0:00

Absenteismul și violențele bagă școlile în sondaj, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Neamț vor să facă un sondaj pentru a vedea de ce fenomenul absenteismului și a violenței din școli este în creștere. Chiar dacă, la general, anul școlar 2012-2013 a fost catalogat ca fiind unul bun pentru învățământul nemțean, cu rezultate peste media națională, la capitolul absențe și violențe școlile se „autodepășesc”.

Cifre negative, bilanț pozitiv

De la începutul anului școlar, inspectorul general, prof. Viorel Stan a atenționat directorii de școli asupra rezultatelor negative. Numai anul trecut, au fost săvârșite 50 de fapte penale și s-a depășit pragul de 1 milion de absențe. Potrivit statisticilor, anul școlar 2013-2014 are toate șansele de a depăși „performanțele” din trecut. Numai în luna noiembrie, 17 elevi au fost exmatriculați din cauza absențelor, au fost înregistrate 6 cazuri de furt, tâlhărie, vagabondaj și agresiune. Nu mai puțin de 179 de elevi au comis acte de violență. Cele mai multe sunt violențe verbale, 7 dintre elevii cu probleme au insultat profesorii. Cei mai agresivi au fost depistați la învățământul gimnazial. Peste 90 de elevi au trecut cu vederea peste regulile de bun-simț, sfidând regulamentul intern, colegii sau profesorii. Total absențelor nemotivate în luna noiembrie depășește 93.000.

Situație este una sumbră, iar acest lucru este cunoscut și de conducerea ISJ Neamț. Motivele pentru situația negativă care dospește sunt de domeniul bănuielilor. Reprezentanții ISJ sunt de părere că absenteismul se poate datora lipsei posibilităților materiale de a acoperi costurile necesare pentru transportul elevilor navetiști, iar violența poate fi pusă pe seama responsabilității unor diriginți care nu știu să țină elevii uniți. „Există  unii diriginți care ori nu știu, ori nu-și dau tot interesul pentru a-i face pe elevi să fie mai uniți și mai respectuoși. Voi avea în vedere problema formării diriginților și voi cere Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Neamț să facă un sondaj pentru a vedea, concret, de ce există această creștere negativă”, a declarat prof. Viorel Stan, inspector școlar general al ISJ Neamț.

Creșterea numărului de absențe și a violențelor din școli are loc în contextul în care, în județul Neamț, există 28 de psihologi care sunt la dispoziția elevilor.

Marian TEODOROF

Articolul precedentAfacere păguboasă cu bijuterii din aur
Articolul următorÎnchisori şi locuri de prigoană: Gherla – Închisoarea morţii (I)

2 COMENTARII

  1. Uite asta se intampla daca maria sa, elevul, va fi in continuare tinut ca pe palme, avand doar drepturi, fara obligatii. Chiulesc, stau prin baruri, se rastesc la profesori, le vandalizeaza masinile, distrug bunurile scolii, in cateva cuvinte fac ce vor. Din rau in mai rau. Dati-le drepturi, ca sa vedeti voi, cei din ministerul invatamantului, ca stanguri o sa va luati. Succes cu politica de protectie a copilului! Eu am luat bataie atat de la profesori, cat si de la parinti si nu am patit nimic pe plan mental. DImpotriva, mi-a prins bine, am stiut de mic ce e rusinea, frica si respectul! Da, bataia e rupta din rai! AQcum, daca un parinte ii da o palma elevului (sa nu zic de profesor, ca ala intra direct la parnaie), se face scandal si taraboi in mass-media. Bere amestecata cu whiskey pana in clasa a XII-a, ca dupa aia vor amesteca ei ciment cu nisip! Generatia de aur- o sa ne plateasca pensia si ne vor ingriji batranetele. Vai de capul nostru…

  2. inca o problema seroasa pe care viorel stan se face ca nu o intelege . DIRECTORII INCOMPETENTI pe care ia prmovat si care nu inteleg ce vorbeste stan . REZULTATE bune apar acolo unde aplici MANAGEMENTUL dar stan nici macar nu stie sa-l pronunte CORECT

Comentariile sunt închise.