0:00

* Curtea i-a acordat 3.000 de euro despăgubiri pentru condiţiile din Arestul Poliţiei Bacău şi Penitenciarul Bacău
* după ce-a fost condamnat definitiv, Gheorghe Enăşoaie a fost dus la acelaşi penitenciar

Unul din cei 3 foşti comisari de la Garda Financiară Neamţ, arestaţi pentru corupţie pe 29 septembrie 2011 şi condamnaţi ulterior la închisoare cu executare, a făcut plângere la CEDO. Gheorghe Enăşoaie (54 de ani) a depus o plîngere împotriva Statului Român pe 18 mai 2012, iar după mai bine de doi ani CEDO a dat verdictul şi i-a acordat 3.000 de euro despăgubiri morale şi 225 de euro – materiale.

Reclamantul s-a declarat nemulţumit atât de condiţiile de detenţie din Penitenciarul Bacău (unde se află şi acum), cât şi de cele din Arestul Poliţiei Bacău, dar şi de maşina cu care era dus la instanţe, pe distanţe între 2 şi 62 km.

„În centrul de detenție, reclamantul a fost obligat să împartă celula cu fumători, chiar dacă el nu era fumător şi suferea de o boală de inimă”, reţine CEDO în hotărâre. „Celula nu avea mobilier suficient şi nu existau umerașe, rafturi şi dulapuri. Hainele erau ţinute pe podea, sub pat, în condiţii precare de igienă. Băile erau, de asemenea, fără rafturi și fără amenajări care să asigure intimitatea, neexistând separare între zona de spălare şi cea de toaletă. În plus, celula era umedă, măsura 15 mp, avea 6 paturi şi 10 deţinuţi. Materiale de curăţenie au fost furnizate de familia sa și, în absența oricărei acțiuni din partea autorităților penitenciare, el și ceilalți deținuți au fost nevoiţi să curăţe celula. În timpul sezonului rece, celula nu se încălzește și ca urmare a fost extrem de frig, iar reclamantul a trebuit să ceară familiei să-i aducă lenjerie de pat. De asemenea, celula a fost infestată cu purici, păduchi, ploșnițe și țânțari, dar deținuților nu li s-a permis să facă dezinsecţie, chiar şi pe cheltuiala lor. Totodată nu existau spaţii pentru spălat şi uscat hainele, iar lenjeria de pat nu era potrivită sezonului şi nu a fost schimbată pe parcursul întregii perioada în care a fost deţinut. Apa caldă era disponibilă de două ori pe săptămână, timp de două ore, astfel că nu toţi deţinuţii se puteau spăla. Reclamantul nu a putut să se bărbierească în fiecare zi, nu avea acces la frizer, iar articolele de toaletă nu au fost furnizate de către autorități. Mâncarea a fost insuficientă şi servită în condiţii neigienice, tacâmurile şi farfuriile erau ruginite și murdare, iar celula nu avea masă și scaune pentru ca deținuții să se poată așeza ca să mănânce. Programul de plimbare era de 30 de minute, de două ori pe săptămână, iar în curtea închisorii erau între 10 şi 20 de deţinuţi odată, într-o suprafaţă de doar 25 mp”.

În apărare, reprezentanta Ministerului Afacerilor externa a susţinut în faţa Curţii că absolut tot programul s-a respectat la virgulă în penitenciar: „Celulele au fost încălzite zilnic în timpul sezonului rece de la 5 la

9, 30 și de la 7 la 23, s-a făcut dezinfecţia de 3 ori pe an sau de câte ori a fost necesar, deţinuţii au primit produse de igienă şi au curăţat celulele ei înşişi pentru că au această obligaţie, conform regulamentelor”.

În privinţa cazării în acelaşi spaţiu a fumătorilor şi nefumătorilor, reprezentata MAE a declarat că Gheorghe Enăşoaie şi-a cumpărat ţigări şi brichete pe perioada detenţiei şi, chiar dacă nu au fost pentru uzul său personal cum a spus ulterior, nu s-a plâns de lipsa de aer din celulă.

Fostul comisar a pretins 1.081 euro daune materiale (costul medicamentelor, ţigărilor şi materialelor de curăţenie) şi 6.000 de euro daune morale. Curtea a cântărit faptele, a conchis că reclamantul trebuie totuşi să fi suferit din cauza condiţiilor de detenţie şi i-a acordat 3.000 de euro daune morale şi exact 225 euro pentru cheltuielile suportate cu plata avocatului – reclamantul prezentând o factură de 1.000 de lei în acest sens.

Comisarii Constantin Nistor, Gheorghe Enăşoaie şi Corneliu Antonie au fost reţinuţi de procurorii DNA în septembrie 2011, după ce au fost prinşi în flagrant într-un local, în timp ce luau mită de la 10 patroni de gatere de pe Valea Muntelui. Cu toţii au fost anchetaţi în stare de arest, apoi a urmat procesul. Tribunalul Neamţ le-a dat pedepse cu suspendare, însă Curtea de Apel Bacău a rejudecat dosarul şi a pronunţat pedepse egale: 4 ani cu executare pentru toată lumea.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentÎPS Ioan Robu împlineşte 70 de ani: “Din toamnă până în iunie, făceam 12 kilometri zilnic până la şcoală”
Articolul următorCeahlăul a ajuns la ultima soluţie: VINDE jucători!