0:00

Directorii obligați să sune la 112 pentru fapte grave de violență în școli, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinistrul Educației, Ligia Deca, a venit cu o serie de completări la măsurile privind securitatea în unitățile de învățământ, măsuri care vor modifica actualele prevederi. Acestea au fost anunțate în prima conferință de presă a ministrului, ce a avut loc ieri, 25 martie.

Potrivit noilor măsuri, directorul școlii va fi obligat să sesizeze poliția și la numărul unic de urgență 112, în cazul producerii unor fapte grave de violență. Toți directorii vor participa la cursuri de formare pentru managementul procedurilor în caz de violență, în vederea reducerii numărului de cazuri de violență în școli.

De asemenea, reducerea actelor de violență va deveni temă prioritară pentru “Școala altfel”, anul acesta.

În același scop, dacă acum 96% dintre școlile din țară beneficiază de cel puțin un profesor consilier școlar, „ne propunem creșterea numărului de consilieri școlari până la o normă de 500 de elevi și preșcolari pentru fiecare consilier și avem în vedere formarea continuă a cadrelor didactice pentru promovarea stării de bine. În anul școlar trecut, numărul cazurilor de violență a fost cu 44% în scădere față de anul precedent, aproximativ 5400 de violență, majoritatea – atac la persoană. Contăm pe sprijinul colaborării dintre ISJ-uri și centrele județene de asistență (Centrele Județene de Resurse și Asistență Educațională -n.r.)”, a declarat ministrul Ligia Deca.

În luna iunie va demara și un proiect finanțat de DG Reform prin care va fi creat un mecanism de identificare a elevilor care au nevoie de sprijin psihologic specializat și alocarea resurselor necesare.

Mai multe camere de supraveghere. Filmările folosite în anchete

O altă modificare importantă a cadrului legislativ va fi realizată în sensul extinderii sistemelor de supraveghere video în unitățile de învățământ.

„Am considerat necesară modificarea cadrului legislativ – camere audio-video pentru supraveghere – dă școlii posibilitatea de a decide fără a mai fi condiționată de acordul părinților sau al cadrelor didactice. Școala își asumă răspunderea pe tema datelor cu caracter personal. Camerele pot fi instalate și pe holuri, în biblioteci, cantine, centre de informare. Aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării cazurilor de violență. Nu vor putea fi folosite pentru evaluarea cadrelor didactice”, a precizat ministrul Educației.

O altă prevedere ce are legătură cu siguranța elevilor în școli îl scoate pe profesorul violent sau cercetat pentru infracțiuni incompatibile cu statutul de cadru didactic, pe perioada anchetei, din mediul școlar. Acesta nu va mai avea voie să desfășoare activități didactice.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. FOTO. 24 de percheziții într-un dosar cu acuze de grup infracțional organizat: 16 persoane au fost arestate preventiv
Articolul următorȘeful Casei de Pensii anunță „creșteri spectaculoase” după recalculare             
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.