0:00

Din luna iulie a acestui an, activitatea de voluntariat este considerată experiență profesională, ceea ce a dus la un număr mare de cereri de voluntariat la Spitalul Județean. Din septembrie, tinerii care au absolvit o școală sanitară și au dorit să-și sporească șansele de angajare în cadrul spitalului, s-au orientat spre o secție, au depus dosarul cu actele necesare și au semnat un contract de voluntariat cu spitalul, pe perioadă decisă de aceștia. Mai ales că acum se vor elibera câteva posturi, odată cu deschiderea Spitalului Bicaz. Tinerii fac voluntariat ca asistenți și îngrijitori infirmieri.

Voluntariat în speranța unui loc de muncă

La Spitalul Județean de Urgență Neamț fac voluntariat 68 de tineri. Cei mai mulți sunt pe secția Chirurgie Generală – 10, la UPU sunt 7, Radiologie 4, iar restul sunt împărțiți în aproape toate secțiile.

„Ei fac voluntariat după terminarea școlii, să nu-și iasă din mână, în timp ce așteaptă un post nou eliberat. Mulți dintre ei renunță, cei care nu au motivația necesară, dar și mai mulți perseverează. Pe măsură ce se scot posturi, participă la concurs. Unii iau concursul și rămân pe post în secțiile unde au făcut voluntariat, ceilalți mai încearcă până reușesc. Acum, pe toamnă, am avut multe cereri de voluntariat, după ce s-a dat legea ca voluntariatul să fie considerat experiență profesională, în speranța că odată ce se deschide Spitalul Bicaz, vor fi mai multe locuri libere la Piatra Neamț”, a declarat Cristina Iordăchescu, director Îngrijiri în cadrul Spitalului Județean.

Aceasta a mai declarat și că mulți dintre voluntari pleacă în străinătate, dacă nu se scoate postul dorit în timpul dorit.

„Sunt care fac voluntariat și pleacă în străinătate, dacă noi nu avem posturi de scos la concurs, după jumătate de an pleacă. Dar 70-80% dintre ei rămân în spital. Avem mare nevoie de ei, mai ales acum, dacă ne pleacă și Bicazul. Nu pleacă toți din cei care au venit la noi, dar avem vreo 30 de cereri de transfer infirmieri și asistenți către Bicaz. Le e foarte greu cu naveta”.

„Se poate trăi decent și în România”

Eusebiu Istrate are 22 de ani și face voluntariat pe Chirurgie Generală de aproape trei luni. A făcut practică în timpul școlii sanitare pe Oncologie, Ortopedie și ATI, dar a ales chirurgia pentru voluntariat „pentru că este o secție foarte complexă, personalul este foarte bun și contribuie la dezvoltarea mea profesională. Din toate secțiile unde am fost până acum, aici m-am acomodat cel mai bine. Personalul te lasă să-ți faci activitatea, să poți practica, să te desfășori ca asistent, sub supraveghere, bineînțeles”, povestește Eusebiu.

După terminarea școlii și-a depus actele pentru ajutor de șomaj și a început activitatea de voluntariat în speranța unui loc în spital. S-a scos un post la concurs, dar nu s-a simțit pregătit pentru a-l ocupa, în schimb… ”la următorul am de gând să mă pregătesc și am de gând să-l și iau, când o fi. Nu am de gând să plec în străinătate. Cred că poți trăi decent și aici în țară. Dacă s-ar mai schimba câte ceva ar fi perfect, dar se poate și aici. Atât timp cât toate persoanele pe care le iubesc sunt aici, nu am de ce să plec. Da, te încântă banii pe care îi poți câștiga în străinătate. Am prieteni care au plecat și au salariul de 2.500 de lire în Anglia. Partea financiară te poate încânta, dar cred că te poți descurca decent și aici. Eu am speranța ca în următoarele 6 luni să prind un post aici, dacă nu, mă voi reprofila. Am învățat multe făcând voluntariat. Cu cât vin mai mult, cu atât acumulez mai mult și-mi intru în mână”.

Oana IOSUB-TOMA

Pentru a deveni voluntar la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, e nevoie de o cerere pentru secția dorită, avizul medicului șef, actele doveditoare, cu diplomă, că s-a absolvit Școala Sanitară Postliceală și aprobarea managerului spitalului. Oficiul Juridic al spitalului întocmește un contract pe câte luni dorește viitorul voluntar și în două, trei zile lucrătoare, se aprobă activitatea de voluntariat.

Articolul precedentRomanul, din nou, în cupele europene
Articolul următorKARA, vedetă în „Agenda Pompierului”