0:00

Afacere păguboasă cu bijuterii din aur, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cunoscuta femeie de afaceri din Roman – Gabriela Haranciuc, proprietara amanetului G&H Star și a magazinului de bijuterii Royal Star – a ajuns pe mâna procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, fiind cercetată pentru evaziune fiscală, spălare de bani și contrabandă. Totul a început pe 6 decembrie, atunci când polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Neamţ și Poliției Municipiului Roman, au identificat în trafic un autoturism în care se aflau 2,5 kilograme de bijuterii de aur pentru care nu existau documente legale de proveniență și însoțire. Mircea C., de 55 de ani, din Roman, a fost oprit la intrarea în oraș, polițiștii constatând că transporta cinci colete cu bijuterii. Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat faptul că șoferul a efectuat transportul la solicitarea lui Gabrielei Haranciuc. “Întreaga cantitate a fost ridicată în vederea continuării cercetărilor, urmând a fi inventariată, supusă unei expertize de specialitate și tezaurizată, prejudiciul creat urmând a fi precizat la finalizarea acestor activități. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Valoarea totală a bijuteriilor este estimată la 350.000 lei”, se arată în comunicatul Poliției.

Grupare infracțională organizată

Acțiunea polițiștilor romașcani are legătură cu o razie coordonată de procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate  Alba, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Gărzii de Coastă. Ieri, aceștia au efectuat 225 percheziţii domiciliare pe raza mai multor judeţe din România, în cadrul unei acţiuni care vizează destructurarea unei grupări infracţionale organizate, formată din 91 de persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de contrabandă şi comercializare pe teritoriul României a produselor supuse marcării, fără a fi marcate. Procurorii D.I.I.C.O.T au început pe 9 decembrie urmărirea penală faţă de un număr de 91 de învinuiţi, în cauză existând suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 2013, pe raza judeţului  Constanţa, s-a constituit o grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni de contrabandă cu bijuterii din aur aduse din Turcia. “Această grupare a fost constituită la iniţiativa învinuitului  B.S, cetăţean turc, care deţinea o firmă de transport internaţional de persoane, cu autocare, atât pe ruta Turcia-România, cât şi pe alte rute internaţionale. Necesitatea constituirii acestei grupări a rezultat din intenţia infracţională a unor mari vânzători de bijuterii din aur, din România şi Europa, de a primi fără a fi supuse unui regim vamal (taxe vamale şi accize), dar mai ales neevidenţiate şi nedeclarate către autorităţile fiscale ale statului, în vederea creării posibilităţii comercializării lor la negru”, se arată în comunicatul DIICOT.

Prejudiciu de 2,5 milioane de lei

Activitatea grupării se realiza pe două paliere. Bijuteriile erau aduse din Turcia cu autocarele firmei aparţinând turcului B.S, pe bază de comandă făcută de diferiţi bijutieri către membrii grupării sau direct în Turcia. După introducerea în ţară, bijuteriile erau depozitate sau ascunse în spaţii special amenajate pentru disimulare, ulterior fiind distribuite unor cărăuşi. Aceștia, folosindu-se de mai multe autoturisme special modificate pentru a ascunde bijuteriile, le transportau în România, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Italia şi  Macedonia. În același timp, membrii grupării infracţionale desfăşurau şi o activitate inversă, de colectare a bijuteriilor declasate şi de transport în Turcia, la schimb pentru bijuterii noi sau contra cost, iar în urma topirii lor erau folosite în procesul de producţie de către bijutierii turci. Până în prezent au fost ridicate aproximativ 60 kg. bijuterii din aur. Prejudiciul cauzat statului se apropie de 2,5 milioane lei.

“Numai seriozitatea te poate impune”

Gabriela Hanciaruc a fost, inițial, asociată cu un alt romașcan, Jan Aksoy, cetățen turc care a dobândit și cetățenia română în urmă cu 4 ani. Din 2010, fiecare a rămas cu afacerile sale, adică Gabriela a rămas cu amanetul și firma Royal Star, iar Jan a lăsat pe planul doi afacerea cu bijuterii, axându-se pe activitatea sportivă, asta după ce a concesionat terenul de sport de la CNRV pe care l-a transformat într-o bază sportivă. “Am pornit activitatea în anul 1999, inițial numai prin casa de amanet, după care, în 2006, am deschis și primul magazin de bijuterii. Consider că am intrat pe o piată dinamică, unde numai seriozitatea te poate impune. (…) În ultima perioadă s-a speculat în fel și chip despre o eventuală asociere a mea cu alte persoane, fapt care mi-a adus numai deservicii de imagine. Țin să precizez faptul că am fost și sunt unicul asociat al firmelor G&H Star și Royal Star. Toţi clientii magazinelor noastre au putut sesiza calitatea produselor. Comercializăm exclusiv bijuterii din aur importat din Milano“, spunea, în presa locală, Gabriela Hanciaruc, în martie 2011.

Claudia MATEI

Articolul precedentZiarul Ceahlăul cere: Demisia, domnule Chirilă!
Articolul următorAbsenteismul și violențele bagă școlile în sondaj