0:00

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ derulează o campanie de informare-educare referitoare la promovarea sănătăţii mintale cu sloganul: „Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!”. Pe parcursul lunii februarie se vor organiza evenimente de informare despre problematica tulburărilor mintale, a depresiei în special, şi de conştientizare a necesităţii realizării unui management adecvat al acestora.

Campanie de informare-educare a DSP Neamț: „Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei şi adolescenţei, dar din cauza variaţiei simptomelor privind criteriile de diagnostic, această tulburare este adesea nerecunoscută şi netratată. Tulburarea depresivă majoră la copii şi adolescenţi este adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenţi sunt diagnosticaţi înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă şi debilitantă, care conduce la afectarea funcţionării din punct de vedere educaţional, profesional şi social. O treime dintre adolescenţii care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emolională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie”, conform Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

La sfârşitul anului trecut, la nivelul judeţului Neamţ în cabinetele medicilor de familie erau în evidenţă cu tulburări de comportament 17.269 de bolnavi, cei mai mulţi din mediul rural, în creştere faţă de anii anteriori. În anul 2022 tot în cabinetele medicilor de familie s-au înregistrat 1.491 de bolnavi cu diagnosticul de episod depresiv (988 femei şi 503 bărbaţi), din toate aceste cazuri 80 fiind la grupa de  vârstă 10 – 19 ani. Cei mai mulţi din cei diagnosticaţi, 45, erau bărbaţi, iar restul erau femei. Potrivit unui raport UNICEF, în România aproape 33% dintre adolescenţii cu vârsta între 11 şi 15 ani au raportat o dispoziţie tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13 procente în medie, în cele 45 de ţări incluse într-un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

(G.S.)

Articolul precedentL4 S-au stabilit duelurile pentru promovare în Liga a III-a
Articolul următorVIDEO. FOTO. Simțul civic salvează albia râului Ozana de gunoaie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.