0:00

Caniculă și disconfort peste pragul critic, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Potrivit unei atenționări meteo transmise de prefectură, pe 14 august ”valul de căldură se va intensifica. Vremea va fi călduroasă, caniculară în cea mai mare parte a ţării, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…37° și izolat 38°”. Același document precizează că, din seara de 14 august și de-a lungul întregii zile de vineri, 15, sunt posibile ”averse torenţiale, vânt cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice şi pe arii restrânse căderi de grindină”.

Recomandări anticaniculă de la Ministerul Sănătății

Dată fiind canicula anunțată de meteorologi, ministrul Nicolae Bănicioiu iar a băgat în alertă DSP-urile și Ambulanța din județe, ca să nu apară probleme. La noi, canicula parcă-i ține isonul șefului DSP, dr. Morenciu: este, dar nu face rău. Sau contează mult și experiența acumulată de nemțeni. Potrivit asistentei șefe a Serviciului de Ambulanță Județean, ”în Neamț nu s-a înregistrat niciun caz cu afecțiuni provocate de caniculă”.  În schimb, s-au trasat sarcini clare. DSP trebuie să verifice ”dacă este asigurată asistenţa medicală în unităţile sanitare, dacă sunt asigurate stocurile de medicamente de urgenţă, dacă generatoarele de rezervă funcționează”. Oamenii trebuie, potrivit recomandărilor ministerului, să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide (fără a aştepta să apară senzaţia de sete; cam un pahar de apă la fiecare 15 -20 de minute), cât mai multe fructe şi legume proaspete, să evite consumul de alcool (favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii) și de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase, care sunt diuretice). Aerul condiţionat trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5° mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare la ceas de amiază, e necesară ţinuta adecvată: pălării de soare, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise. Persoanele suferinde vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Cei cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. ”Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate. Pentru copiii aflați în tabără, trebuie ca alimentele să respecte riguros normele de igienă şi să fie proaspete, iar însoţitorii să aibă grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor. În timpul zilei, copiii vor fi supravegheaţi, iar locurile de joacă trebuie amplasate la umbră. De asemenea, scăldatul, acolo unde este cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoţitorului. Agenţii economici să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi ridicate, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor. Aceştia au obligaţia de a asigura apa, câte 2-4 litri/pers/schimb şi de a asigura echipamentul individual de protecţie şi duşuri”, mai recomandă medicii.

(M.T.)

Articolul precedentDe la oameni pentru oameni – Ajutoare pentru sinistrați
Articolul următorUrsărescu și PNL Neamț, în cătarea zvonerilor și răspândacilor