0:00

Cadou de la Dragnea pentru Tărâță, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• marea descentralizare concepută de vicepremierul Liviu Dragnea îi pune în mână președintelui Consiliului Județean Neamț aproape toate instituțiile deconcentrate, cu tot cu finanțările aferente

• Culiță Tărâță primește dreptul de a desemna directorii și adjuncții precum și controlul asupra Poliției, Sănătății Publice, Gospodăririi Apelor, Protecția Mediului, Dezvoltare Rurală și Agricultură, AJOFM, Prestații Sociale, Direcția de Sport, Tabere, Direcția de Cultură, Inspectoratul Școlar, Casa Corpului Didactic etc.

• puteri sporite primesc și primarii

• intenția este ca ordonanța de urgență să-și producă efectele începând cu 1 ianuarie 2014

Viziunea lui Liviu Dragnea asupra descentralizării îi va aduce președintelui Consiliului Județean în mână și pâinea, și cuțitul, ceea ce va face ca expresia ”șeful județului” să fie într-adevăr susținută și de realitate. Potrivit proiectului obținut de „Gândul”, descentralizarea ar urma să producă efecte de la 1 ianuarie 2014 și, după cum arată, va fi cea mai radicală măsură luată în administraţie în ultimii ani. Pe 24 septembrie, a plecat de la ministerul lui Dragnea în teritoriu un răvaș având ca subiect Ordonanța de Urgență a Guvernului privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de ministere şi celelalte organe de specialiate ale administraţiei publice centrale. Teritoriul trebuia să vină cu amendamente la proiect până astăzi, 1 octombrie, ora 12. Asta pentru că se dorește demararea procesului chiar din prima zi a anului 2014. Intenția este clar exprimată în preambulul documentului, unde se vorbeşte despre necesitatea demarării procesului de elaborare a legii bugetului de stat pentru anul 2014 şi subsecvent, a bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale, cu respectarea calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice. De altfel, proiectul prevede modificarea a 21 de acte normative și precizează clar ce atribuții pleacă de la Centru către teritoriu – Consiliul Județean, președintele Consiliului Județean și primării.

Pe lângă competenţele actuale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației conferă, prin proiectul OUG, noi instituții care vor intra în subordinea șefilor din teritoriu. Astfel, în competenţele autorităţilor publice locale intră:

– serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice;
– serviciile de sănătate publică la nivel judeţean;
– administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare;
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor;
– protecţia mediului, pescuit şi acvacultură;
– dezvoltare rurală;
– ocuparea forţei de muncă la nivel local;
– administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare,  centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;
– dezvoltare şi promovare turistică;
– organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului;
– administrarea porturilor de fluviale interes judeţean;
– implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului.

* POLIȚIE DESCENTRALIZATĂ

Descentralizarea competenţelor poliţiei, prevăzută în proiectul ordonanței, urmează că completeze atribuțiile poliției locale, dar și pe cele ale Poliției Române. Actuala OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice va fi modificată, în sensul în care „aplicarea şi executarea controlului privind respectarea normelor referitoare la circulaţia pe drumurile publice să se realizeze de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii rutiere organizate în subordinea acestora”. Vor trebui modificate și Legea 155/2010 privind poliţia locală, și Legea nr. 218/2002 privind Poliţia Română.

Noile servicii rutiere se vor afla în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale. Directorii executivi ai noilor Servicii Rutiere vor fi numiți de primari, cu avizul Inspectoratului de Poliție Județean, iar competenţele acestor directori vor fi aprobate de consiliile locale, tot cu avizul IPJ.

”Suplimentarea numărului de personal din cadrul Serviciului rutier şi Serviciul de ordine publică din cadrul poliţiei locale se poate realiza prin transfer de la Ministerul Afacerilor Interne sau prin repartizarea de la instituţiile de învăţământ din subordinea Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în același document.

Pentru descentralizarea poliţiei, personalul poliției locale se va completa cu funcționari publici, civili, cu statut special, care vor ocupa funcţii specifice de poliţist conform Statutului poliţistului.

* Schimbări în organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române

”În interiorul localităţilor urbane, aplicarea măsurilor de menţinere a ordinii şi liniştii publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare a acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, a proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale prin servicii de ordine publică organizate în subordinea acestora”, precizează proiectul lui Liviu Dragnea.

Toate cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de ordine publică, aflate în subordinea autorităţilor locale, se asigură din bugetele locale, cu avizul IPJ, în condiţiile legii.

De asemenea, bunurile mobile şi imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Inspectoratului judeţean de Poliţie, folosite de compartimentele/serviciile de ordine publică, reorganizate ca Servicii de ordine publică, trec în domeniul public al localității în care funcționează și în administrarea consiliilor locale, cu condiția să li se păstreze destinația.

* SĂNĂTATEA TRECE LA CONSILIUL JUDEȚEAN

Ministerul Sănătății renunță la mai multe instituții pe care le are acum în curte. În primul rând, Direcția de Sănătate Publică. Apoi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale şi ambulatoriile de specialitate din subordinea DSP, centrele judeţene de aparatură medicală, centrele judeţene de transfuzii sanguine şi laboratoarele de referinţe medicale. Toate vor trece în autoritatea Consiliului Județean.

Directorii și adjuncții acestora vor fi numiți de președintele Consiliului Județean, actualmente Culiță Tărâță, după o evaluare a cunoștințelor și abilităților manageriale ale acestora.

Activitatea medicilor dentiști va fi autorizată de DSP.

De asemenea, autorităţile locale vor avea un cuvânt de spus şi în desemnarea unor membri în Consiliul de Adminstraţie al Casei Naționale de Asigurări. Va crește numărul reprezentanţilor nominalizaţi de Consiliul Judeţean în Consiliul de Administrație al CJAS Neamț. Acum e 1.

Pentru a se asigura sursa de finanţare corespunzătoare în domeniul sănătăţii, se prevede că ”veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii constituite potrivit art. 361 se transferă, în cuantum de 70%, bugetelor judeţelor, potrivit unei formule de repartizare aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, elaborat împreună cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.”

* JUDEȚUL IA MEDIUL ȘI ACVACULTURA

Agenţia pentru Protecția Mediului Neamț va trece în subordinea Consiliului Județean. La fel și Pescuitul și Acvacultura: ”Filialele regionale aflate în subordinea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură se reorganizează ca direcţii judeţene pentru pescuit şi acvacultură, servicii publice de interes judeţean, în subordinea consiliilor judeţene pe a căror rază teritorială se află. În judeţele în care nu sunt filiale regionale, se înfiinţează direcţiile judeţene pentru pescuit şi acvacultură, în subordinea consiliilor judeţene”, se prevede în documentul guvernamental.

* BALASTIERELE TREC LA PRIMĂRII CU TOT CU BANI

Dreptul de administrare a plajelor turistice maritime şi fluviale ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare se transferă de la Administraţia Naţională „Apele Române” către consiliile locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află.

Din totalul sumelor percepute din închirierea şi concesionarea bunurilor proprietate publică a statului cu destinaţia de balastieră, aflate în administrarea autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, o cotă-parte de 25% se face venit la bugetul de stat, iar o cotă-parte de 75% se face venit la bugetele locale pe a căror rază administrativ-teritorială se află  bunurile respective.

* CE DĂ MINISTERUL AGRICULTURII

În primul rând, dispar actualele direcții agricole, oficii județene de studii pedologice și agrochimice și casele agronomului. Toate acestea, cu tot cu competențe și patrimoniu, se vor reorganiza sub titulatura de Oficiu Județean pentru Agricultură, instituție ce va funcționa în subordinea CJ Neamț.

* CULTURA LA JUDEȚ, CINEMA-ul LA PRIMĂRIE

Prin descentralizare, Ministerul Culturii cedează cinematografele şi terenurile aferente. De altfel, toate serviciile publice şi organele de specialitate aflate în subordinea/coordonarea/autoritatea Ministerului Culturii se reorganizează sub tutela Consiliului Județean. Inclusiv Direcţia Judeţeană pentru Cultură și Patrimoniu. Aceasta va avea dreptul, în condițiile prevăzute de lege, să concesioneze, să dea în folosință gratuită către instituții de utilitate oublică sau chiar să închirieze monumentele istorice proprietate publică a statului!!!

Pe lângă Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, se va înființa o Comisie județeană a Monumentelor Istorice, ca organism ştiinţific de specialitate, fără personalitate juridică, cu rol consultativ în domeniu protejării monumentelor istorice.

De asemenea, toate sălile şi grădinile de „spectacol cinematografic”,  în total 133, dar şi imobilele statului pe care le administrează Regia Autonomă de Distribuţie a Filmelor „România Film” vor trece, libere de sarcini!, în administrarea consiliilor locale comunale, orăşeneşti, municipale, după caz.

În proiectul descentralizării, se prevede că o cotă-parte de 50% din sumele colectate la Fondul Cultural Naţional/Fondul Cinematografic se face venit la bugetul județului, cu destinație pentru finanţarea nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale.

De la bugetul de stat se alocă bugetelor locale o cotă de 70% din sumele încasate din redevenţele obţinute din concesionarea monumentelor istorice aflate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale respective.

* Directorii din cultură, angajați prin concurs de proiecte

”Angajarea directorilor generali sau, după caz, a directorilor aşezămintelor culturale şi a instituţiilor publice care funcţionează în subordinea autorităţilor administraţiei publice centrale, precum şi a directorilor generali sau, după caz, a directorilor aşezămintelor culturale care funcţionează în subordinea autorităţilor administraţiei publice locale se face pe baza susţinerii unui concurs de proiecte de management, câştigătorii urmând să încheie un contract de management, în conformitate cu prevederile legii”.

* CONSILIUL JUDEȚEAN PRIMEȘTE TURISMUL

De la Ministerul Economiei, trec în subordinea Consiliului Județean câteva din competenţele Autorităţii Naţionale pentru Turism, respectiv autorizarea, clasificarea şi licenţierea în turism şi unităţile teritoriale turistice.

Consiliul Judeţean va avea competenţe noi precum: autorizarea staţiunilor balneare, climaterice şi balneoclimaterice, emiterea brevetului de turism, atestarea parcurilor turistice, autorizarea a activităţii de agrement nautic, activităţi turistice pe plajă, activităţi ecoturistice.

* SPORTUL și TABERELE

Consiliul Judeţean va prelua de la Ministerului Tineretului şi Sportului Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, bazele sportive de interes judeţean, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes judeţean, cluburile sportive de interes local, taberele şcolare şi centrele de agrement de interes local: ”Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret  se reorganizează ca servicii publice de interes judeţean, în subordinea consiliilor judeţene”, se arată în setul de măsuri de descentralizare în domeniul tineretului şi sportului.

* INSPECTORATUL ȘCOLAR ȘI CASA CORPULUI DIDACTIC

 Descentralizarea Ministerului Educației va aduce la Consiliul Județean Inspectoratul Școlar Judeţean și Casa Corpului Didactic (CCD), în timp ce Palatul Copiilor, Cluburile copiilor și cluburile sportive școlare (CSS-urile) vor intra sub autoritatea consiliilor locale.

CCD va fi reorganizată ca structură cu personalitate juridică și va funcționa în subordinea Consiliului Județean Neamț, urmând să fie coordonată metodologic de ISJ Neamț. ”Modul de organizare şi funcţionare a CCD se stabileşte prin hotărâre a Consiliului Judeţean, în baza regulamentului cadru aprobat prin ordin al ministrului educaţiei naţionale”, se stipulează la măsurile privind descentralizarea în domeniul învăţământului preuniversitar.

Directorul CCD Neamț va fi numit de președintele CJ, pe baza unui concurs public, reglementat prin metodologie elaborată de Ministerul Educaţiei Naţionale. Directorul Casei Corpului Didactic va încheia un contract de management cu președintele CJ.

* AJOFM și AJPIS

De la Ministerul Muncii vin la Consiliul Județean Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială.

* CUM VIN BANII ÎN JUDEȚ

„Finanţarea competenţelor/structurilor descentralizate la nivel judeţean/ local se face de la bugetul de stat, în conformitate cu prevederile art. 6 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale cu modificările şi completările ulterioare. În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale comunică Ministerului Finanţelor Publice sumele aferente competenţelor care se descentralizează conform prezentei ordonanţe de urgenţă, în vederea fundamentării proiectului bugetului de stat pentru anul 2014. Finanţarea plăţilor aferente beneficiilor de asistenţă socială şi susţinerii programelor de servicii sociale se asigură în proporţie de 70% din bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, prin transferuri din bugetul de stat, şi în proporţie de 30% din sume pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în dispoziţiile finale şi tranzitorii ale documentului.

Cele mai importante modificări:

 1. În subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.

2. În subordinea Consiliului Județean Neamț vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel, în subordinea CJ vor fi reorganizate Oficiul Judeţean de Agricultură, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, Casa Corpului Didactic, AJOFM, AJPIS, Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului, Direcţia judeţeană de Pescuit şi Acvacultură şi Direcţia de Sănătate Publică.

Articolul precedentUraniul de la Grinţieş, orfanul dezbaterii publice
Articolul următorPrimăriilor li se cere prevenţie rutieră

1 COMENTARIU

  1. VOI PUTETI CREDE TOATE ACESTE MODIFICARI ? ar insemna ca acel presedinte de CJ sa stea numai la birou,fara viata PRIVATA, FAMILIE,etc . IN PLUS ,competentele sunt cam depasite, EX ,celui de la GALATI ,BALCABASA,care in situatia celor ce se intampla ,in JUDET ,comunele respective , omul a declarat nonsalant ca el nu e decat MEDIC SPECIALIST ANESTEZIST ! BINE NENE fale la toti cate o anestezie sa uite de DURERI, GRIJI, NEVOI,NAPASTA ,sa fie totul OK

Comentariile sunt închise.