0:00

Candidaţi cu situaţii speciale / Au spart tiparul de la BACALAUREAT, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atitudinea miilor de absolvenți de liceu, din întreaga țară, care nu vor să se mai prezinte la examenul de Bacalaureat sau care îngroașă rândurile „seriilor anterioare”, lasă impresia că, în următorii ani, examenul de maturitate se va transforma într-un examen al minorității. Între timp, chiar dacă certații cu școala preferă să renunțe la unul din cele mai importante examene, de teama unui eșec sau pur și simplu visează la câinii cu colaci în coadă din afara granițelor țării, o altă parte din candidați le demonstrează că acest examen este cu mult mai ușor decât adevăratul examen al vieții.

Sunt acele persoane care, pe lângă lupta purtată pentru dezvoltarea capacitățile intelectuale, au mai dus o luptă. Cea cu prejudecățile și nepăsările multora dintre noi, cu bariere și obstacole menite să pună piedici unor oameni speciali. Este vorba despre aceia care, deși au diverse afecțiuni fizice, nu au văzut un impediment în a învăța, a persevera și a răspunde „provocării” evaluării. Anul acesta, la Bacalaureat s-au înscris și absolvenți cu deficiențe de vedere și locomotorii. Pentru ei au fost organizate comisii speciale astfel încât să poată fi evaluați.

Din județul Neamț, trei candidați dau BAC-ul în condiții speciale. Doi dintre ei sunt nevăzători și au absolvit în Piatra Neamț. Pentru amândoi au fost acceptate comisii speciale, dar cu toate acestea vor da examenul separat. Unul din absolvenți va susține probele scrise ale Bacalaureatului în scrierea Braille. Celălalt nu știe să folosească acest sistem de scriere și va fi evaluat după dictare. Acestuia din urmă i se vor comunica subiectele, iar el va formula, pe loc, profesorilor examinatori, rezolvarea subiectelor. Cel de-al treilea prospăt absolvent de liceu, tot din Piatra Neamț, are deficiențe neuromotorii și cu toate că va fi în aceeași sală de examen cu ceilalți candidați, acesta va avea la dispoziție mai mult timp pentru rezolvarea subiectelor. Într-un mediu în care mulți absolvenți „normali” preferă comoditatea în locul asumării responsabilității poate că ar fi timpul ca aceștia să învețe de la cei speciali că atitudinea față de Bacalaureat cântărește mai mult decât teama, renunțarea sau actul disimulării. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCum arată noul an școlar 2014-2015
Articolul următor“Chinezării” amendate aspru de OPC Neamţ