Oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că distribuirea cardurilor de sănătate a ajuns pe ultima sută de metri și cu toate acestea muritorul de rând care va avea încă un plastic în buzunar, pe lângă alte multe carduri, nu are parte de niciun avantaj. De altfel, mai multe întrebări rămân în continuare fără răspuns, asta în timp ce medicii de familie și spitalele refuză să se „aprovizioneze” cu cititoare de carduri, nefiind pregătite în momentul de față să activeze cardurile.
Totuși, „cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu prin lege, iar serviciile medicale vor fi validate şi decontate doar prin intermediul lui”, se precizează într-un comunicat de presă remis joi, 6 noiembrie, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Spre exemplu, un pacient ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a unui spital, purtător de card, va aștepta cuminte la rând dacă în fața lui ajunge un neasigurat considerat caz grav. Deci, zero avantaj. La ușa cabinetului medicului de familie poți să stai liniștit doar dacă ai cardul de sănătate. În caz contrar, chiar dacă ești asigurat și chiar dacă ești în evidențele unui sistem informatic, nu te ajută cu nimic. Ești nevoit să scoți banul din buzunar și să mai plătești încă o dată până la următoarea vizită când faci dovada cardului. Copiii, un segment generos, care nu beneficiază de carduri de sănătate vor fi și ei privați de serviciile medicale. Teoretic, copiii sunt evaluați și tratați din punct de vedere medical în baza cardului unuia dintre părinții asigurați.
Ce se întâmplă cu copilul ai cărui părinți sunt plecați în străinătate? Nu se știe și, din câte se pare, nici cei care susțin implementarea cardurilor nu s-au grăbit să dea un răspuns. Ce se întâmplă cu copiii ai căror părinți nu sunt asigurați? În ce regim vor fi ei tratați, sub ce formă? Ar trebui să fie mai bucuros beneficiarul unui card de sănătate? Nu are niciun motiv deoarece intențiile apariției acestui card, așa cum au spus cei care l-au promovat și l-au implementat este acela de a reduce fraudele din sistem… pe nervii și pe răspunderea contribuabilului care nu are decât încă un card pe care trebuie să-l „lipească” de buzunar și căruia trebuie să-i poarte de grijă non-stop. La fel de neclară este și situaţia femeilor gravide care nu au asigurare şi care nu vor avea card.
În concluzie, asiguratul ar trebui să nu se obosească încercând să afle care sunt avantajele ce-i revin odată cu minunatul card deoarece acestea nu există. Pe lângă acest aspect, în județul Neamț, ca și în alte județe ale țării, există persoane care au refuzat cardul de sănătate din diferite considerente. Și chiar dacă nu se împotrivesc să plătească dările către stat, pentru aceștia nu s-a oferit o alternativă. Așa cum reiese din comunicatul CNAS, începând cu 1 ianuarie 2015, asigurații care nu au carduri de sănătate nu vor putea beneficia de servicii medicale decontate prin CAS. Cu alte cuvinte, și cu banii luați și cu buza umflată. Din datele furnizate de Poşta Română privind stadiul de distribuire a cardului naţional de sănătate, rata de distribuire a cardurilor preluate prin servicii poştale este de aproximativ 95% la nivelul întregii ţări. Se apreciază că distribuirea cardurilor se va încheia în jurul datei de 15 decembrie 2014. Până atunci, asigurații pot „profita” în voie de serviciile medicale ce li se cuvin.
Marian TEODOROF
Cunosc persoane care au gasit cardul in ciutia postala,dar nu au semnat pt el. Acestia vor sa il arunce si sa spuna ca nu l-au primit.
Oricum e o bataie de joc si cu cardurile astea….