0:00

Dezastrul de la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Dezastru. Acesta era cuvântul de pe buzele pietrenilor care s-au dus, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, să vadă cum arde piaţa. Unii din cei care aveau spaţii închiriate se rugau, plângeau sau sperau, fiecare în funcţie de trăirile pe care le avea. Când flăcările au cuprins întreaga hală, s-a aşternut o linişte apăsătoare. Lumea a realizat că nu se mai poate salva nimic. Atât pietrenii, care veniseră să vadă cum dispare unul dintre simbolurile oraşului, cât şi comercianţii afectaţi direct de dezastru tăceau şi priveau. Focul n-a iertat decât o porţiune din parter, în zona modulelor de carne şi a câtorva magazine de la intrarea dinspre nord, şi restaurantul „Doi cocoşi” de pe latura opusă. Acoperişul s-a lăsat din cauza temperaturii, tarabele s-au topit, pur şi simplu. Ieri dimineaţă, imaginea halei era dezolantă, iar pe buzele tuturor o singură întrebare: cum a fost posibil să de întâmple aşa ceva, la doi paşi de pompieri?

Dezastrul de la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Varianta oficială: incendiu anunţat la ora 23,40 de către un cetăţean domiciliat în judeţul Harghita. Pompierii ajung în câteva minute, dar arderea era deja „generalizată”. S-au cerut întăriri şi în final au acţionat 6 ofiţeri şi 82 de subofiţeri, cu 7 autospeciale (militari de la toate cele 3 detaşamente din judeţ – Piatra-Neamţ, Târgu Neamţ şi Roman), plus două echipaje de la Ga Pro Co Chemicals Săvineşti şi SVSU Roznov. În plus, pentru asigurarea măsurilor de ordine au fost mobilizaţi 9 poliţişti şi 19 jandarmi.

Varianta martorilor: incendiu anunţat la 23,40 (singurul lucru care coincide cu datele oficiale). Simó Márton, proprietarul unui stand cu produse artizanale, situat imediat lăngă hală, este cel care a sunat la 112: „Dormeam în maşină şi m-a trezit alarma de incendiu. Era 23,30 cred. Am ieşit să văd ce se întâmplă şi atunci a venit băiatul de flori şi mi-a spus că arde un modul în piaţă. M-am întâlnit cu paznicul, care fugea cu două stingătoare, şi am intrat amândoi înăuntru. Am golit extinctoarele şi am sunat la 112. Au venit pompierii şi ne-au dat afara pe toţi”.

Dezastrul de la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Paznicul pieţei, Constantin Rotariu, ne-a declarat că pompierii au venit, iniţial, cu o singură maşină: „M-a întrebat unul din ei unde este tabloul electric, pentru că nu se apucă de dat cu apă până nu opreşte curentul. I-am arătat, i-am spus că sunt trei hebluri acolo, pe urmă nu m-au mai lăsat să stau înăuntru. Au oprit curentul, au întins furtunul şi până s-au apucat de stins, deja focul s-a extins şi numai am văzut că izbucneşte şi colo, şi colo, din toate părţile”. Poliţiştii afirmă că paznicul a fost testat, fiind descoperit sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ca de obicei, impresiile despre prestaţia pompierilor au fost împărţite. Unii credeau că militarii ar fi putut face mai mult, alţii spuneau că a durat până s-au asigurat că instalaţia de gaz nu le poate crea probleme, în sensul riscului de explozie.

Dezastrul de la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ieri, o maşină de pompieri a stat ore în şir în zona pieţei, în scop preventiv, în caz că mai fumegă sau se reaprinde „ceva”. Unul dintre militari a oferit şi o demonstraţie involuntară de măiestrie, încercând să oprească apa care ţâşnea necontrolat din hidrantul de la colţul farmaciei „Catena” – deşi operaţiunea de umplere a autospecialei ar fi trebuit să fie controlabilă.

Între timp, poliţiştii au făcut cercetarea la faţa locului şi o comisie de la ISU s-a apucat de treabă în vederea stabilirii cauzei. Au fost ridicate înregistrările de la camerele de supraveghere existente în tot perimetrul pieţei, dar ca primă variantă s-a exclus posibilitatea ca incendiul să fi fost provocat intenţionat. Au rămas ca variante diverse probleme la instalaţia electrică, mai ales că puţini dintre chiriaşi scoteau din priză aparatele electrice (inclusiv ventilatoarele pe care le foloseau în această perioadă) când plecau acasă.

Dezastrul de la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Directorul Astra: „Dacă a fost intenţionat, nu plătim”

Comercianţii care aveau spaţii închiriate vor rămâne, cel mai probabil, cu paguba, pentru că foarte puţini aveau marfa asigurată.  Şi n-au mai avut ce recupera decât cei de la sectorul de carne şi peşte şi de la magazinul de produse naturiste de la parter. În rest, totul s-a făcut scrum.

Cât priveşte despăgubirea pentru construcţia în sine, asigurată pentru 10,6 milioane lei, Florin Brăescu, directorul Astra Asigurări ne-a declarat: „Aceasta este suma pentru întreaga construcţie, însă nu a fost afectată toată şi vom face nişte calcule. Asta în situaţia în care nu se va stabili că a fost o acţiune intenţionată sau o neglijenţă, pentru că toate contractele sunt standard şi nu prevăd despăgubiri în aceste cazuri. E cam devreme să mă pronunţ acum, aştept întâi concluziile şi pe urmă vom vedea”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentPăgubiţii incendiului: „Nu ne-a mai rămas nici de scobitori”
Articolul următorBani europeni pentru școli nemțene

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.