0:00

Perioada dificilă prin care trece Ceahlăul încă din primăvara acestui an nu și-a găsit rezolvarea. Clubul este într-un real impas financiar, iar preşedintele Măstăcăneanu, a căutat, de la reunirea lotului, metode prin care să poată salva situaţia. Mai nou, el a decis să scoată la vânzare jucătorii cu contracte mari și să completeze lotul, până la finalizarea turului, cu tineri din propria pepinieră. Miza este păstrarea banilor din drepturile de televizare. Dacă FC Ceahlăul SA intră în faliment până la terminarea turului, atunci trebuie să înapoieze Ligii Profesioniste de Fotbal banii încasați pentru drepturile de televiziune pentru sezonul trecut, adică aproximativ un million și jumătate de euro.

Ceahlăul a ajuns la ultima soluţie: VINDE jucători!, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Varianta investitorului ”strategic”

Ultima ședință de CA, chiar dacă nu s-a întrunit statutar, din lipsă de cvorum, a fost un prilej pentru acționarii minoritari de a reproșa cuplului Măstăcăneanu – Boghian o serie de cheltuieli care au grevat bugetul clubului. Pentru că nu mai poate face faţă cheltuielilor impuse de rămânerea în prima ligă, diriguitorul Ceahlăului a decis să scoată mai întâi clubul la vânzare, printr-un comunicat de presă, care specifica, printre altele, că se caută investitori ”pentru binele fotbalului nemțean”. Ceahlăul oferea viitorului investitor pachetul majoritar de 75% dintre acţiunile clubului după cum urmează: 38,88% de la Viorel Măstăcăneanu, actualul preşedinte al CA de la Ceahlăul, şi restul de la Mihai Apopii, care s-a retras în urmă cu două luni din CA, împreună cu Mihai Bătrânu. În schimbul pachetului majoritar de acţiuni, viitorul investitor urmează să plătească 5.339.353 lei, la cât se ridică pierderile FC Ceahlăul SA, confirmate de Viorel Măstăcăneanu, iar parafarea înţelegerii depinde în acest moment de datoriile totale ale clubului. Viorel Măstăcăneanu spune că recuperarea acestor pierderi ”va reprezenta o adevărată provocare pentru Consiliul de Administrație” în perioada următoare. Potrivit datelor oficiale, înregistrate în evidențele clubului și mărturisite de Viorel Măstăcăneanu într-un raport către membrii CA, în acest moment, Ceahlăul are datorii de aproape un milion de lei noi (circa 225.000 de euro) reprezentând salarii şi prime restante către jucători şi către staff-ul tehnic. Pe deasupra, mai există datorii de aproximativ 350.000 de euro către diverşi furnizori de servicii. Acestea sunt doar obligaţiile de plată imediate pe care noul acţionar majoritar ar trebui să le rezolve, Ceahlăul fiind unul dintre cluburile de fotbal cu datorii mari la stat. Aproximativ 1,4 milioane de lei (315.000 euro) este datoria acumulată de SC Ceahlăul SA la bugetul de stat până la finalul anului 2013, conform datelor ANAF.

Negocierile cu posibilii investitori au eșuat

Viorel Măstăcăneanu a confirmat faptul că s-au purtat negocieri pentru vânzarea clubului, în ceea ce priveşte viitorul acţionar majoritar, care ar putea redresa ”corabia” aflată în derivă. “Este adevărat faptul că noi căutam pe cineva care să preia clubul, să vină fie ca acţionar majoritar, să cumpere pachetul majoritar. Au mai existat unele şi în trecut şi nu s-a întâmplat nimic”, a spus oficialul Ceahlăului. Potrivit acestuia, viitorul sportiv al clubului din Piatra Neamţ este aproape să fie compromis dacă nu se va produce o modificare la nivelul conducerii şi dacă nu vor intra bani în club. “Viitorul nostru este greu în condiţiile actuale. Dacă nu va veni nimeni cu bani, atunci va trebui să renunţăm la contractele jucătorilor cu salarii mari și va trebui să-i lăsăm să plece. Ne vom axa pe fotbalişti tineri, fotbalişti care sunt la echipele de juniori, chiar dacă asta înseamnă că ne asumăm faptul că vom retrograda”, a mai spus Măstăcăneanu. Se pare că această ultimă variantă este agreată în acest moment.

Ceahlăul vinde jucători. Cine cumpără?

Pe lista jucătorilor ce ar putea fi vânduți la alte cluburi, sunt mai mulți jucători: Calancea (curtat de Dinamo), fundașii Dumitraș și Marc (ambii cu oferte mai vechi), mijlocașii Ștefănescu, Popadiuc (ambii convocați la lotul național de tineret), dar și Achim (care a mai avut oferte de a se transfera), Chitoșcă și, mai nou, atacantul Margină. Viorel Măstăcăneanu a specificat că ”dacă vor fi oferte foarte bune le vom analiza” și că nu vor pleca toți dintr-o dată. Cert este că vânzarea câtorva din ei ar putea rezolva problemele financiare ale Ceahlăului. Dintre toți, Marc a fost în atentia mai multor echipe din Liga I, între care Steaua și CFR Cluj, ultima avansând chiar o propunere concretă, de aproximativ 350.000 de euro, considerată la vremea respectivă prea mică, iar în vară s-a vorbit de o eventuală plecare a sa în Vest, mai exact în Belgia. Ambele variante au fost abandonate. La fel și varianta transferului mijlocașului Popadiuc în Kazahstan. Șefii clubului au decis să-I țină pentru a crește sumele de transfer, dar nimeni nu a anticipat criza financiară ce afectează întreg fotbalul românesc. Mai nou, Dumitraș intrase din nou în vizorul Stelei, pentru rezolvarea problemelor de pe flancul drept al apărării, însă varianta a fost abandonată, deocamdată. Rămâne de văzut câți din jucători vor fi transferați, cine va încasa comisioanele de transfer și dacă aceste transferuri vor acoperi datoriile Ceahlăului, pentru că situația lotului, după aceste mutări va fi una delicată, în ceea ce-l privește pe antrenorul Florin Marin.

Mihai STOIAN

Articolul precedentComisarul Enăşoaie s-a plâns la CEDO de puricii din celulă
Articolul următorPrimarul Ştefan rămâne în arest

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.