confruntă cu aceleași probleme financiare, ca majoritatea formațiilor și nu-și permite un lot numeros, echipa pietreană va trebui să facă o deplasare costisitoare, până în extrema vestică a țării, pentru un joc cu o echipă, CSM lugoj, care abia mai ”respiră”. Anunțul făcut de antrenorul Lugojului, Paul Bogdan, care a tras un semnal de alarmă că echipa trece prin mari probleme financiare, a susprins pe toată lumea. ”Nu pot să nu fiu mâhnit că nu reuşesc sub nicio formă să mai creez repere motivaţionale superioare sportivelor mele. Este greu să lucrezi permanent sub imperiul incertitudinii financiare. Aceste fete au reuşit de foarte multe ori să treacă peste problemele financiare şi să ne bucure cu rezultatele obţinute. Este păcat să nu încercăm să le ajutăm să treacă peste acest moment greu. Sunt conştient de situaţia financiară grea prin care trece oraşul Lugoj şi sunt convins ca până la urmă se vor face eforturi pentru redresarea situaţiei”, a declarat cu amărăciune antrenorul Paul Bogdan, antrenorul echipei CSM lugoj, fost antrenor al naționalei feminine de volei a României. Primarul Lugojului, Francisc Boldea susține însă că bugetul alocat echipei trebuia să se concretizeze printr-un loc pe podium.

Conducerea FRV luată în ”vizor” de Vasile Ouatu

De partea celaltă a fileului, Unicse confruntă exact cu aceleași probleme. Nori negri se pot aduna în orice moment peste gruparea pietreană. ”Mă mir că echipa din Constanța are probleme financiare, dar la forța județului, ea se poate redresa în orice moment. Rapid, este o echipă cu tradiție, iar Lugojul e o formație pe terenul căreia se câştigă greu. Comunitatea locală trebuie să sprijine sportul de performanță, pentru că, altfel moare. Fără sport, distrugem sănătatea! Asta trebuie să înțeleagă consilierii județeni”, a fost avertismentul lansat de Vasile Ouatu. Directorul Unicului nu a fost ”blând” în aprecieri nici cu Federația Română de Volei, acolo unde președintele Gheorghe Vișan are partea lui de vină în implementarea unui proiect ratat de redresare a voleiului românesc, care se repercutează asupra naționalei care a ratat caficarea la Campionatul European din 2013.

”Am avut o grupă extrem de accesibilă. Să nu uităm că am întâlnit echipe precum, Marea Britanie şi Portugalia şi o naţională a Croaţiei, care a venit fără cel puţin 10 jucătoare. Cred că principala vină o are Federaţia că l-a desemnat pe bulgarul Atanas Petrov să conducă echipa naţională. Acest antrenor bulgar este un mercenar, nu are nicio doză de patriotism și a venit pe banca tehnică a României pentru a-și face palmares, nu pentru a duce obiectivul la îndeplinire”, a declarat Ouatu.

Directorul Unicului are de reproșat conducerii FRV și organizarea campionatului. ”Nu s-a promovat sistemul care să avantajeze jucătoarele din România, iar aria de selecție a scăzut, în loc să crească. Nu este sprijinit voleiul la nivelul copiilor și juniorilor, iar organizarea campionatului este una în care mai mult se stă. Stăm din martie-aprilie, până în octombrie, adică 6-7 luni, după care, în trei-patru luni se aglomerează jocurile din campionat, cupă și competițiile europene intercluburi. Suntem nevoiți să facem deplasări iarna, când drumurile sunt impracticabile și nu ne simțim în siguranță”, este de părere Vasile Ouatu.

Propuneri pentru reforma voleiului românesc:

* Divizia A1, atât la feminin cât şi la masculin, să se dispute cu un tur şi un retur, apoi cu un singur turneu pe fiecare grupă valorică.

* Constituirea unui corp de observatori, iar observatorul să fie prezent la competiţie doar atunci când îl solicită o echipă. În sistemul actual vine câte un observator la fiecare meci, cluburile îl plătesc, iar acesta nu face efectiv nimic,

* Grilă de transfer pentru juniori. Dacă un junior are contract cu un club pe o durată de mai mult de doi ani, la transferul acestuia pe plan intern să se achite clubului posesor câte 1.500 euro pentru fiecare an de contract. La un transfer internaţional suma să fie de 2.500 euro pentru fiecare an de contract.

* Elaborarea unui sistem competiţional adecvat şi pentru eşaloanele cadeţilor şi juniorilor. Numărul de echipe şi jucători a scăzut dramatic. O echipă ce face parte dintre serie de patru joacă într-un sezon şase meciuri, trei în tur şi trei în retur!

* Reducerea drastică a numărului de jucători străini ce pot evolua la o echipă din campionatul românesc. Cei care-şi permit să aducă jucători străini să poată folosi doar doi la un meci.

Divizia A1 feminină de volei se ”subţiază”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentOPC, bilanț pozitiv raportat la Prefectură
Articolul următorExpoziţie Nichita Stănescu, la Biblioteca „Kirileanu”